Sri Lanka

5 6 votes
Rating

Sri Lanka

Sri Lanka, het vroegere Ceylon, heeft alles wat je van een tropisch eiland mag verwachten: een rijke geschiedenis, eeuwenoude cultuur, vele boeddhistische tempels, tropisch regenwoud, natuurreservaten, prachtige zandstranden, goede accommodaties en niet te vergeten: een vriendelijke en enthousiaste bevolking. Niet voor niets is dit al jaren één van onze topbestemmingen!

Afstand:

1138km

Zwaarte:

3

Etappes:

16

Reisduur:

3-4 weken

Beste reisperiode

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Natuur:

9 / 10

Cultuur:

8 / 10

Hoogtepunten:
1 de zoutpannen van Puttalam, waar je dwars doorheen kunt fietsen
2 het Yala National Park waar je een safari kunt maken
3 Sigiriya, waar je de befaamde rots kunt beklimmen, Anuradhapura, waar je vele, merendeels boeddhistische, historische bouwwerken kunt bewonderen, Dambulla, waar je de beroemde rotstempel met haar prachtige beelden kunt bezoekenen Polonnaruwa, de oude stad, waar je door eeuwenoude ruines kunt fietsen
4 de theeplantages en prachtige stranden

Explore the freedom!

Je fietsvakantie gaat dwars door het binnenland, door kleine dorpjes en stadjes, langs de vele culturele, historische en landschappelijke bezienswaardigheden en door een mooi heuvellandschap met uitgestrekte theeplantages. Hier is de fiets hét ideale vervoersmiddel. Onze zeer complete fietsroute zorgt er voor dat je niets zult missen van al het moois wat Sri Lanka te bieden heeft.

Bij aankomst verblijf je twee nachten in een gezellig, kleinschalig hotel in Negombo, in een kalme omgeving, zodat je goed uitgerust aan je fietsreis kunt beginnen. Rondom Negombo is het overigens zeer de moeite waard, om een kort maar boeiend ‘oefentochtje’ te maken. Ook een bezoek aan de vismarkt mag niet ontbreken! 

En dan begin je aan je fietsreis, de route leidt je dwars door het binnenland, door kleine dorpjes en stadjes, langs de vele culturele, historische en landschappelijke bezienswaardigheden en door een mooi heuvellandschap met uitgestrekte theeplantages. Het is op Sri Lanka fantastisch fietsen, grotendeels over rustige wegen met af en toe een stuk over een wat grote, drukkere weg.

De eerste dagen is het praktisch vlak fietsen, daarna wordt het heuvelachtig. Alles wat je onderweg tegenkomt zal een grote indruk op je maken: de zoutpannen van Puttalam, een jeepsafari in het Wilpattu National Park, de in rotsen uitgehouwen tempel bij Dambulla, de leeuwenrots van Sigiriya, de ruïnes van Anuradhapura en Polonnaruwa.  

Hierna volgt een niet al te lange, maar pittige etappe naar de oude hoofdstad Kandy, een gezellige stad en de moeite waard een extra dag te verpozen. Ben je er tijdens de zomer met volle maan, dan moet je het indrukwekkende  ‘Peharera’ festival bijwonen. Dit 10 dagen durende festival als eerbetoon aan Boeddha’s belangrijkste relikwie, de heilige tand, zal een onvergetelijke indruk achter laten. 

Vervolgens klim je, langs vele theeplantages, naar het op ruim 2000 meter hoog gelegen Nuwara Eliya, ooit een geliefde buitenplaats van de Engelsen. Lijkt het je te zwaar om te fietsen dan pak je de trein, het wordt beschouwd als één van de mooiste treinreizen ter wereld. 

Na een spectaculaire afdaling bereik je de kust. Wellicht ben je onderweg olifanten tegenkomen. Ook nu weer zijn er mogelijkheden voor een jeepsafari in één van de vele Nationale parken die Sri Lanka rijk is. 

Fraaie etappes door de binnenlanden leiden je naar de baai van Unawatuna, van waaruit je een uitstapje kunt maken naar Galle, een havenstad waar de Hollanders in de 17e eeuw een fort bouwden. De laatste etappes voeren je door landelijk gebied met thee- en natuurrubberplantages, terug naar je accommodatie in Negombo. 

Wil je een onvergetelijke en veelzijdige fietsvakantie? Op Sri Lanka is alles mogelijk!

guest

6 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Sandra Groenewold
Sandra Groenewold
3 months ago
Rating :
     

Ik ben net terug van 3 weken Sri Lanka. Fantastische ervaring. Vriendelijke bevolking, af en toe werd je zelfs thuis bij mensen uitgenodigd om een hapje mee te eten. Routeboekje is prima te volgen. En voor een vrouw alleen is deze route geen enkel probleem. Ik hou zelf van lange dagen maken en veel ondernemen, dus ik heb alles kunnen doen wat ik wilde in die 3 weken, inclusief nog wat extra activiteiten die ik zelf toegevoegd heb aan de reis. Maar als je wat meer relaxed wilt reizen of wat kortere afstanden fietsen, raad ik je aan toch minimaal… Lees verder »

Cees
Cees
11 months ago
Rating :
     

Van begin mei tot begin juni heb ik deze tocht op Sri Lanka gefietst. Vooraf was er enige zorg omdat het wat onrustig was in Sri Lanka vanwege de protesten tegen de slechte economische situatie. Uiteindelijk heb ik toch besloten om te gaan (wegblijven als toerist helpt de mensen daar ook niet) en daar heb ik geen spijt van gehad. De eerste dagen waren even lastig vanwege de noodtoestand die was uitgeroepen maar dat heeft mij verder niet gehinderd, ik heb me ook geen moment onveilig gevoeld. Ik heb in 4 weken de hele route kunnen fietsen, een mooie gevarieerde… Lees verder »

Cora de Bontridder en Teun Pater
Cora de Bontridder en Teun Pater
1 year ago
Rating :
     

Met veel plezier hebben wij van half maart tot half april 2022 op Sri Lanka de AWOL-fietsreis gemaakt. De communicatie met Monique en Zinzi van tevoren en tijdens de reis was erg prettig en behulpzaam! Sri Lanka vinden wij een prachtig land met zeer gastvrije en vriendelijke inwoners. Meer dan eens werd ons een glas koud water aangereikt en een stoel in de schaduw aangeboden. Door een maand voor deze fietsreis uit te trekken, bleef er voldoende tijd over om meer van het land te zien en te beleven. Tijdens onze reis is korte tijd de noodtoestand uitgeroepen; wij hebben… Lees verder »

Marius Bazuin
Marius Bazuin
1 year ago
Rating :
     

In november 2021 hebben wij met veel plezier deze prachtige route gefietst. Van tevoren waren er twee vraagtekens, te weten de Covid problematiek en de moesson in november. Beide vraagtekens bleken in de praktijk geen enkel probleem op te leveren. Zoals AWOL al meldt: in november is hier prima te fietsen. Als er regen viel was dat meestal aan het eind van de middag. Iedereen in Sri Lanka houdt zich nauwgezet aan de voorschriften mbt mondkapjes en handenwassen. De PCR test in Negombo voor de terugreis werd in het Heritance Hotel afgenomen op de door ons gewenste tijd. De route… Lees verder »

karen vermeylen
karen vermeylen
3 years ago
Rating :
     

We hebben genoten van een zeer mooie en door Awol prima uitgewerkte fietsreis door Sri Lanka. We wisten al dat fietsen voor ons een manier is om met alle zintuigen een land te ervaren, met locals een babbeltje te doen, te eten wat de pot schaft langs kleine eetstalletjes op de weg , enz … De fietsreis is een goed uitgekozen combinatie van wat Sri Lanka te bieden heeft aan natuur en cultuur. Het road book is zeer goed uitgewerkt. Wegbeschrijving accuraat. Suggesties aan verblijven en activiteiten laten voldoende vrijheid. Fijne en correcte communicatie met Awol in planning en voorbereiding… Lees verder »

Pieter Roelofs
Pieter Roelofs
3 years ago
Rating :
     

Afgelopen december en januari de AWOL-route door Sri Lanka gefietst als afsluiting van een half jaar fietsen door Zuidoost-Azië. En wat voor een afsluiting. Een mooie route door een zeer gevarieerd land en landschap. Prachtige stranden, natuurparken, historische steden, koloniale (Nederlandse) geschiedenis en theeplantages. Deze afwisseling maakt de route tot een bijzonder fietsavontuur. De hitte in januari en het klimmen naar Nuwara Eliya maken de route af en toe tot een uitdaging maar dat hoort erbij. De cultuur, de mensen, het eten en het landschap zijn elke dag opnieuw weer een beloning. Het start- en eindadres van Asian Way Of… Lees verder »