Overlanding Zuid-Afrika Dashboard

0 0 votes
Rating
Welkom!

Fietsreis ‘Overlanding Zuid-Afrika’

Beste Monique en Pascal,

Wat leuk dat jullie ‘met ons’ op reis gaan!
Wij hebben er alvast heel veel zin in en gaan ons uiterste best doen hier een onvergetelijke fietsvakantie van te maken.
Op deze persoonlijke pagina vinden jullie alle gegevens met betrekking tot jullie fietsreis Overlanding Zuid-Afrika 2021. We adviseren je de informatie goed door te nemen.

Informatie over jullie boeking

 • Direct na boeking vinden jullie hier de boekingsgegevens, het reisvoorstel met bijbehorende voorwaarden, informatie over het visum en de factuur.
 • Binnen 2 weken na boeking staat het reisschema, de landeninformatie en het document “Met de fiets op Reis” voor jullie klaar.
 • Mochten jullie hebben aangegeven graag de GPX-track van de route te willen ontvangen dan zijn deze een maand voor vertrek beschikbaar.
 • Het definitieve E-ticket en de benodigde originele transfer- en hotelvouchers kun je hier
  2 weken voor vertrek vinden.
 • Het Fietsrouteboekje ontvangen jullie een maand voor vertrek per post.

Aanbevolen literatuur

 • Zuid-Afrika, Reise-Know-How, kaart
 • South Africa, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Nelles Maps, kaart
 • Reisgids South Africa, Lesotho, Swaziland, Rough Guides, reisgids
 • Reisgids Cape Town & Garden Route, Lonely Planet, reisgids
 • De Boerenoorlog, Martin Bossenbroek, boek over de bewogen geschiedenis van Zuid Afrika

Bij de reisboekwinkel De Zwerver is online literatuur te bestellen. AWOL reizigers krijgen een korting van 10% op de online bestelling (uitgesloten Nederlandstalige boeken). Ga hiervoor naar www.dezwerver.nl en gebruik kortingscode: AWOL2020

Alvast heel veel plezier met de voorbereidingen van de reis!

Team Asian Way of Life

Reisschema

Reisschema

Persoonlijk reisschema

In de bijlage vind je het persoonlijke reisschema voor:

 • Mw. Monique Johanna Maria Satink, geb. 04-03-1968
 • Dhr. Paschalis Radboud Kolkhuis Tanke, geb. 30-12-1962

Hierin vind je informatie over je vlucht, hotels en transfers en de bagagevoorwaarden.
Je vindt hier tevens het reserveringsnummer (PNR) van je vlucht. Hiermee kun je online inchecken of bijvoorbeeld een stoel reserveren.

WAT TE DOEN BIJ EEN NOODGEVAL?

Zijn jullie genoodzaakt eerder terug te keren naar huis? Of krijgen jullie te maken met ziekenhuisbezoek/ziekenhuis opname? Neem dan contact op met de Alarmcentrale van je verzekering. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Is er een andere noodsituatie waarbij je óns nodig hebt? Op werkdagen van maandag t/m vrijdag kun je ons bereiken via: +31(0)33-433 1081.

Buiten kantooruren kun je ons op de noodtelefoon bereiken: +31(0)6-36136750. Graag bellen! Een Whatsapp bericht horen wij niet altijd. 

Te allen tijde zijn wij te bereiken via info@awol.nl

Etappe indeling

Etappe indeling

De route is een grove schets, de overlandtruck maakt het ons – als een soort Ark van Noach – mogelijk op alle omstandigheden en kansen in te springen. De chauffeur van de truck, Grant, is een zeer ervaren Zuid-Afrikaanse gids die overal de weg kent en ook nog eens de sterren van de hemel kookt in onze ‘outdoorkeuken’. Een Zuid-Afrikaanse braai zal dan ook zeker niet ontbreken tijdens deze reis. Uiteraard begeleidt door een heerlijke Zuid-Afrikaanse wijn.

Vrijheid behoud je door zelf te bepalen hoeveel kilometers per dag je wilt fietsen (uitermate geschikt voor fietsers met een niveauverschil ;-), waar mogelijk te bepalen of je gebruik wilt maken van een lodge in plaats van de tent, op dagen dat het kan elders te eten en wel of niet deel te nemen aan een uitstapje.

Kaapstad is een van de mooiste steden ter wereld, de koosnaam ‘Mother City’ is welverdiend. Het verdient aanbeveling hier een aantal dagen te verblijven.

Na een schitterende fietstocht door het Nationale Park De Goede Hoop – de roemruchte hoek waar zoveel schepen zijn vergaan – reizen we richting de wijnstreek rond Stellenbosch. Kan een wijnproeverij op het programma ontbreken?

We nemen een week de tijd om in Port Elizabeth uit te komen, waarbij we door de half-woestijn Kleine Karoo landinwaarts en via de Tuinroute langs de kust trekken. Grote contrasten in panorama’s!

Vanuit Port Elizabeth koersen we richting Lesotho, het op hoogte gelegen koninkrijkje dat omringd wordt door Zuid-Afrika. De Sani Pass is de legendarische weg die ernaartoe leidt, een must-see & -feel.

Eswatini (voorheen: Swaziland) is ons volgende doel. Het mini-landje is vooral bekend van koning Swati en zijn 15 vrouwen, maar wij komen er meer vanwege Mlilwane Reserve. Daar kun je een fietssafari doen: met veel wildlife, zonder enig risico. 

Ons laatste traject leidt naar Kruger National Park, zonder twijfel een van de meest indrukwekkende Nationale Parken ter wereld, met een bijna-zekerheid de Big Five te zien. Hier zou fietsen wel levensgevaarlijk zijn, Grant zal ons vanuit de overlandtruck alle wildlife laten spotten.

Zuid-Afrika is zo’n gevarieerd land, tussen de genoemde hoogtepunten in, liggen ons nog zoveel verrassingen te wachten. In alle opzichten geeft deze ‘regenboognatie’ je op de fiets een ultiem kleurrijke ervaring en beleving.

Hotel- en transfer vouchers

Hotel- en transfervouchers

Voilà, de hotel- en transfervouchers

In de bijlage vinden jullie de voucher voor de hotelovernachtingen bij aankomst in Kaapstad en voor de airporttransfer.
Zorg dat je deze digitaal bij de hand hebt wanneer je op reis gaat.

E-ticket

E-ticket

Het E-ticket

In de bijlage, onderaan deze pagina, vind je het E-ticket voor je vlucht. Hierop kun je ook je reserveringsnummer (PNR) vinden: met dit nummer kun je online inchecken voor je vlucht.

Online inchecken

In het reisschema kun je terugvinden hoe en wanneer je online in kunt checken. Je reserveringsnummer (PNR) vind je rechts boven aan het
E-ticket Itinerary (BOOKING REF).

De opgegeven voornamen en achternaam moeten exact overeenkomen met hetgeen vermeld in de boeking (zie rechtsboven op het E-ticket Itinerary).

Sla de boardingpass digitaal op wanneer je online bent ingecheckt (bijvoorbeeld op je telefoon) en overhandig deze samen met de paspoorten bij de check-in balie op de luchthaven.

Bagage

De bagagevoorwaarden voor jouw vlucht kun je terugvinden in het reisschema en in het reisvoorstel.

Daarnaast vind je, onderaan deze pagina, een lijst met verboden items voor hand- en ruimbagage.

Wij adviseren de voorwaarden goed door te nemen, zodat je goed voorbereid aan boord kunt gaan op weg naar je bestemming.

WAT TE DOEN BIJ EEN VLUCHTWIJZIGING?

Indien er een vluchtwijziging heeft plaatsgevonden en/of je op een ander tijdstip aankomt/vertrekt, verzoeken wij je vriendelijk telefonisch of per mail contact met ons op te nemen. Dit is van belang in verband met de gereserveerde transfer(s).

Op werkdagen van maandag t/m vrijdag kun je ons bereiken via: +31(0)33-433 1081 / info@awol.nl

Buiten kantooruren kun je ons op de noodtelefoon bereiken: +31(0)6-36136750.

WAT TE DOEN BIJ EEN NOODGEVAL?

Zijn jullie genoodzaakt eerder terug te keren naar huis? Of krijgen jullie te maken met ziekenhuisbezoek/ziekenhuis opname? Neem dan contact op met de Alarmcentrale van je verzekering. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Is er een andere noodsituatie waarbij je óns nodig hebt? Op werkdagen van maandag t/m vrijdag kun je ons bereiken via: +31(0)33-433 1081.

Buiten kantooruren kun je ons op de noodtelefoon bereiken: +31(0)6-36136750. Graag bellen! Een Whatsapp bericht horen wij niet altijd. 

Te allen tijde zijn wij te bereiken via info@awol.nl.

Downloads

Facturen

Facturen

Downloads

Mijn facturen
Hierbij een overzicht van jouw facturen betreffende deze reis.
We verzoeken je vriendelijk de factuur binnen 48 uur te voldoen.

Boekingsgegevens en Reisv<br>oorstel

Reisvoorstel

Downloads

Wat heb ik nu ook alweer precies geboekt?
Een veelvoorkomende vraag.
In de bijlage vind je het reisvoorstel zoals het je is toegestuurd voor boeking. De voorwaarden hierin zijn van toepassing op je boeking.
Hierin staat o.a. informatie over de reissom, wat is in- en exclusief, de wijzigingings- en annuleringvoorwaarden.
Ook vind je hier informatie over de bagagevoorwaarden van je vlucht..

Landeninformatie

Landeninformatie

Overlanding Zuid-Afrika


Algemeen
De bevolking van Zuid-Afrika is voor 79% zwart, 9% blank, 9% kleurling en 3% Indisch of Aziatisch.
Het land kent 11 officiële talen. Met Engels kun je je prima redden. Het Afrikaans lijkt heel erg op ons Nederlands, maar kent heel veel eigen (soms grappige) woorden.

Visum en paspoort
Je hebt als Nederlandse toerist, voor een verblijf korter dan 90 dagen, geen visum nodig voor Zuid-Afrika. Bij de douane krijg je een sticker in je paspoort (let erop dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Je moet wel een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.
Je paspoort moet tenminste 30 dagen geldig zijn na terugkomst.

Vanaf november 2019 hoeven kinderen onder de 18 jaar die naar Zuid-Afrika reizen enkel in het bezit te zijn van een geldig paspoort. De voorheen benodigde Engelstalige geboorteakte is niet meer nodig.

Geld
Belangrijk: Bij de meeste Nederlandse en Belgische banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Dit kun je voor de meeste banken ook zelf in je bank-app instellen. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

De munteenheid voor Zuid-Afrika is de Zuid Afrikaanse Rand (ZAR).
€ 10,- is ongeveer R 183,-. R 100,- is ongeveer € 5,50 (maart 2020).
Geld opnemen met je normale bankpas is in Zuid-Afrika geen probleem. In de meeste steden vind je meerdere banken met pinautomaten (ATM’s). Ook in praktisch ieder dorp in Zuid-Afrika vind je wel een ATM. Deze accepteren over het algemeen betaalpassen met een Maestro- of Cirruslogo. Bij de meeste banken kan je maximaal een bedrag 5.000 rand opnemen.
De veiligste ATM’s in Kaapstad zijn te vinden in de aankomsthal van Cape Town Airport en in de grotere winkelcentra. Het is dus niet noodzakelijk om in Nederland al geld te wisselen.
Betalen met je gewone bankpas en/of je creditkaart is bijna overal mogelijk.

Telefoneren
Landnummers:

 • Bellen vanuit Zuid-Afrika naar Nederland: 0031- (0) … ofwel +31 (0)…
 • Bellen vanuit Nederland naar Zuid-Afrika: 0027- (0) … ofwel +31 (0)…
  Telefoneren met een mobiel is mogelijk, vrijwel overal heb je bereik.

Simkaart
Wanneer je ook onderweg graag online bent, is het handig een lokale SIM-kaart met data te (laten) installeren in je smartphone. Je bent dan niet afhankelijk van Wifi die vaak van slechte kwaliteit is.
MTN en Vodafone zijn de providers met de beste dekking en de hoogste snelheid.
Je krijgt dan een Zuid-Afrikaans telefoonnummer. Hiermee kun je ook, indien je ook beltegoed koopt, voor geringe kosten in het land bellen. Handig wanneer je van tevoren bijvoorbeeld een accommodatie wilt reserveren.
Je Nederlandse nummer is dan tijdelijk buiten gebruik. Maar bellen via Whatsapp, Skype, Facetime ed. kan dan nog steeds gratis met je Nederlandse nummer. Op de luchthaven van Kaapstad is een MTN-kantoortje (na de douane).

Veiligheid
Gebruik je gezonde verstand en je zult merken dat Zuid-Afrika een prima fietsland is.
Toch blijft het van belang dat je je houdt aan enkele belangrijke veiligheidsregels.
De belangrijkste is wel dat je niet of in elk geval zo min mogelijk in het donker nog op straat bent. Zorg ervoor dat jouw accommodatie zo mogelijk in de buurt van een restaurant is. Bepaalde wijken in Kaapstad zijn ook ’s avonds veilig: onder andere de omgeving waar ons starthotel ligt.
Loop niet al te veel te koop met je luxe dure spullen.
Het is verstandig om je geld, betaalpassen en andere documenten goed weg te stoppen. Wel zou je een oude portemonnee met een beetje geld in je stuurtas kunnen stoppen en in geval van nood afgeven.

Sla het algemene alarmnummer (112) op in je telefoon, evenals het nummer voor ambulance, brandweer of politie: 10111
Wanneer je deze praktische regels in acht neemt, zal je merken dat Zuid-Afrika een fantastisch vriendelijk fietsland is!

Klimaat
Kaapstad en omgeving kent een mediterraan klimaat. De zomers zorgen voor lange dagen met temperaturen van 24°C tot 30°C. Neerslag valt gedurende de winter, waarvan de dagen korter en fris zijn. Landinwaarts gaat het weertype over in steppeklimaat met warme zomerdagen, milde winterdagen en koude winternachten.
In het (noord)oosten van Zuid-Afrika liggen de temperaturen het hele jaar door een stuk hoger. Er heerst een subtropisch klimaat in het Krugerpark en bij Johannesburg.

Gezondheid en inentingen
Zuid-Afrika is een schoon land. Het water uit de kraan is vrijwel overal veilig te drinken.
Je hebt voor dit gedeelte van Zuid-Afrika geen speciale inentingen nodig.
Malaria komt in het grootste deel van Zuid-Afrika niet voor, maar wel in het oostelijke deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger park, en dan vooral van september tot en met mei. Je moet je altijd persoonlijk laten adviseren over maatregelen tegen malaria, omdat de keuze van het anti-malariamiddel van je persoonlijke omstandigheden afhangt, zoals je gezondheid, verblijfsduur in Zuid-Afrika en andere factoren.

Laat je tijdig laat adviseren door bijv. de plaatselijke GGD, over de benodigde inentingen voor je reis. Zij zijn de aangewezen instantie voor een vakkundig en persoonlijk advies. Wacht hier niet mee tot op het laatste moment.
Vraag bij de apotheek om een medicijnenpaspoort wanneer je een voorraadje medicijnen meeneemt, zodat je kunt aantonen dat je die medicatie met een goede reden bij je hebt.

Voor allerlei vragen (dus niet alleen op het gebied van de gezondheid/inentingen) kun je terecht bij het:
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering:
Tel.: 0900-9584 (tegen betaling).
Website: www.lcr.nl

Nuttige informatie vind je ook op de website:
www.wijsopreis.nl van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en www.gezondopreis.nl, www.tropenzorg.nl en www.tripprep.com

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil. Tijdens onze wintertijd is het in Zuid-Afrika 1 uur later.
Zuid-Afrika kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.

Taal
In Zuid Afrika wordt een groot aantal talen gesproken, er zijn maar liefst 11 officiële talen.
De taal van Zuid-Afrika is sterk beïnvloed door haar koloniale verleden, maar ook door de diversiteit aan bevolkingsgroepen. Veel Nederlanders kennen met name het Afrikaans, door de vele voor ons grappige Zuid Afrikaans woorden. Engels is ook een officiële taal, hiermee kun je je prima redden.

Verkeer
In Zuid-Afrika moet je aan linkerkant van de weg rijden en rechts inhalen. In veel gevallen bevinden zich naast de grote wegen brede vluchtstroken. Maak daar als fietser gebruik van.
Wij raden je aan om felgekleurde bovenkleding aan te doen. Je valt dan goed op!

Elektriciteit
Netspanning: 220 tot 230 volt. Stopcontacten hebben drie ronde gaten in triangelvorm. Adapters zijn te koop op Zuid-Afrikaanse luchthavens en in witgoedwinkels. Vaak zijn er ook stopcontacten aanwezig waar onze platte stekkers in passen.

Nuttige telefoonnummers
Alarmnummers Zuid-Afrika
Ambulance: 10177
Politie: 10111
Brandweer: 10111
Met een mobile telefoon kun je ook het internationale nummer 112 bellen.

Nuttige adressen
Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika:
210 Florence Ribeiro / Queen Wilhelmina Avenue
Cnr Muckleneuk Street 0181
New Muckleneuk, Pretoria
Tel. +27 12 425 4500
Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/zuid-afrika/over-ons/ambassade-in-pretoria
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar

Nederlands Consulaat in Kaapstad:
Strandstraat 100
Kaapstad 8001
Tel. +27 21 421 5660 (24/7)
email: kaa@minbuza.nl

Belgische Ambassade in Zuid-Afrika:
Leyds St 625, Pretoria (wijk: Muckleneuk)
Tel.: +72 12 440 3201,
Noodnr.: +27 82 853 5914
E-mail: pretoria@diplobel.fed.be

Belgisch Consulaat in Kaapstad:
1 Thibault Square, 19th floor – FORESHORE
8001 Kaapstad, Zuid-Afrika
Tel: +27 21 419 46 90
Noodnummer buiten de openingsuren (niet voor visa): +27 73 772 45 59
E-mail: capetown@diplobel.fed.be

Nuttige websites voor Zuid-Afrika
Hieronder tref je een aantal links naar websites die wat meer informatie bieden over de mogelijkheden en bezienswaardigheden in Kaapstad.

Hop-On, Hop-Off Bus Kaapstad
Kabelbaan naar Tafelberg
Botanische tuinen Kirstenbosch
Robben Eiland
Kaapstad Magazine.nl

Overige websites
Rijksoverheid/vakantie en reizen
Weeronline Kaapstad
Weeronline Kruger NP
Vakantie Arena Zuid-Afrika

Met de fiets op <br>reis

Met de fiets op reis

Een verre fietsvakantie geboekt en nu?

Hoe gaat dat? Met de fiets op reis?
Waar krijg ik mee te maken op reis? Een verre bestemming is toch anders dan Europa.
Hoe verpak ik mijn fiets in het vliegtuig?
Wat neem ik mee?

In ons boekje ‘Met de Fiets op Reis”, proberen we zo goed mogelijk antwoord te geven op deze en andere vragen. Een goede voorbereiding op je reis.

Veel plezier met de voorbereidingen!

Visum<br>

Visa- en paspoortinformatie

Je hebt als Nederlandse toerist, voor een verblijf korter dan 90 dagen, geen visum nodig voor Zuid-Afrika. Bij de douane krijg je een sticker in je paspoort (let erop dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Je moet wel een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht. 

Je paspoort moet tenminste 30 dagen geldig zijn na terugkomst. 

Vanaf november 2019 hoeven kinderen onder de 18 jaar die naar Zuid-Afrika reizen enkel in het bezit te zijn van een geldig paspoort. De voorheen benodigde Engelstalige geboorteakte is niet meer nodig. 


Zelf regelen

In de landeninformatie, verstrekken wij informatie over het aanvragen van het visa. Jullie zijn zelf verantwoordelijk voor het in orde maken van de visa. 

Wij adviseren contact te leggen met de betrokken autoriteiten om de nodige aanvullende informatie in te winnen met betrekking tot paspoorten en visaverplichtingen en tevens tijdig vóór vertrek na te gaan of de eerder verkregen informatie ondertussen niet is gewijzigd.
Wij verwijzen naar artikel 2.5 van de ANVR Reizigersvoorwaarden. Deze voorwaarden zijn na te lezen op ANVR reizigersvoorwaarden.

GPX

Bijgesloten ontvangen jullie de GPX bestanden van onze fietsroute. Het gebruik van het fietsrouteboekje blijft hiernaast noodzakelijk.

Het gebruik van GPS en de voorbereiding tot het gebruik, kan ingewikkeld zijn en behoeft enige oefening. Begin tijdig met je voorbereiding.

Alle rechten berusten bij Asian Way Of Life tenzij anders vermeld. Bijgesloten GPX bestand van Asian Way Of Life mag niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ons openbaar gemaakt of verveelvoudigd worden voor welk doeleinde dan ook. Vergeet niet het delen via Strava of andere applicaties die gebruik maken van GPS uit te schakelen.

Persoonlijke tip: zorg voor een offline app waarin je dit bestand kunt gebruiken of schaf een GPS aan (bijv. Garmin).