Oeganda Route – African Way of Life

0 0 votes
Rating

Oeganda – African Way of Life

Oeganda maakt indruk door haar levendigheid, chaos en nieuwsgierigheid. Het zijn de warmhartige ontmoetingen die je fietsreis door dit land onvergetelijk maken. Zeg je Oeganda, dan zeg je, puur en ongerept, bloeiend en veelzijdig. Oeganda is dé parel van Afrika.

Afstand:

1050 km

Zwaarte:

3

Etappes:

11-16+1

Reisduur:

3,5 week

Beste reisperiode

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Avontuur:

9 / 10

Natuur:

10 / 10

Hoogtepunten:
1 De vele apen- en vogelsoorten, die je op de meest onverwachte momenten tegenkomt
2 Een onvervalste fietssafari in Lake Mburo National Park onder begeleiding van een ranger
3 Fietsen over rode gravelwegen langs de tientallen kratermeren van Fort Portal
4 Een optionele chimpanzee trekking in Kibale Forest National Park of een jeepsafari in Queen Elizabeth National Park op zoek naar boom klimmende leeuwen en olifanten
5 Uitgestrekte theeplantages in een heuvelachtig landschap met

Explore the freedom!

OEGANDA

Verscholen tussen ‘reuzen’ Kenia, Tanzania, Zuid-Sudan en de DRC is Oeganda een onopvallend stipje op de kaart. Zonde! Want Oeganda heeft zoveel te bieden. Begin je fietsvakantie in Entebbe om vervolgens via het platteland de evenaar te doorkruisen en onder begeleiding van een ranger een heuse fietssafari te maken in Lake Mburo NP. Via de prachtige kratermeren van Fort Portal, uitgestrekte thee- en koffieplantages en vele dorpjes fiets je uiteindelijk weer terug naar Entebbe; de toegangspoort van Oeganda aan Lake Victoria.

DE FIETSROUTE

AWOL heeft weer een gloednieuwe bestemming voor enthousiaste, avontuurlijke fietsers! Naast ‘Asian Way of Life’ bieden wij onze reizigers nu ook de mogelijkheid om van de ‘African Way of Life’ te proeven. Dit nog vrij onontdekte continent kent veel verborgen pareltjes en Oeganda is er daar één van. Ontdek samen met AWOL de parel van Afrika. Ontdek Oeganda. 

De route start in Entebbe, een gemoedelijke plaats aan Lake Victoria. In de botanische tuin aan de oevers van Lake Victoria spot je je eerste neushoornvogel, fluweel- en franjeaap. Een mooie start van je fietsreis door Oeganda én een voorbode voor de veelzijdigheid aan flora en fauna die het land rijk is.

Vanuit Entebbe steek je met een houten vissersboot een zijtak van Lake Victoria over en fiets je over rode, onverharde wegen omringd door bananenplantages en groentetuintjes naar de evenaar. Met je ene wiel op het noordelijk halfrond en je andere wiel op het zuidelijk halfrond, sta je hier precies op het midden van onze aardbol. 

Via wetlands met papyrus, afgelegen dorpjes, heuvels en levendige steden, fiets je de wildernis van Lake Mburo binnen. Dit Nationale Park staat bekend om de eland, impala en klipspringer. Ook is het de thuisbasis van de grootste populatie zebra’s die Oeganda telt (ongeveer 5.000) en de hoogste concentratie luipaarden. Buffels, waterbokken, topi’s en wrattenzwijnen komen ook veel voor. De afwezigheid van olifanten en leeuwen maakt Lake Mburo een ideale bestemming voor een fiets- of wandelsafari onder begeleiding van een ranger.

Na je kennismaking met de Oegandese wildernis peddel je richting een meer geciviliseerde wereld. Je kunt van de gelegenheid gebruik maken boodschappen te doen, te pinnen en weer eens een lekker kopje koffie te drinken. Ook kan je weer even genieten van alles wat een stad te bieden heeft: luxe onderkomens, een goede supermarkten en een portie Oegandese chaos. 

De route leidt je verder door een groene, heuvelachtige omgeving langs bossen en kratermeren over een mix van verharde en onverharde wegen. Bij helder weer zie je zelfs de imposante Rwenzori Mountains opdoemen aan je rechterkant. Het gebied rondom Fort Portal heeft voor reizigers tal van mogelijkheden: Wat dacht je van een chimpanseetrekking, een schitterende wandeling door een moerassig gebied of een vogelsafari? Er zijn leuke kleinschalige accommodaties in dit gebied en je kunt ervoor kiezen om een dagje zonder bagage op pad te gaan. Ook kun je hiervandaan een jeep- of bootsafari maken naar Queen Elizabeth National Park om op zoek te gaan naar olifanten, boom klimmende leeuwen, nijlpaarden en krokodillen.

In een kleine week fiets je langs koffie- en theeplantages, door levendige dorpjes en stadjes richting je eindbestemming. De grote bezienswaardigheden liggen achter je, maar juist de bijzondere ontmoetingen in niet toeristisch gebied maken dit deel van de tocht zo bijzonder. De laatste etappe daal je langzaam af naar het Victoriameer om vervolgens weer in Entebbe te arriveren. Heb je minder tijd? Dan kun je eventueel de laatste 5 etappes per transfer overbruggen.

FIETSEN IN OEGANDA

Je fietst door een voortdurend glooiend en heuvelachtig landschap. De route is voor een groot deel onverhard waardoor het ook voor de mountainbiker en backpacker de ultieme, uitdagende en verrassende bestemming is. Bovendien ligt het prijspeil laag en zijn ook de nationale parken goedkoper dan in de omliggende landen (al blijft safari een dure hobby).

Enthousiaste kinderen, typisch Afrikaanse dorpjes, brommertaxi’s die een sprintje met je willen trekken. Fietsen in Oeganda is een belevenis op zich. Deze bestemming wordt niet voor niets de parel van Afrika genoemd. Oeganda is voor de avontuurlijke reiziger die graag in contact staat met de lokale bevolking en niet bang is voor een uitdaging.

Het hele land ligt op een plateau dat minimaal één kilometer boven zeeniveau uitstijgt.
Omdat het land precies op de evenaar ligt, kent het een subtropisch klimaat. Het gehele jaar door ligt de temperatuur ongeveer rond de 26 graden. Van december tot februari is de temperatuur net iets hoger. 

Het land kent twee regenseizoenen: maart, april en mei (per jaar is het verschillend wanneer de regen begint en stopt) en oktober en november. Dit maakt deze reisperiode minder geschikt om te fietsen.

Tijdens je fietsreis Oeganda is een mountainbike de beste optie. Een hybride of randonneur met dikkere banden en een goed profiel kan ook, maar is minder comfortabel op de onverharde paden. Versnellingen zijn noodzakelijk om de klimmetjes door de heuvels te kunnen volbrengen.

FIETSHUUR

Zie je ertegenop om je eigen fiets mee te nemen? Heb je zelf geen mountainbike? Er zijn goede mountainbikes met bagagerek te huur in Oeganda. E-bike verhuur is in Oeganda NIET mogelijk.

guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments