Zuid-Afrika Overlanding

0 0 votes
Rating

Zuid-Afrika Overlanding

We fietsen de mooiste stukken, we zitten aan de warmste kampvuren, we slapen onder de volste sterrenhemels, we voelen ons gezonder en vrijer dan ooit, kan het meer outdoor?

Afstand:

1000 – 1500 km

Zwaarte:

3.5

Etappes:

17

Reisduur:

25 dagen

Beste reisperiode

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Cultuur:

8 / 10

Avontuur:

8 / 10

Hoogtepunten:
1 Bruisend Kaapstad
2 Enorme diversiteit aan landschappen: wijngaarden, kust, half-woestijn en de bergen van Lesotho
3 Kruger National Park, spot de big Five
4 Lesotho en Swaziland

Explore the freedom!

Als ‘AWOL-special’ organiseren we in maart en april 2022 twee groepsreizen door dit fascinerende land. Daarbij maken we gebruik van een zogeheten ‘overlandtruck’

Individuele vrijheid
We merken dat er een zekere terughoudendheid is om individueel in Zuid-Afrika te fietsen. ‘Is het daar wel veilig?’ is een veelgestelde vraag. Het land is té mooi om aan je voorbij te laten gaan, vandaar het enthousiasme voor iedereen met bedenkingen een reis aan te bieden die ook nog eens een groter gebied van Zuid-Afrika aandoet.
Binnen de ‘veiligheid’ van de groep hou je individuele vrijheid zelf je eigen dagafstanden te bepalen. We kamperen, maar op sommige plekken kun je ervoor kiezen gebruik te maken van een lodge of niet aan te schuiven bij het diner uit de veldkeuken, maar elders te gaan eten. Ook sommige uitstapjes zijn facultatief: zo behoud je toch je vrijheid!
Waarschuwing: het outdoor leven en samen dineren bij het kampvuur werkt verslavend ;-). 

In en op de overlandtruck is plaats voor iedereen plus de fietsen en de bagage; grote tweepersoonstenten; alle kampeergerei; een volledige veldkeuken. Hierdoor zijn we op alle omstandigheden voorbereid en helemaal zelfvoorzienend, juist dat geeft ‘Overlanding’ een uiterst gevoel van nomadische vrijheid! We zijn 4 – 6 uren per dag onderweg op de fiets, iedereen kan daarbij zijn eigen afstand bepalen en daarmee de zwaarte van zijn dag. Vaak rijden we na het fietsen nog een stuk door met de truck, zodat we zowel de mooiste trajecten kunnen fietsen als de totale route Kaapstad -> Kruger National Park in drie ruim weken kunnen afleggen. Met ‘mooiste trajecten’ bedoelen we hier: rustige verharde en onverharde wegen, afwisselend en verrassend, 100% veilig. 

De totale reis beslaat ruim 3.000 kilometer, waarvan je er – naar eigen behoefte – zo’n 1.000 à 1.500 op de fiets zult doen.

Deze reis is bij uitstek voor de avontuurlijk ingestelde reiziger. 

Routeschets fietsvakantie Zuid-Afrika

De route is een grove schets, de overlandtruck maakt het ons – als een soort Ark van Noach – mogelijk op alle omstandigheden en kansen in te springen. De chauffeur van de truck, Grant, is een zeer ervaren Zuid-Afrikaanse gids die overal de weg kent (en ook nog eens de sterren van de hemel kookt in onze ‘outdoorkeuken’).

Kaapstad is een van de mooiste steden ter wereld, de koosnaam ‘Mother City’ is welverdiend. Het verdient aanbeveling hier een aantal dagen te verblijven.

Na een schitterende fietstocht door het Nationale Park De Goede Hoop – de roemruchte hoek waar zoveel schepen zijn vergaan – reizen we richting de wijnstreek rond Stellenbosch. Kan een wijnproeverij op het programma ontbreken?

We nemen een week de tijd om in Port Elizabeth uit te komen, waarbij we door de half-woestijn Kleine Karoo landinwaarts en via de Tuinroute langs de kust trekken. Grote contrasten in panorama’s!

Vanuit Port Elizabeth koersen we richting Lesotho, het op hoogte gelegen koninkrijkje dat omringd wordt door Zuid-Afrika. De Sani Pass is de legendarische weg die ernaartoe leidt, een must-see & -feel.

Eswatini (voorheen: Swaziland) is ons volgende doel. Het mini-landje is vooral bekend van koning Swati en zijn 15 vrouwen, maar wij komen er meer vanwege Mlilwane Reserve. Daar kun je een fietssafari doen: met veel wildlife, zonder enig risico. 

Ons laatste traject leidt naar Kruger National Park, zonder twijfel een van de meest indrukwekkende Nationale Parken ter wereld, met een bijna-zekerheid de Big Five te zien. Hier zou fietsen wel levensgevaarlijk zijn, Grant zal ons vanuit de overlandtruck alle wildlife laten spotten.

Zuid-Afrika is zo’n gevarieerd land, tussen de genoemde hoogtepunten in, liggen ons nog zoveel verrassingen te wachten. In alle opzichten geeft deze ‘regenboognatie’ je op de fiets een ultiem kleurrijke ervaring en beleving.

Overige  reisgegevens, reissom en data fietsvakantie Zuid-Afrika

Dit is een kampeerreis. We overnachten in ruime 2-persoonstenten.

De campsites in Zuid-Afrika zijn van alle passende functionaliteiten voorzien en ze staan tegelijkertijd heel dichtbij de natuur: Zuid-Afrikaners zijn gek op ‘real outdoor, camping & braai’.

Op veel campsites is het mogelijk om tegen betaling van een supplement een kamer (chalet, bungalow) te nemen.

‘Overlanding’ is op z’n leukst als iedereen zijn steentje bijdraagt aan de veldkeuken, het kampvuur of het in- en uitladen. Tegelijkertijd creëren we vooral zoveel mogelijk individuele vrijheid. 

Vier rustdagen bieden de ruimte om wat extra bezienswaardigheden te bezoeken, om je lichaam te laten bijkomen van de inspanningen en om helemaal je eigen plan te trekken.

Een fit lichaam voldoet, overlanding-tochten vragen in principe niet om een uitgesproken topconditie. Hoe meer je wil fietsen, hoe meer een goede fietsconditie van pas komt. Na elke 20-25 km staat de overlandtruck er voor een tussenstop en je bepaalt zelf hoeveel van de 3-4 blokken per dag je fietst.

Het wegdek is vaak geasfalteerd, maar we zoeken ook goed berijdbare, stille gravelwegen op.

Maart en april zijn mooie maanden om door Zuid-Afrika te reizen en fietsen, het weer is dan droog, zonnig en warm.

Omdat stukken van de route onverhard zijn, heeft een mountainbike de voorkeur. Een randonneur zonder vering, met dikkere banden, kan zeker ook; die kan alleen soms net iets minder comfortabel zijn. Kleine versnellingen zijn een vereiste voor de zwaarste en steilste stukken.
We hebben goede mountainbikes uit Kaapstad te huur. 

De dagelijkse leiding tijdens deze tocht ligt in handen van Monique Satink van AWOL en Pascal Kolkhuis Tanke. Zijn Tropical Cyclist heeft sinds 2007 elf eerdere, lange overlanding tours georganiseerd in Afrika.

De groepsgrootte bedraagt minimaal 14 en maximaal 18 deelnemers.

Reissom fietsvakantie Zuid-Afrika

De combinatie van een kleine groep, een exotische omgeving en zorgeloosheid kan natuurlijk niet low-budget zijn. De inzet van een volledig geëquipeerde overlandtruck – die ons ruim de helft van het traject verplaatst – zorgt voor extra hoge transportkosten. 

Daar staat tegenover de prijs van deelname de meeste kosten ter plekke dekt, want inbegrepen zijn:

 • Vlucht uit en thuis, inclusief eventueel vervoer van je fiets
 • Twee overnachtingen in een goed hotel in Kaapstad
 • Airporttransfer van de luchthaven Kaapstad naar je hotel
 • Transfer naar het vliegveld in Johannesburg
 • Alle kampeerovernachtingen
 • Zodra we op pad zijn met de overlandingtruck alle voorziening van drank (inclusief lokaal bier en wijn) en voedsel; uitzondering vormen de lunches en diners op rustdagen, om een ieder daarin alle vrijheid te geven;
 • Onze meefietsende begeleiding
 • Alle vervoer en transport tussen start en finish, vanzelfsprekend inclusief dat van de bagage tijdens het fietsen
 • Entreegelden van NP Kaap de Goede Hoop, Mlilwane Reserve en Kruger National Park

Exclusief:

 • Eventuele extra overnachtingen in Kaapstad
 • Eten en drinken op de dagen dat je in het hotel in Kaapstad verblijft (het ontbijt is wel inbegrepen)
 • Supplementen voor eventuele/facultatieve kamerovernachtingen
 • Lunches en diners op de vier rustdagen
 • Overige entreegelden
 • Evt. wijnproeverij

Deelname aan de 25-daagse reis (inclusief reisdagen) is vanaf 3399,- euro per persoon*.

* Prijs is afhankelijk van geldende ticketprijzen op het moment van boeking. 

Het supplement voor een 1-persoonstent bedraagt 150 euro.

We hebben goede mountainbikes uit Kaapstad te huur voor 245 euro.

Data fietsvakantie Zuid-Afrika  

In de eerste reis starten we de overlandingtour vanuit Kaapstad op maandag 21 maart 2022, wat betekent vertrek uit Nederland op vrijdag 18 maart (of eerder als je langer in Kaapstad wilt verblijven: een aanrader). We komen op zondag 10 april 2022 aan in Johannesburg voor je vlucht naar huis.

In de tweede reis starten we de overlandingtour vanuit Kaapstad op donderdag 14 april 2022, wat betekent vertrek uit Nederland op maandag 11 april (of eerder als je langer in Kaapstad wilt verblijven: een aanrader). We komen op woensdag 4 mei 2022 aan in Johannesburg voor je vlucht naar huis.

Abonneren
Notify of
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments