Taiwan

5 4 votes
Rating

Taiwan

Afstand:

950 km

Zwaarte:

3,5

Etappes:

13

Reisduur:

3 – 3.5 weken

Beste reisperiode

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Cultuur:

9 / 10

Natuur:

8 / 10

Hoogtepunten:
1 Fo Guang Shan, het grootste, boeddhistische klooster ter wereld
2 De East Rift Valley waar je meerdere etappes doorheen fietst
3 De vreselijk aardige en behulpzame bevolking
4 De indrukwekkende Taroko Gorge

Explore the freedom!

Laat je verrassen door de vele tempels, de prachtige, groene natuur met als hoogtepunt de spectaculaire Taroko Kloof, de moderne steden met nachtmarkten en wolkenkrabbers en tropische stranden. Taiwan is een mix van modern en authentiek, en nog altijd wordt het land niet overspoeld door massatoerisme.

Wat is Taiwan een prettig land om doorheen te fietsen! De vriendelijke en behulpzame instelling van de Taiwanezen is ongekend. Hoewel niet iedereen Engels spreekt, doet iedereen wel moeite om je te begrijpen. Het door toeristen nog nauwelijks ontdekte Taiwan heeft de fietser echt wat te bieden. De natuur is op sommige plekken overweldigend mooi; je fietst langs rijstvelden, ananasplantages, bananenplantages en viskwekerijen. Fietsen in Taiwan is reuze divers. Je waant je enerzijds in een modern en gecultiveerd land en anderzijds zie je duidelijk dat de ontwikkelingen niet stilstaan. Die afwisseling maakt fietsen in Taiwan bijzonder.

Gaat de route ook over grote wegen? Ja, gedeeltelijk wel en ook dat hoort bij fietsen in Taiwan. Het is namelijk niet te vermijden dat je zo nu en dan op de Nationale Fietsroute van Taiwan fietst. Deze route is zeer bekend en leidt grotendeels over vierbaanswegen met een aparte fietsstrook. Deze strook is makkelijk te herkennen aan de getekende fietser op het asfalt. De fietsroutes (er zijn er meerdere) zijn genummerd en bewegwijzerd. De Taiwanezen zijn er trots op. De auto’s op deze vierbaanswegen mogen niet harder dan 60 of 70 km/uur rijden en men houdt zich hier keurig aan.

Natuurlijk hebben wij waar mogelijk de kleinere wegen opgezocht. Hier zijn we gelukkig best vaak in geslaagd! Ook hebben we prachtige fietspaden en doorsteekjes gevonden. Een aantal etappes voeren over enkel kleine weggetjes en fietspaden, waar we nauwelijks iemand tegenkwamen: Heel mooi fietsen! Soms is het fietsen behoorlijk pittig; soms zijn de wegen ook gewoon vlak.

De veelal fraaie accommodaties aan het einde van een fietsdag zijn een ware traktatie! En last but not least, als je ergens lekker kan eten, dan is het wel in Taiwan.

DE ROUTE

Je begint je fietsreis in het bruisende Taipei met een kennismakingsrondje langs de highlights van de stad. ‘s Avonds kun je lekker eten op de Shilin Night Market of in één van de vele restaurantjes, die de stad rijk is. Daarna begin je aan je fietsreis van 13 etappes, waarbij je tegen de klok in fietst. Over het algemeen zijn de etappes licht tot sterk heuvelachtig, waarbij je wellicht af en toe een stukje zult moeten lopen. Ook zijn er een paar vlakke etappes. Het wegdek is over het algemeen uitstekend.

Via rustige fietspaden fiets je de enorme metropool Taipei uit om vervolgens via prachtige doorsteekjes en een serieuze klim je eerste mooie accommodatie te bereiken.
Daarna volgt een sterk heuvelachtige etappe die je langs een Boeddha-tempel met een 72 meter hoog Boeddhabeeld voert en eindigt in een aardbeienstreek met een heus aardbeienmuseum.
De dag erna fiets je een relatief korte etappe met een pittig, maar heel mooi eerste deel en eindig je weer in een stadje dat samen met de etappe erna misschien wel de meest verrassende accommodatie heeft.
Het is mooi fietsen de opeenvolgende dagen. Het terrein is merendeels vlak of licht heuvelachtig. De route voert vaak over mooie (fiets)paden en ook deels over grote maar rustige wegen. Je fietst veelal door landelijk gebied, afgewisseld met trajecten door meer stedelijk gebied. Opvallend zijn de vele ananasplantages.
Hierna volgt een etappe welke je deels door een heuvelachtig gebied met pittige klimmetjes leidt. Je komt praktisch geen mens tegen.

Een must see is het imposante en grootste Boeddha klooster en museum ter wereld, halverwege je reis. Er volgt een vlakke etappe langs ananasplantages, rijstvelden en viskwekerijen. Aan het einde arriveer je in een stadje waar keuze is uit accommodaties met rooftopzwembad; hoe heerlijk is dat!

Altijd al eens met reuze schilpadden willen snorkelen? Pak de boot zodra je de kust bereikt en bezoek het eiland Xiao Liuqiu, het enige bewoonde koraaleiland van Taiwan.

Na een fietsdag over een grote weg arriveer je in Kenting, gelegen aan de kust op de zuidpunt. Hier kun je met gemak een extra dag vertoeven. Er is een grote Night Market, een fijn strandje, koffiecafeetje, etc.
Even lekker bijkomen, want hierna volgt één van de fraaiste maar ook pittigste etappes, waarbij je het nodige klimwerk voor de kiezen krijgt. Onderweg is het absoluut genieten van de schitterende omgeving en je moet niet vreemd opkijken als er apen voor je op de weg zitten. De lange afdaling terug naar de kust over zoevend asfalt is in één woord geweldig!

Vervolgens fiets je langs de oostkust over een grote weg met prachtige vergezichten. Hierna ga je weer het binnenland in en volgen nog drie fraaie etappes langs en door de rijstvelden in de East Rift Valley. Wat een uitzicht! Wat een mooie weggetjes hebben we gevonden! Je komt nauwelijks iemand tegen, behalve misschien apen!

In Hualien eindigt je fietsroute. Van hieruit neem je de trein terug naar Taipei. Daarvoor kun je nog een uitstapje maken naar de adembenemende Taroko kloof waar veel rivieren, watervallen, hangbruggen en mooie uitzichtplekken te zien zijn. Een bezoek aan deze kloof mag je eigenlijk niet overslaan. Ook kun je besluiten nog een bootexcursie te maken om dolfijnen te spotten. En dan zit je fietsreis in bijzonder Taiwan erop!

Abonneren
Notify of
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments