Peru-Bolivia route

0 0 votes
Rating

Peru & Bolivia

Peru & Bolivia: op de fiets door het oude, mystieke Inca-rijk. Ontdek de fascinerende Inca-cultuur, bezoek de ruïnes van het mystieke Machu Picchu, vaar over het blauw Titicacameer, daal af over ‘Death Road’, struin over kleurrijke markten en verdwaal op de oogverblindende zoutmeren van Salar de Uyuni.Een adembenemende reis op grote hoogte vól afwisseling én hoogtepunten.

Afstand:

Zwaarte:

4,5

Etappes:

17

Reisduur:

23 dagen

Beste reisperiode

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Avontuur:

9 / 10

Hoogtepunten:
1 Cuzco: de oude hoofdstad van het Incarijk
2 Machu Picchu: De verloren stad van de Inca’s.
3 Salar de Uyuni, de oogverblindende zoutmeren
4 Titicacameer: het hoogst bevaarbare meer ter wereld.
5 Afdalen over de beruchte ‘Death Road’.

Explore the freedom!

Overnachting in een 5-sterren penthouse op de meest surrealistische plek op aarde.
Geleidelijk zakt de zon steeds lager aan de wolkeloze hemel. Daar staan we dan, alleen op een onbewoond eiland, omgeven door cactussen in een extreem surrealistisch landschap.
Hoever onze blik ook rijkt, buiten dit ruige eiland, bezaaid met cactussen zien we alleen maar wit, wit en nog eens wit: de Salar de Uyuni.

De hele dag fietsen we al over de flonkerende zoutvlakte op de Altiplano van Bolivia. Oriëntatie blijft moeilijk, maar gelukkig verdwalen we, in tegenstelling tot de dag erna, niet en komen het eind van de middag aan op een eiland midden op de zoutvlakte. We hopen hier te kunnen overnachten, maar op een paar dagjesmensen en een barak na is hier niets. Helemaal niets. We trekken de stoute schoenen aan en vragen of er een plek is waar we kunnen overnachten. Een vriendelijke Boliviaan neemt ons mee naar een oude houten barak. Hierin mogen we ons matje en onze slaapzak uitstallen voor de nacht. Bij het openen van de deur worden we overweldigd door deze bivakplek. De barak heeft een enorm groot raam dat uitkijkt over de witte zoutvlakten: hoe mooi wil je het hebben? Voor ons absoluut het meest fantastische vijf-plus sterrenhotel, waar we ooit overnacht hebben. Ontwaken bij de opkomende zon, alleen op de wereld. Zo fantastisch kan basic zijn.

AWOL SPECIAL: Peru & Bolivia

In samenwerking met Tropical Cyclist organiseren we al “AWOL-special’ in augustus en september 2023 tweemaal een groepsreis door twee fascinerende landen: Peru & Bolivia.

Mysterieuze Inca-ruïnes, koloniale steden vol historie, besneeuwde Andestoppen, surrealistische zoutvlaktes, lama’s, kleurrijke mensen en markten.
Peru en Bolivia, zijn misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende landen van Zuid-Amerika. Landen met een enorm rijke historie, van fraaie oude steden, een kleurrijke bevolking en een traditionele indianencultuur. De natuur is ronduit spectaculair en afwisselend te noemen: de hoge toppen van de Andes, de panoramische weidsheid van de Altiplano, het diepblauwe Titicacameer en de oogverblindende zoutvlaktes van Salar de Uyuni.
Hoe divers kan het zijn?

Fietsen in Peru & Bolivia
Fietsen door Peru en Bolivia is leven op hoogte. Op adembenemende hoogte, op koude hoogte, op hartverwarmende hoogte. Voortdurend tussen de 2.000 en de 5.000 meter boven zeeniveau. Dit heeft impact op fysieke mogelijkheden en rustig acclimatiseren is belangrijk. De reis is zo opgezet dat je geleidelijk klimt naar grote hoogte zodat je lichaam de tijd heeft te acclimatiseren.
We klimmen over de passen in het Andesgebergte, maken spectaculair lange afdalingen en fietsen over de eindeloze vlaktes van de Altiplano en de zoutmeren in Bolivia.
Sommige delen van de route zijn onverhard, vaak is er goed asfalt.
Je bagage wordt vervoerd: dat maakt het net allemaal wat makkelijker ☺.

Routeschets

We starten onze reis in Cuzco, de vroegere hoofdstad van de Inca’s, waar we een fietstochtje maken langs de belangrijkste ruïnes en de tijd nemen om te acclimatiseren. Vanuit Cuzco fietsen we in drie dagen, via de ‘Sacred Valley of the Inca’s’, naar het mystieke Machu Picchu, de verloren stad van de Inca’s. Met recht één van de zeven wereldwonderen!
Onderweg beklimmen we de Abra Malaga Pas waarna we 75 km afdalen naar het regenwoud van de Amazone. Van de Altiplano naar de Amazone: hoe divers kan het zijn?
Na een volle ‘rustdag’ om Machu Picchu te verkennen nemen we een stuk de trein om daarna weer op de fiets ‘te springen’.
Door het Andesgebergte en over de Altiplano vervolgen we in zes dagen onze reis naar het imponerende Lake Titicaca, het hoogst bevaarbare meer ter wereld op ruim 2800m. De natuur onderweg is overweldigend met spectaculair vergezichten, besneeuwde bergtoppen en weiden vol lama’s. We klimmen de nodige kilometers en overnachten in kleine, schilderachtige plaatsjes.
In Puno, gelegen aan het Lake Titicaca, houden we een welverdiende rustdag.
Langs het Titicacameer fietsen we naar Copacabana, gelegen in Bolivia om de dag erna, eerst fietsend en daarna met een transfer te eindigen in de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld: La Paz.
Vanuit La Paz maken we een dagtrip naar ‘The most dangerous road in the World’ waarover we met een hoogteverschil van 3300m in 62 km afdalen.
Na een rustdag in La Paz nemen we een aangename slaapbus naar het volgende hoogtepunt van deze reis: het oogverblindende Salar de Uyuni.
Fietsen over deze zoutvlakten van Bolivia is een surrealistische ervaring, samen met het overnachten op een klein ‘eilandje’ op dit zoutmeer is dit misschien wel hét hoogtepunt van deze reis: een ‘once-in-a-lifetime experience’!
Na deze overweldigende dagen keren we terug naar La Paz om nog eenmaal op de fiets te springen voor een dagtrip met weergaloze panorama’s door de Canon de Palca.

                            ***

Deze reis is bij uitstek voor de avontuurlijk ingestelde reiziger die niet gericht is op luxe.

OVERIGE REISGEGEVENS
We ondersteunen de tocht met volgwagens en lokale deskundigheid. Je bagage wordt vervoerd.
De volgwagens bieden bij transfers plaats aan iedereen plus fietsen en bagage. Op de Salar de Uyuni worden we begeleid door terreinwagens.
De rustdagen bieden de ruimte om wat extra bezienswaardigheden te bezoeken, om het lichaam te laten bijkomen van de gedane inspanningen en om helemaal je eigen plan te trekken.
De accommodaties variëren van zeer comfortabel tot ‘basic’).
Conditie
Een fit lichaam en een flexibele instelling zijn voldoende, deze reis vereist in principe geen uitgesproken topconditie. Hoe meer je wil fietsen – ook onder zwaardere omstandigheden van hoogte, kou en beklimmingen – hoe meer een goede fietsconditie van pas komt. Natuurlijk beïnvloedt een hoogte van boven de 3.000 meter je fysiek vermogen, maar door de gelijkmatige opbouw van de tour is de kans op last van hoogte(ziekte) kleiner. Ook zou je ervoor kunnen kiezen al een paar dagen eerder naar Cuzco af te reizen om je lichaam alvast te laten wennen aan de hoogte.
Je fiets
Omdat sommige stukken van de route onverhard zijn, is een mountainbike het meest geschikt. Een stevige hybride reisfiets met dikke banden kan ook, maar is soms wat minder comfortabel. Het grootste deel van de route is overigens goed geasfalteerd. Kleine versnellingen zijn een vereiste voor de zwaarste/steilste stukken. Op vele plaatsen is vrijwel geen fietsmateriaal te koop; gereedschap en een aantal universele onderdelen hebben we bij ons.
Klimaat
Augustus en september worden gezien als mooiste maanden voor het Andes-gebied, gezien de grote kans op zon en heldere luchten en de geringe neerslag
Deelnemersaantal
De groepsgrootte bedraagt minimaal 12 en maximaal 18 deelnemers.

Reissom

De combinatie van een kleine groep, een avontuurlijke bestemming en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. De inzet van grote, goede volg- en terreinwagens zorgt voor extra hoge transportkosten.

Aan de andere kant, de prijs van deelname dekt de meeste kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

 • Alle overnachtingen
 • Alle voorziening van drinken (alcoholische dranken: alleen lokaal bier) en eten in de hotels en restaurants en onderweg;
 • Onze meefietsende begeleiding
 • Alle vervoer en transport tussen start en finish, vanzelfsprekend inclusief dat van de bagage tijdens het fietsen
 • Alle entreegelden

In de praktijk is aan zakgeld nog geen 5 euro per dag nodig.

Deelnamekosten voor deze 23-daagse reis zijn 3795,- euro per persoon (exclusief vlucht).

Uiteraard regelen we de retourtickets graag voor je, laat het dan weten.

Het supplement voor een 1-persoonskamer (waar mogelijk) is 30,- euro per dag.

We verwelkomen iedereen in Cuzco op zondag 30 juli 2023 of donderdag 24 augustus 2023 en nemen afscheid in La Paz op maandag 21 augustus 2023 of vrijdag 15 september 2023.

De reis met vertrek 21 augustus is inmiddels volgeboekt. De reis met vertrek 30 juli gaat definitief door, er zijn wel nog wel enkele plekken beschikbaar.

Abonneren
Notify of
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments