fietsreis-cuba-route

De mooiste highlights op de route tijdens je fietsreis door Cuba

0 0 votes
Rating

Cuba is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt bij een fietsvakantie, maar de gekleurde huizen, de oldtimers die door de stad geparkeerd staan en de bruisende cultuur zorgen ervoor dat je er een fantastische tijd gaat beleven. Met de prachtige en authentieke omgeving is er meer dan voldoende te zien voor een fijne fietsvakantie.

Havana

De fietsvakantie begint in Havana en dat is meteen de perfecte plek om het Cubaanse leven te leren kennen. Slenter door de gekleurde straten van Havana Vieja en proef de traditionele cultuur bij de eettentjes die je op hoek van de straat vindt. Wil je de wijk Havana Vieja nog verder ontdekken, dan is het zeker een aanrader om tijdens je verblijf in de stad iets te drinken bij het iconische Ambos Mundos Hotel in Calle Obispo. Dit hotel staat niet alleen bekend om het feit dat schrijver Ernest Hemingway daar vroeger verbleef, maar ook om het prachtige dakterras waar je een adembenemend uitzicht over de stad krijgt. 

Op Plaza de Armas, een plein dat tevens gelegen is in de wijk Havana Vieja, vind je regelmatig boeken- en antiekmarkten om even te snuffelen aan de Cubaanse literatuur. Ook heeft de stad veel musea en souvenirmarkten voor een leuk aandenken aan de stad, maar hier kun je het beste mee wachten tot na je vakantie. Het prachtige Havana is namelijk ook de eindstop van de fietsvakantie. 

De Viñalis vallei

We ruilen de bruisende Cubaanse stadscultuur in voor de Cubaanse natuur. Bij de tweede stop vind je de Viñalis vallei. Deze vallei wordt niet voor niets één van de mooiste gebieden van Cuba genoemd, want de tabaksplantages worden omgeven door prachtige groene bergen. Het authentieke Viñales; een oud dorpje middenin de vallei, lijkt wel afkomstig van een ansichtkaart. In het kleine dorpje waan jij je midden tussen de klassieke auto’s en paardenkarren en galmt eruit bijna elk huisje Cubaanse muziek.

Wie de geschiedenis van de Cubaanse sigaar wil leren kennen, kan tussen eind oktober en februari een bezoek brengen aan een lokale sigarenboer die je maar al te graag vertelt over de specifieke geur, het rollen en snijden van een sigaar en natuurlijk het roken als een echte Cubaan. Doordat de wegen van de Viñalis vallei van goede kwaliteit zijn, is het zeker een aanrader om op de fiets de omliggende omgeving te verkennen. Hierbij is het wel verstandig om vóór de middaghitte op pad te gaan. 

Cienfuegos

Cienfuegos, dat ook wel de Parel van het Zuiden wordt genoemd, staat bekend om haar schitterende stadscentrum dat een terechte plek heeft verdiend op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De stad was vroeger een handelshaven waar suikerriet, koffie en tabak werd verhandeld, maar nu vind je er vooral veel studenten en locals. Doordat Cienfuegos nog niet ontdekt is door de toeristen, is het een rustige stad waar je makkelijk doorheen kunt wandelen of met de fiets kunt verkennen. De stranden zijn parelwit, de industriële gebouwen zijn prominent aanwezig in de gekleurde straten en overal vind je het traditioneel Cubaanse drankje Cuba Libre; cola met rum. Kortom: Cienfuegos is de beste stop om even tot rust te komen. 

Trinidad

Van de ene highlight op de UNESCO-werelderfgoedlijst ga je naar de ander: het fleurige Trinidad. Het oude centrum laat de echte Cubaanse cultuur zien, je ziet op straat van alles voorbijkomen. Van zingende schoolmeisjes tot temperamentvolle Cubaanse vrouwen en muzikanten op straat. Slenter door de straten en loop naar Plaza Mayor waar je de meeste bezienswaardigheden van Trinidad vindt. Op de trappen van de kathedraal én het plein vind je regelmatig salsadansers. Tijdens een Cubaans salsalesje is het mogelijk om zélf de heupen los te gooien.

Stap ook eens van je fiets af en ontdek de Cubaanse stad ter voet. Rondom de stad vind je namelijk prachtige groene natuur en watervallen. Zo is waterval El Cubano een echte aanrader, welke je 10 km van Trinidad vandaan vindt. Het kost 10 CUC om het wandelpad te mogen betreden, maar dit komt doordat het pad goed wordt onderhouden door de staat. De tocht van ongeveer een uur wordt beloond wanneer je een verfrissende duik mag nemen in het smaragdgroene water onderaan de waterval. Niets heerlijkers dan dat, op een warme zomerdag.

Santa Clara

De revolutionaire Santa Clara heeft, mede door de wereldberoemde guerrillero Che Guevara, een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het land en dit vind je dan ook terug in het centrum. De rebelse stad staat inmiddels bekend om de creativiteit van de jeugd. Dit maakt het ook een andere stad dan de rest van Cuba. Zo vind je in de stad veel bijzondere festivals en is de stad een goede combinatie van de typische Cubaanse cultuur met een rebels en artistiek tintje. 

Tijdens je verblijf in Santa Clara is een bezoek aan de kunstgalerij El Mejunje een aanrader, wanneer je het neusje van de zalm wil meemaken van de culturele uitspattingen die de stad te bieden heeft. Hier vind je kunst, traditionele salsalessen en is het zelf mogelijk om Graffiti-cursussen te volgen. Ook een tripje naar Teatro Le Cridad, het lokale theater dat pronkt met de prachtige Zuid-Europese architectuur, is een aanrader. Wandel vervolgens door naar het Leonco Vidal Park waar je nog meer architectonische parels vindt die net zo kleurrijk zijn als Havana.

Uiteraard gaat deze individuele fietsreis door Cuba je meer laten zien dan deze vijf highlights. Het is slechts een voorproefje van een onvergetelijke reis. Ontdek onze fietsroute en neem contact op om jouw volgende reis te plannen.