asian-way-of-life-eigenaresse-monique-satink

Terugblik op 2019: De mooiste fietservaringen van eigenaresse Monique

0 0 votes
Rating

Asian Way of Life eigenaresse Monique heeft een druk fietsjaar achter de rug. Ze is onder andere ontzettend enthousiast geraakt over de Filipijnen, en daardoor is ze dan ook nog lang niet klaar met dit land! In dit interview blikt ze terug op het afgelopen jaar en kijkt ze vooruit naar wat 2020 haar zal brengen.  

Wat was jouw mooiste bestemming in 2019? 

De mooiste bestemming van 2019 vind ik de Filipijnen. Voor Asian Way of Life (AWOL) ging ik afgelopen jaar naar dit prachtige land om een hele mooie nieuwe route uit te zetten. We hadden ons van tevoren goed voorbereid en wisten precies welke eilanden we aan zouden doen. Doordat we tijdens de voorbereiding ook al een goed hotel als begin- en eindpunt hadden uitgezocht, ging onze reis aangenaam van start.

We hebben zelf de volledige route gefietst en uitgeschreven zodat we nu onze klanten een correcte en onvergetelijke route kunnen aanbieden. Met de videorecorder op zak en handige spullen, zoals boottickets, paraat, stapten we op de fiets en begon onze reis. We legden alles vast in een ‘timetable’. Tijdens onze vakantie zijn we op zoek gegaan naar accommodaties in verschillende prijsklassen en wilden we echt alles zelf zien en beleven. Doordat we zelf de route hebben bedacht en gevolgd, is de fietsroute volledig begaanbaar, zijn we bekend met het land en het klimaat én kunnen we een veilige route aanbieden voor onze klanten. Doordat we alles op reis zo uitgebreid mogelijk hebben gedaan, was het erg easy going en gaf het een echt vakantiegevoel. 

asian-way-of-life-eigenaresse-monique-satink
Klinkt goed! Waren er nog meer bestemmingen in 2019 waar je zo enthousiast over bent?

Jazeker. Naast deze indrukwekkende reis in de Filipijnen, heb ik ook nog samen met mijn partner een reis naar Zimbabwe, Zambia en Namibië gemaakt, waar we veel in het wild hebben gekampeerd. De vrijheid die dit bracht was ontzettend fijn. Wat betreft de natuur was Namibië, met haar uitgestrekte landschappen, duidelijk onze favoriet. In Zambia kregen we echt te maken met wildlife. Hiervoor hoef je geen natuurpark op te zoeken, want de neushoorns etc. liepen gewoon langs onze tent! Tijdens de vakantie hadden we veel bijzondere ontmoetingen met locals én gingen we naar de prachtige Victoria Falls; hier keken we echt onze ogen uit. Wát een indrukwekkende watervallen!

Ons hoogtepunt tijdens de vakantie in Zimbabwe, Zambia en Namibië, was toch wel de combinatie van kamperen onder de sterren en dag en nacht verbonden zijn met de natuur. De tent hadden we daar gehuurd, dat scheelde ons een hoop gesleep. Doordat we in het wild kampeerden, hadden we geen mogelijkheid tot voorzieningen als een douche, maar met water uit een bidon kwamen we een heel eind. De bidons waren tijdens onze reis dan ook altijd gevuld. 

Wat is het mooiste/indrukwekkendste dat je onderweg bent tegengekomen’? 

Zonder twijfel de landschappen in Namibië. Landschappen maken altijd veel indruk op mij en daarom heb ik ontzettend genoten in dat land. Door de prachtige natuur en de leegheid van het landschap kwam ik helemaal tot rust. Wilde dieren om je heen zijn daar ontzettend normaal. Doordat je heel dicht bij de natuur zit, kom je de meest indrukwekkendste dingen tegen.

Is er een bestemming waarvan je had verwacht dat het anders zou zijn?

Ja, dat is Ethiopië. Toen ik daar was, kwam ik erachter hoe corrupt en armoedig het land eigenlijk is. De grensovergang duurde erg lang. Het kostte wel drie uur om de bagage uit te pakken. Doordat ik in een groep ging, duurde het wachten op de bagage een stuk langer dan wanneer je er met bijvoorbeeld minder mensen naartoe gaat. 

Een jaar geleden was ik er namelijk ook en toen hadden we daar minder last van. De inwoners zijn erg nors en verre van vriendelijk. Hierdoor is het erg lastig om dingen te regelen. Dat heeft dan meteen heel veel invloed op de vakantie. 

Wanneer je één bestemming uit 2019 over mag doen, welke bestemming zou dat dan zijn?

Ik zou heel graag nog een keer naar de Filipijnen willen. Dit land is mij erg goed bevallen. Echter zou ik het dan wel graag op een meer relaxte manier willen beleven, zonder te veel voor mijn werk bezig te hoeven zijn. Écht vakantie vieren, zeg maar. 

Welke reis heeft het meeste impact op je gehad?

Dat is ook zeker de Filipijnen. Hier ben ik heengegaan om een nieuwe route neer te zetten die interessant genoeg is voor onze klanten. Tot nu toe is deze route erg succesvol en ben ik tevreden met hetgeen wat ik heb neergezet. Het is een indrukwekkend land waar nog niet veel toeristen komen. Ook is het ontzettend basic, dit had ik van tevoren niet verwacht. Ondanks dat ik wel wat gespannen was, omdat ik graag alles perfect wilde doen voor AWOL, heb ik tijdens de reis toch enorm genoten van het land.

Welk doel had jij aan het begin van 2019 voor jezelf opgesteld met betrekking tot fietsen?

In 2019 had ik het doel om voor AWOL een nieuwe route uit te stippelen. Dit is iets wat ik het liefste doe en ik ben pas tevreden als mijn klanten dat ook zijn. Daarnaast wilde ik mij verder verdiepen in de reizen die we al aanbieden en nieuwe kansen ontdekken op het gebied van fietsvakanties. 

asian-way-of-life-eigenaresse-monique-satink
Hoe zou jij jouw fietsjaar in twee zinnen samenvatten? 

Mijn fietsjaar was enorm divers aan landschappen en belevingen die ik gezien en gedaan heb. Ieder land is zo verschillend. Of ik nu naar Afrika of Azië ga; alles gaat anders en iedere ervaring is uniek. Dat maakt mijn werk ook zo leuk!

En nu de vooruitblik naar 2020, wat zijn jouw plannen voor het nieuwe fietsjaar? 

In verband met het coronavirus* is het nog even afwachten hoe alles gaat lopen en wat er voor 2020 haalbaar is. Het liefst zou ik dit jaar weer lekker veel met de fiets op reis willen. Het is toch een bepaalde vrijheid die je krijgt waar ik zo van geniet. Ik wil me dit jaar voornamelijk richten op Cuba, Marokko en een nieuwe AWOL-special.

Ik heb nog lang niet alles gezien dus ik hoop toch dat ik ook dit jaar veel van de wereld kan ontdekken. Met name Cuba lijkt me fantastisch. Ik ben me hier op dit moment dan ook over aan het inlezen. De authentieke tabaksplantages en de kleurrijke huizen in de oude stadjes zijn iets wat ik graag van dichtbij wil meemaken. Ik heb al uitgezocht dat vliegen op Havanna de beste start is voor een vakantie in Cuba, dus het begin is er.

Welke fietsdoelen heb jij jezelf voor komend jaar gesteld? 

Ik zou graag meer willen fietsen op de mountainbike. Ook wil ik minimaal vier reizen per fiets doen waaronder de Filipijnen; hier ben ik namelijk nog lang niet klaar mee. En natuurlijk staat meer reizen met mijn partner op het lijstje. 

* Door de impact van het Coronavirus is ons bedrijf in de kern zwaar getroffen. We zetten alle zeilen bij om, zodra de wereld het weer toelaat, opnieuw de mooie reisdromen van onze fietsers te realiseren. Daarnaast vraagt de ontstane situatie ons om op een andere manier naar ons reisaanbod te kijken en voor 2021 nieuwe, inspirerende reizen in het programma op te nemen. Daarover later meer.