Turkije

0 0 votes
Rating

Turkije

Het rijke historische verleden, de vele natuurparken, de ongekend gastvrije bevolking en de unieke mix van modern en traditioneel, maken het een feest om Turkije op fietsvakantie te verkennen.

Afstand:

1000 km

Zwaarte:

4

Etappes:

15

Reisduur:

4 weken

Beste reisperiode

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Cultuur:

9 / 10

Avontuur:

9 / 10

Hoogtepunten:
1 Istanbul, een stad die al 2000 jaar tot de verbeelding spreekt, met De Blauwe Moskee, de Hagia Sophia, het Topkapi paleis, de Grote Bazaar
2 De witte kalkterrassen van Pamukkale
3 Efeze, één van de meest spectaculaire ruïnesteden ter wereld
4 Overweldigende gastvrijheid en onverwachte ontmoetingen

Explore the freedom!

Je komt door dorpjes en gebieden waar je anders nooit zou komen. Je fietst door prachtige en zeer uiteenlopende landschappen. De route voert je langs bijzondere overblijfselen en cultuurschatten uit een ver verleden, w.o. die welke apostel Paulus bezocht op zijn zendingsreizen door klein Azië.

Waar Europa ophoudt en Azië begint ligt het sprookjesachtige Istanbul. Een stad rijk aan bezienswaardigheden, je kijkt je ogen uit! Je kunt een bezoek brengen aan de beroemde Blauwe Moskee, de Hagia Sophia en het Topkapi paleis, waar je een goed beeld krijgt van hoe de sultans vroeger leefden. Ook ervaar je de oosterse sferen in de grootste overdekte bazaar ter wereld of maak je een boottochtje op de Bosporus. 
Vanuit Istanbul neem je de boot naar Bandirma. Hier begin je aan een avontuurlijke fietsreis die je ca. 1000 km door de binnenlanden van Turkije voert.

De eerste 4 etappes leiden je naar Bergama. Je fietst o.a. langs het Kuşcenneti National Park, waar zich in het broedseizoen meer dan 3 miljoen vogels nestelen. Bergama is een aangenaam stadje en befaamd om de Acropolis van de antieke stad Pergamonmet, het steilste theater ter wereld. Ook tref je hier de resten van één van de belangrijkste medische centra uit de klassieke oudheid.

Vervolgens fiets je in 4 prachtige etappes, waarvan 2 bergachtig, naar Selçuk. Je zult genieten van de natuur om je heen en de schitterende vergezichten. Onderweg kom je langs Sardis, de hoofdstad van het oude koninkrijk Lydië, waar o.a. een prachtig gymnasium te bewonderen is. Vanuit Selçuk kun je een bezoek brengen aan Efeze. Deze antieke stad staat bekend als één van de meest fascinerende archeologische opgravingen ter wereld en is één van de grootste uit de Griekse oudheid. Selçuk ligt vlakbij de Egeïsche kust, waardoor je in de gelegenheid bent een dagje naar het strand te gaan. Via de groene Menderes vallei fiets je in 3 etappes naar Pamukkale met haar wonderschone kalkterrassen. Eén van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden van Turkije. Samen met de aangrenzende vindplaats van de oude stad Hiërapolis staat het op de Unesco-Werelderfgoedlijst. In de laatste 4 etappes gaat je fietsvakantie door een spectaculair en bergachtig landschap met onderweg uitzicht op de 2800 meter hoge Barla Dağı. Wellicht zie je rozenplukkers aan het werk. Deze rozen worden o.a. gebruikt in parfums, zeep en z.g. “Turks fruit”. De laatste kilometers voeren je langs het azuurblauwe Eğirdir meer, het uitzicht hierover is adembenemend mooi. Je eindigt je fietsvakantie in het plaatsje Eğirdir, gelegen op een schiereilandje in het gelijknamige meer.

De route is overwegend heuvelachtig met hier en daar steile klimmetjes, soms ook gewoon vlak en er zijn 2 etappes met een lange klim. Je fietst voornamelijk over kleine, zeer rustige wegen. Het wegdek is merendeels grof asfalt en een aantal etappes is deels onverhard. Je kunt deze reis eventueel starten of beëindigen in Selçuk. Hiermee verkort je de geadviseerde reisduur naar 2 weken.

guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Henk
Henk
3 years ago
Rating :
     

Voor mij zijn fietsreizen zo bijzonder en aangenaam door de spontane ontmoetingen in de context van een plaats, een situatie, wederzijdse nieuwsgierigheid en belangstelling, terrasje, onderweg zijn, ontdekken. Met fietsen Ben ik als het ware altijd lokaal en het appelleert aan alle zintuigen, naast de prettige fysieke bezigheid. In en uit toeristische hotspots. Daarin kenmerkt de reis door West-Turkije zich als een ontmoeting met op de eerste plaats gastvrijheid en vriendelijkheid, een boeiende en afwisselende reis door de grensstreek tussen Oost/West. Ontspannen fietsen in een prettig klimaat door een land bezaaid met indrukwekkend cultureel erfgoed. Meer traditioneel plattelands leven versus… Lees verder »