Zuid-India: Kerala & Tamil Nadu

5 4 votes
Rating

Kerala & Tamil Nadu

Afstand:

1300 km

Zwaarte:

4

Etappes:

17

Reisduur:

4 weken

Beste reisperiode

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Cultuur:

9 / 10

Natuur:

8 / 10

Hoogtepunten:
1 Fort Kochi, een voormalige kolonie van de Portugezen, Nederlanders en Engelsen
2 Munnar, het hillstation met zijn heldergroene theeplantages
3 Madurai: de stad van de feesten en de Tempels
4 Cape Comorin, het zuidelijkste puntje van India én bedevaartsoort
5 De Backwaters rond Allepey

Explore the freedom!

Mysterieus, exotisch, vol geuren en kleuren… dat is India ten voeten uit.

Na een fietstocht door het zuidelijke Kerala en Tamil Nadu begrijp je India een héél klein beetje beter. “Da’s knap”, zei de manager van ons eindhotel, “voor ons zijn er ook zóveel raadsels.” En dat is precies wat dit land zo aantrekkelijk maakt!

Dacht je dat de startplaats Kochi net zo vies en druk is als de hoofdstad Delhi? Niets is minder waar, in deze easy-going stad aan zee. Had je hijgerige onderhandelingen verwacht bij de aankoop van een souvenirtje? Je zult echt zelf moeten vragen naar de prijs. Dan toch zeker wel veel verkeer? Klopt soms, maar veel vaker kom je op de binnenweggetjes niet meer tegen dan een enkele tuk-tuk.

Dit deel van India is vooral wél: een schitterend groene, tropische natuur; een verrassende afwisseling van kust, heuvels, theevelden en leuke stadjes; héérlijke, gezonde curries; mooie bezienswaardigheden, door de mix van hindoeïsme, christendom en islam; lekker fietsen over prima asfalt. En bovenal: een kleurrijke bevolking die, zonder uitzondering, uitmunt in hoffelijke gastvrijheid!

Last but not least, de afwisseling van het georganiseerder Kerala, ook wel bekend als ‘God’s Own Country’, en het chaotischer Tamil Nadu zorgt ervoor dat telkens als je denkt ‘ik begin het hier nu toch een beetje te begrijpen’, je je weer afvraagt of India wel te vatten is. Heerlijk, wat wil je nog meer als échte reiziger?

DE ROUTE

Je start en eindigt je fietsreis in Kochi, één van de belangrijkste havensteden van India én een voormalige kolonie van de Portugezen, Nederlanders en Engelsen. Dit vind je nog steeds terug in het staatbeeld. Een leuke stad om rond te struinen en een aantal bezienswaardigheden zoals The Dutch Fort en The Synagoge te bezoeken.

Van hieruit neem je de ferry naar het noorden en fiets je over kleine, rustige wegen, deels langs de kust en deels door het binnenland naar de culturele hoofdstad van Kerala: Thrissur. Hier wordt jaarlijks één van de grootste hindoeïstische festivals gehouden: het Thrissur Pooram Festival.

Na deze vlakke etappe ga je verder richting de West Ghats, een bergketen die langs de westkust van India naar het zuiden loopt. Het decor voor vele natuurfilms. Hiermee beginnen ook de heuveltjes. Meestal goed te doen, soms een kort venijnig klimmetje. De natuur is schitterend. We zoeken zoveel mogelijk de rustige wegen op, zodat je de tijd hebt om rustig om je heen te kijken en te genieten van de tropische natuur om je heen.

In drie dagen fiets je naar Munnar, een hillstation gelegen op ruim 1600 m en bekend om zijn groene theeplantages en heerlijke klimaat. Tijdens de geleidelijk klim hiernaartoe word je verwend met prachtige vergezichten en de aanblik van de haast sprookjesachtig aandoende theeplantages.

Van hieruit fiets je nog een prachtige etappe tussen de theeplantages door, om vervolgens na een 20 kilometer lange afdaling te eindigen in Tamil Nadu, het heerlijk rommelige India. Met een beetje geluk maak je hier één van de vele kleurrijke, lokale festivals mee. De route gaat wederom over kleine wegen, door kleine dorpjes, waar de muziek je vaak tegemoet schalt, langs rijstvelden en riviertjes richting Madurai, de oudste stad van Tamil Nadu.
Madurai heeft als bijnaam ‘De stad van de feesten en tempels’ en is met name bekend vanwege zijn vele, mooie tempels, waarvan het eeuwenoude hindoeïstisch tempelcomplex Meenakshi Amman Tempel de bekendste is.

Je fietst door weinig toeristisch gebied door Tamil Nadu weer terug richting Kerala. Door het gebrek aan accommodaties in dit deel zit er één etappe van ruim 100 kilometer in de route, maar we geven een aantal tips om die te verkorten.

Terug in Kerala heb je de mogelijkheid het Periyar National Park te bezoeken, waar ook een aantal tijgers leven. Te voet of per boot is de kans groot dat je olifanten ‘spot’. Helaas laat de tijger zich zelden zien.

Via de heuvelachtige binnenlanden van Kerala fiets je door tropische landschappen en langs kardemom plantages helemaal naar de zuidelijkste punt van India: Cape Comorin. Het bijzondere is dat je hier zowel de zonsopkomst als de zonsondergang kunt zien. Daarnaast is het een belangrijk en levendig bedevaarsoort waardoor je ogen tekortkomt. Wat een indrukken!

Vanuit het zuiden fiets je deels langs de kust en deels door de binnenlanden weer richting het noorden. Geniet van het leven van de lokale vissers, de prachtige aanblikken op de zee en de geur van de visvangst. Onderweg doe je een aantal belangrijke badplaatsen aan, zoals Kovalam en Varkala.

Wat is reizen door Zuid-India zonder een boottocht door de beroemde backwaters? Tijdens de laatste etappe stap je voor 2 uur op de boot om het leven op en langs het water in dit schitterende gebied te ervaren. Een onvergetelijke ervaring.
Vervolgens fiets je deze laatste etappe terug naar Kochi, waar je fietsreis eindigt.

En wat is er nu fijner dan je na zo’n indrukwekkende reis te laten verwennen met een Ayurvedische behandeling/massage?
Niet voor niets is Kerala de bakermat van de Ayurveda. We zijn benieuwd of jij inmiddels een stukje meer begrijpt van India. De indrukken zullen er niet minder om zijn!

Abonneren
Notify of
guest

2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Bob
Bob
12 days ago
Rating :
     

30 jaar geleden een soortgelijke route gefietst via het toenmalige reisbureau Vlieg en Fiets ( bestaat niet meer) Daarna is een dergelijke individuele tour niet meer aangeboden. Ik ben blij dat AWOL deze reis in haar programma heeft opgenomen, en ga zeker op termijn deze boeken. Per slot van rekening is het reizen door India een unieke ervaring. En op de fiets nog intenser
.

Henk en Marianne Bokkers
Henk en Marianne Bokkers
21 days ago
Rating :
     

Een groot deel van deze route hebben wij vorig jaar gefietst, ook met start en finish in Kochi. De beschrijving komt ons heel herkenbaar voor! Wat is het hier geweldig fietsen. Echt een aanrader.

Marianne en Henk Bokkers