
South Pole en projecten
South Pole
AWOL heeft zich voor CO2-compensatie aangesloten bij South Pole.
South Pole ontwikkelt projecten die klimaatverandering tegengaan, de lokale bevolking ondersteunen en de natuur beschermen. South Pole heeft inmiddels meer dan 500 projecten ontwikkeld in met name ontwikkelingslanden in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Er werken 350 klimaatexperts wereldwijd aan het ontwikkelen van projecten en aan vele andere activiteiten op het gebied van duurzaamheid. Omdat er geen schakels zitten tussen South Pole en de ondernemers, ingenieurs en NGO’s die het project dagelijks runnen, komt zo veel mogelijk geld direct bij de projecten terecht. Voor meer informatie over South Pole, kijk op www.southpole.com De drie projecten die we ondersteunen zijn: Zonne-energie in Thailand, Windenergie in Taiwan en Schone kookovens in Rwanda.
Projecten die AWOL ondersteunt
Schone kookovens in Rwanda
In Rwanda zijn de belangrijkste energiebron voor koken houtskool en brandhout, vooral op het platteland. Het koken gebeurt over het algemeen op thermisch inefficiënte traditionele apparaten en veroorzaakt grote hoeveelheden rook. De houtskool en brandhout die wordt gebruikt om te koken draagt niet alleen bij aan de uitstoot van CO2, maar ook aan luchtvervuiling binnenshuis. Daarnaast veroorzaakt de houtkap voor de productie van houtskool en brandhout ontbossing en woestijnvorming.

Door de verspreiding van innovatieve kooktoesteltechnologie onder de gemeenschappen in Rwanda, komt dit project het milieu ten goede evenals een gezondere leefomgeving. De kookovens zijn schoner en zuiniger waardoor ze aanzienlijke brandstofverbruik verminderen. De verbeterde kachel is ontworpen om het rendement, de veiligheid, de kosten, de stabiliteit en de sterkte van de kachel in evenwicht te brengen met een focus op het gebruik van lokaal beschikbare materialen.
Dankzij het ondersteunen van dit project kunnen de efficiënter brandende kookovens tegen een lagere prijs verkocht worden. Hierdoor hebben ook armere families de mogelijkheid om een schone kookoven aan te schaffen. Huishoudens besparen geld door minder brandstof nodig te hebben om dezelfde hoeveelheid voedsel te koken en de gezondheid wordt verbeterd door de vermindering van binnen-luchtvervuiling.
Bijdrage aan duurzame ontwikkeling:
Zonne-energie in Thailand (Siam Solar Energy)
Thailand is een van de grootste energieverbruikers in Zuidoost-Azië en de een-na-grootste olie-importeur in deze regio. Fossiele brandstoffen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 80% van de energieopwekking in Thailand. Duurzaam opgewekte energie is van essentieel belang om klimaatverandering tegen te gaan en minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.
De zonnepanelen van het Siam project in Thailand wekken per jaar gemiddeld 148.477 MWh groene stroom op waardoor schadelijke CO2-uitstoot vermeden wordt. In de provincies Saraburi and Kanchanaburi in het hart van Thailand waar men voornamelijk van de landbouw leeft, zijn op tien verschillende plekken zonneparken gebouwd met een totaal vermogen van 104,7 megawatt. Omdat in dit gebied de zonne-intensiteit een van de hoogste van heel Thailand is, wordt er op een efficiënte manier veel schone elektriciteit opgewekt.

Bijdrage aan duurzame ontwikkeling:
Windenergie in Taiwan (Guanyin wind project)

Taiwan is bijna volledig afhankelijk van geïmporteerde fossiele brandstof, die ongeveer voor 98% verantwoordelijk zijn voor de energievoorziening in het land. Daarom is er een grote behoefte aan schone energie die lokaal geproduceerd wordt. Het Guanyin wind project wekt op een duurzame manier schone energie op waardoor minder brandstoffen geïmporteerd en verbrand hoeven worden. Het project bestaat uit 19 windturbines met een totaal vermogen van 43,7 MW en levert groene stroom aan meer dan 30.000 huishoudens.
Bijdrage aan duurzame ontwikkeling: