Hoe duurzaam is een fietsvakantie?

0 0 votes
Rating

De fiets is een ideaal vervoersmiddel. Goed voor je gezondheid, avontuurlijk, je komt helemaal tot jezelf… en uiteraard ontzettend milieuvriendelijk! Hoe duurzaam is een fietsvakantie nou écht? 
 
Toerisme levert een belangrijke bijdrage aan de economie van veel bestemmingen. Zo verhoogt het bijvoorbeeld de inkomsten van de lokale bevolking en overheid en versterkt het de werkgelegenheid. Het trekt bijvoorbeeld ook investeringen aan, in de infrastructuur en voorzieningen. Of draagt het bij aan de culturele en sociale ontwikkeling van een bestemming. De laatste jaren is er gelukkig ook meer aandacht voor de negatieve gevolgen van toerisme. Zo draagt toerisme bij aan klimaatverandering waarbij CO2 uitstoot een belangrijke factor is. Deze klimaatverandering kan ook weer een negatief effect hebben op het toerisme. Extreme droogtes of juist extreme regenval kunnen ervoor zorgen dat er op bepaalde bestemmingen fietsen heel zwaar of onmogelijk wordt. Dat willen wij bij AWOL natuurlijk niet; wij willen dat we in de toekomst nog steeds op fietsvakantie kunnen naar onze prachtige bestemmingen. Daarom zijn wij ons product verder aan het verduurzamen, waardoor onze fietsers nog duurzamer op vakantie. Maar wat houdt dat dan precies in?

Wat is duurzaam reizen precies? 
Als we denken aan duurzaam, denken we vaak aan milieuvriendelijke oplossingen, maar duurzaamheid gaat ook over oplossingen die positieve sociale en economische effecten hebben. Volgens de UNWTO, de wereldorganisatie voor toerisme van de Verenigde Naties is duurzaam reizen: “toerisme dat volledig rekening houdt met de huidige en toekomstige economische, sociale en milieueffecten, waarbij wordt ingespeeld op de behoeften van bezoekers, de industrie, het milieu en de lokale gemeenschappen.” Dat klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar de gedachte is mooi: reizen met zo min mogelijk negatieve gevolgen voor de lokale bevolking, de natuur, de cultuur en het milieu (vervuiling en afval), zowel op korte als op lange termijn. 
Voor de fietsreizen van AWOL is het belangrijk dat toerisme zo min mogelijk negatieve gevolgen heeft, juist omdat onze fietsroutes vaak door afgelegen gebieden lopen, dicht bij de bevolking en de natuur. En wij willen natuurlijk dat dit in de toekomst ook zo blijft!  
 
Hoe duurzaam is een fietsvakantie dan?  
Je raad het al: een fietsvakantie is zeker duurzamer dan een ‘all-inclusive’ vakantie een reis per auto of per touringcar. Met de fiets op vakantie is de meest duurzame manier van reizen, naast wandelen. Terwijl je fietst stoot je geen CO2 uit. De fietsroutes van AWOL lopen meestal door minder toeristische gebieden waar we de lokale economie stimuleren. Hiermee wordt de lokale bevolking ondersteund. Zo heeft het slapen bij een lokaal guesthouse positieve sociale effecten: het creëert werkgelegenheid in een afgelegen gebied. Maar net zoals andere vakanties bestaat een fietsvakantie uit verschillende onderdelen die allemaal negatieve en positieve impact kunnen hebben, op sociaal, economisch en milieugebied. 

Volgens het NRIT heeft een fietsvakantie zo’n 10 à 12 kg aan Co2 uitstoot per reisdag (inclusief de accommodaties en activiteiten). Om te vergelijken: een auto vakantie zo’n 33 kg per vakantiedag en vliegvakanties 93 kg per vakantie dag. 
Bij een fietsvakantie zit de grootste negatieve milieueffect in de uitstoot die de reis met zich meebrengt, en dan vooral de uitstoot van de heen-, tussen- en terugvluchten. Zo is een vlucht Amsterdam – Colombo met tussenstop in Doha goed voor ongeveer 1030 kg aan Co2 uitstoot. De uitstoot van je vlucht is altijd afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, type vliegtuig, de afstand, tussenstops, klasse, het aantal passagiers en bagage aan boord en type brandstof. Daarnaast heeft het kiezen van je type accommodatie effect op hoeveel Co2 je uitstoot tijdens je fietsvakantie. Zo is het slapen in een hotel of motel goed voor 90kg Co2 uitstoot, maar een pension of bed & breakfast voor 60kg (berekend met de vlucht inclusief). Al zijn er zeker ook hotels die hun CO2 uitstoot flink omlaag hebben gebracht.

Positieve effecten van een fietsvakantie
Jouw fietsvakantie heeft positieve effecten. Zo zijn de accommodaties onderweg vaak gerund door locals waardoor er geld wordt uitgegeven in een afgelegen gebied. Daarnaast stimuleert het de werkgelegenheid en de infrastructuur van die regio. Vergeleken met andere vervoersmiddelen stoot de fiets helemaal geen CO2 uit. De elektrische fiets is daarna de vorm van vervoer met de minste CO2-uitstoot. De uitstoot tijdens het opladen van de fiets is 3% van de gemiddelde uitstoot van een auto. Een kilometer op de e-bike is dus dertig keer schoner dan met de auto. Vergeleken met andere vervoersmiddelen stoot de fiets helemaal geen CO2 uit. De elektrische fiets is daarna de vorm van vervoer met de minste CO2-uitstoot. De uitstoot tijdens het opladen van de fiets is 3% van de gemiddelde uitstoot van een auto. Een kilometer op de e-bike is dus dertig keer schoner dan met de auto. 

Positieve effecten op je eigen gezondheid.
Daarnaast zijn er nog andere voordelen verbonden aan fietsen, niet alleen voor het klimaat en de lokale bevolking, maar ook voor je gezondheid. Er zitten eigenlijk veel voordelen aan fietsen, het past in een gezonde leefstijl omdat je meer beweging krijgt. Je beïnvloedt op een positieve manier o.a. bloeddruk, suiker- en cholesterolwaarden, je conditie, en daarnaast heeft beweging positieve effecten op je brein en zorgt voor de nodige ontspanning.

Kortom, een fietsvakantie is een ontzettende duurzame manier van reizen en de ultieme manier om “off the beaten” de natuur en de lokale culturen van dichtbij te ervaren. Met de fiets op vakantie is een ontzettend mooi alternatief op ‘normaal’ reizen.  

Achter de schermen zijn wij zijn op dit moment druk bezig om duurzaamheid duidelijker in ons reisproduct te implementeren. Denk hierbij aan een duurzamere optie in ons reisvoorstel, de mogelijkheid tot CO2-compensatie, etc. Belangrijk om te weten is dat er voor jou, als fietser, niet veel verandert. Het blijft nog steeds jouw keuze of je bijvoorbeeld in de toekomst je vlucht wilt compenseren of kiest voor een duurzamere vlucht optie.  Binnenkort hierover meer!

Geschreven door: Nona Thani