
AWOL en Duurzaamheid
De fiets is een ideaal vervoersmiddel. Goed voor je gezondheid, avontuurlijk, het brengt je tot rust… en het is ook nog eens ontzettend milieuvriendelijk! Allemaal ingrediënten die we vertalen in ons doel jou een onvergetelijke fietsvakantie te bezorgen op een verre bestemming, weg van de massa.
Duurzaam toerisme
Duurzaam toerisme gaat over reizen met zo min mogelijk negatieve gevolgen voor de lokale bevolking, de natuur, de cultuur en het milieu (vervuiling en afval), zowel op korte als op lange termijn. Daarnaast streeft duurzaam toerisme ernaar dat vooral de lokale bevolking in economische zin de vruchten plukt. Of het nu gaat om vakanties waarbij je geniet van ongerepte natuur, de lokale cultuur beleeft, nieuwe mensen ontmoet of een heerlijk lokaal gerecht proeft; duurzaam reizen zorgt voor betere plekken en mooiere ervaringen. En levert daarmee belangrijke bijdrage aan de duurzame ontwikkelingen op de bestemming. Voor jou als reiziger, maar ook voor de mensen die op de vakantiebestemming wonen.
Positieve effecten van toerisme
Laten we niet vergeten dat toerisme een belangrijke bijdrage levert aan de economie van veel bestemmingen. Het verhoogt de inkomsten van de lokale inwoners en versterkt de werkgelegenheid. Toerisme trekt ook investeringen aan, bijvoorbeeld voor de infrastructuur en voorzieningen. Ook draagt het bij aan sociale en culturele ontwikkelingen. De laatste jaren is er meer aandacht voor de negatieve gevolgen van toerisme en daardoor meer aandacht voor duurzaam toerisme.
Positieve effecten van een fietsvakantie
Jouw fietsvakantie heeft positieve effecten. Zo worden accommodaties onderweg vaak gerund door de plaatselijke bevolking en is jouw vakantie voor hen dus een mooie inkomstenbron. Daarnaast stimuleert toerisme de werkgelegenheid en de infrastructuur van die regio. Vergeleken met andere vervoersmiddelen stoot de fiets helemaal geen CO2 uit. Bij het samenstellen van onze reizen houden we rekening met mensen, milieu, natuur en cultuur, zodat de reis niet alleen voor jou bijzonder is, maar ook komende generaties kunnen genieten van aantrekkelijke bestemmingen. Het reizen op de fiets is hier een mooi voorbeeld van.
AWOL en duurzaamheid
Wij zijn ons ervan bewust dat aandacht voor duurzaamheid belangrijk is om ook in de toekomst te kunnen blijven genieten van prachtige fietsreizen over “off-the-beaten-tracks’ op verre bestemmingen.
AWOL vindt het belangrijk nog een extra steentje hieraan bij te dragen en verantwoordelijkheid te nemen op een manier die past bij ons concept en onze reizigers: de vrijheid op de fiets moet ook de vrijheid van de individuele reiziger blijven om zijn reis al dan niet nog duurzamer te maken.

Onze kracht ligt in het aanbieden van milieuvriendelijke fietsreizen, kleinschaligheid (géén massatoerisme) en een persoonlijke aanpak. Eigenlijk zijn al onze reizen in de basis al heel duurzaam. De fiets wordt aangeprezen als een duurzaam reisalternatief. Voor ons is het geen alternatief, maar een vaste waarde. We werken samen met lokale partners en onderweg wordt gebruik gemaakt van lokale accommodaties. Hiermee dragen wij bij aan de lokale economie en duurzaam toerisme.
CO2-uitstoot op weg naar je bestemming
De grote ‘bottleneck’ zit in de manier waarop je op de bestemming buiten Europa belandt: het vliegtuig. Er zijn een aantal manieren waarop je de impact van je vliegreis kunt verminderen of compenseren. Lees hier meer over CO2 compensatie.
Hoe doen we dat?
Door je keuzemogelijkheden aan te bieden:
In het reisvoorstel geven we je informatie over de CO2-uitstoot van jouw vlucht.
Je beslist uiteindelijk zelf!
Onze duurzaamheidsmissie
“Onze reizigers stimuleren en faciliteren in het minimaliseren van de negatieve en het maximaliseren van de positieve sociale, economische en ecologische effecten van hun fietsvakantie over onbekende wegen, in nauw contact met de lokale levenswijze en de natuur.
Dit doen we door CO2-compensatie aan te bieden, door samen te werken met lokale partners én lokale gemeenschappen, culturen en de natuur te respecteren.
Op deze manier dragen we eraan bij dat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van fietsen over ‘off-the-beaten-tracks’ op verre bestemmingen”.
Bestrijding seksuele uitbuiting van kinderen
Wij steunen actief de ANVR en Defence for Children – ECPAT in de bestrijding van kinderuitbuiting in vakantielanden. Wij nodigen jou uit met ons alert te zijn en vermoedens van kindermisbruik te melden op www.meldkindersekstoerisme.nl