CO2-compensatie

0 0 votes
Rating

CO2-compensatie

CO2 uitstoot en klimaatverandering

De uitstoot van schadelijke broeikasgassen, waaronder CO2, draagt bij aan opwarming van de aarde en klimaatverandering. Jaarlijks neemt de hoeveelheid CO2-uitstoot toe en dit heeft negatieve gevolgen. Om te zorgen dat komende generaties een mooie toekomst voor zich hebben, is het noodzakelijk om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk terug te dringen. De meest negatieve impact van onze fietsvakanties zit ‘m in de vliegreis naar bestemming. Fietsen zelf kent geen CO2-uitstoot. Meer informatie over de duurzaamheid van je fietsvakantie vind je in ons blog.

Carbon Footprint en reizen

Onze carbon footprint ontstaat door verbranding van fossiele brandstoffen voor en door onder meer vervoer, accommodaties en toeristische activiteiten. CO2-emissies veroorzaken een toename van de concentratie CO2 in de atmosfeer en wordt door de klimaatwetenschappen gezien als de belangrijkste oorzaak van het opwarmen van de atmosfeer gezien.

Een vakantie bestaat uit een heen- en een terugreis, het gebruik van logies en allerlei activiteiten onderweg. Voor al deze zaken is energie nodig. De hoeveelheid energie per reis(dag) is afhankelijk van de keuzes die de reiziger maakt. Niet alleen de het aantal en de duur van een reis zijn van invloed op de CO2-emissie, maar ook de afstand die wordt afgelegd, het vervoermiddel, het type accommodatie en eventuele activiteiten ter plekke. Om de CO2 uitstoot te verminderen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor rechtstreekse vluchten, duurzame accommodaties of eco-vriendelijke excursies. Een fietsvakantie is een voorbeeld van duurzaam transport.

CO2 compensatie

Om deze impact van je fietsvakantie zo klein mogelijk te maken kun je jouw CO2-uitstoot compenseren. Daardoor wordt er gezorgd dat een hoeveelheid CO2 gelijk aan de uitstoot door deze reis elders op de wereld wordt voorkomen.

AWOL heeft zich voor CO2-compensatie aangesloten bij South Pole, op advies van de ANVR.
De projecten de projecten die South Pole ontwikkelt voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en dat levert een garantie dat de projecten daadwerkelijk de CO2-uitstoot verminderen en daardoor de klimaatverandering verminderen. Daarnaast worden sommige duurzaamheidsdoelen, opgesteld door de Verenigde Naties, ook ondersteund door deze projecten. CO2-compensatie door deze projecten is dus goed voor het klimaat én voor de lokale bevolking.

Meer over South Pole en onze projecten vind je hier.