Verliefd, verliefder, verliefdst op Rwanda

0 0 votes
Rating

Deel 3

Verliefd, verliefder, verliefdst!

Tocht volbracht, missie geslaagd! We zijn weer terug in Kigali, moe en voldaan. Het resultaat mag er zijn.
Een prachtige fietsroute die alle hoogtepunten van Rwanda aandoet. Al zijn de indrukken onderweg, de mensen, de kleurrijkheid en uiteraard de heuvels misschien wel de meest indrukwekkende hoogtepunten, die je het langst bijblijven. Asfaltwegen en gravelwegen, een mooie mix. Wij hebben heel wat nieuwe wegen verkend en daardoor is de route alleen maar afwisselender geworden.
Van de 70 uur op de fiets hebben we in totaal 1,5 uur regen gehad. Naast juni t/m half september is januari dus een perfecte reisperiode.

Deze reis zijn we nóg meer verliefd geworden op dit Afrikaanse land. Een bestemming die nog door weinig toeristen wordt bezocht en daarmee een echt onontdekt pareltje is. Daarnaast is het een ongelooflijk veilig land om doorheen te reizen.
De genocide in 1994 is hier zeker debet aan. Nog altijd worden er elke laatste zaterdag van de maand tijdens ‘Umuganda’ door iedereen werkzaamheden uitgevoerd die ten goede komen aan de gemeenschap. Ook worden er dan problemen besproken en wordt er naar een oplossing gezocht.

Op safari

De afgelopen week hebben we vanuit Kigali de laatste etappes uitgezet aan de oostkant van het land. Minder heuvelachtig dan de westkant.
Halverwege hebben we Akagera National Park aangedaan. Een relatief jong National Park waar de hele Big Five aanwezig is. Helaas, maar begrijpelijk, is dit NP niet op de fiets te verkennen ;-).
De reden waarom werd ons heel duidelijk toen we tijdens onze gamedrive een olifant van dichtbij ontmoetten die het niet zo leuk vond dat wij in zijn buurt kwamen: oren groot, en in draf op ons af. Gelukkig had onze gids Eric, de auto reeds bewust in de juiste richting gezet om te kunnen ‘vluchten’.

Giraffen, zebra’s, impala’s, apen, krokodillen, topis, nijlpaarden, we hebben ze allemaal gezien. Zó indrukwekkend. We hadden nooit verwacht in dit relatief jonge park zoveel wild te zien. Een prettige bijkomstigheid is dat een safari in Akagera NP, in vergelijking met Tanzania en Kenia, zeer betaalbaar is.
Vanuit Akagera NP keren we via landelijke wegen, met weer volop kleurrijke plaatjes en vrolijke Rwandezen terug naar Kigali. De laatste dag hebben we een uitgebreide zoektocht gedaan naar kleine wegen om terug te keren in deze stad, maar het wegdek was van dermate slechte kwaliteit dat we er onszelf en zeker jou geen plezier mee zouden doen. Dan maar deels over de bredere weg uitrollen naar het eindpunt voor een laatste dag in ons heerlijke hotel, dat inmiddels voelt als thuis. Niet in de minste plaats vanwege de crew die zichtbaar verheugd is over onze terugkeer.

Geen Rwanda zonder geschiedenis

Vandaag hebben we het Kigali Genocide Memorial bezocht, té gruwelijk voor woorden wat er in 1994 heeft plaatsgevonden. Des te bewonderenswaardiger hoe Rwanda zich in korte tijd zo heeft kunnen verenigen op basis van vergeving en boetedoening via dorpstribunaals. Een bezoek aan dit Memorial is een absolute múst, liefst aan het begin van de reis. Het maakt op mij keer op keer een enorm diepe indruk en geeft extra diepte aan de beleving van dit land.

Morgen keren we, met pijn in ons hart, huiswaarts. We verheugen ons erop hier in juli terug te komen voor onze groepsreis door Rwanda.

Zelf vind ik het bijzonder om te bemerken dat ik het in eerste instantie best spannend vond om na een jaar Nederland weer een verre reis te maken. Zorgen om niets, onderweg waren we zo vrij als een vogeltje en werden we overal even hartelijk ontvangen. Nu is het omgekeerd en zie ik er tegenop terug te gaan naar Nederland en weer een groot deel vrijheid in te leveren.

Ook naar Rwanda?

In juli organiseren we eenmalig een groepsreis naar dit land. Je bagage wordt vervoerd en wanneer je het even te zwaar wordt stap je lekker in. Meer informatie kun je vinden op onze website.*

De doelstelling van deze reis was een mooie AWOL-route samen te stellen die individueel gefietst kan worden, zoals je van ons gewend bent. Missie geslaagd. Binnenkort vind je op onze website alle informatie over deze individuele reis van 13 etappes, geadviseerde reisduur 3,5 week (een rustdag op z’n tijd is zeker aan te bevelen).

Individueel met bagagevervoer is ook mogelijk. Hierdoor wordt het wat makkelijker om de duizend heuvels te nemen.

Mocht je het prettig vinden in te kunnen stappen wanneer je wilt dan is het ook mogelijk individueel te gaan met een privéchauffeur. Je bagage wordt vervoerd en je kunt instappen wanneer je even je dag niet hebt. 
Onze zeer betrouwbare, lokale contactpersoon biedt ons hiervoor een scherp tarief: voor €100,- per dag reist hij, op gepaste afstand, met je mee en staat voor je klaar wanneer je hem nodig hebt.

Door deze laatste twee mogelijkheden aan te bieden hopen we het voor nog meer fietsers mogelijk te maken om Rwanda te ontdekken.
 
*Tijdens de groepsreis in juli doen we het oostelijk deel van Rwanda niet aan, dus ook Akagera National Park niet. Wel is het mogelijk om een bezoek aan dit park aan je reis vast te plakken. Het park is vanuit Kigali als dagtrip te bezoeken, maar uiteraard kun je er ook voor kiezen te overnachten in Akagera National Park.
 
Fietshuur
E-bikes zijn te huur voor 35 euro per dag en een goede mountainbike voor 17 euro per dag.
 
Vraag gerust een vrijblijvend reisvoorstel aan.
Vanaf aankomende week zijn we ook weer telefonisch bereikbaar voor aanvullende informatie.
 
Heel fijn weekend!