Rwanda – African Way of Life

4.9 7 votes
Rating

Rwanda – African Way of Life

Het zijn de hartverwarmende ontmoetingen met de bevolking, hun geschiedenis en cultuur naast de fantastische natuur die je hart doen overslaan. Rwanda kruipt onder je huid en zal een indruk achterlaten die je nooit zult vergeten.

Afstand:

710 km

Zwaarte:

4

Etappes:

11

Reisduur:

16 dagen

Beste reisperiode

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Avontuur:

9 / 10

Hoogtepunten:
1 Kigali, de gemoedelijkste hoofdstad van Afrika
2 Kigali Genocide Memorial, een indringende les voor de mensheid
3 Fietsen over ‘bijna duizend’ Rwandese heuvels
4 Nyungwe Forest, ontmoet de chimpansees in dit tropisch regenwoud
5 De Congo-Nile Trail langs Lake Kivu
6 De Rwandezen en hun spirit

Explore the freedom!

In samenwerking met Tropical Cyclist organiseren we in 2025, na het succes van onze groepsreis in juli 2021 en januari 2022, nogmaals een groepsreis naar dit bijzondere land.
Definitieve data en prijzen zullen tzt op deze pagina zichtbaar worden. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt op de hoogte gehouden.

Wát een kleurrijk land, wát een vrolijke en gastvrije bevolking, wát een veerkracht van zowel Hutu’s als Tutsi’s. De bloei van Rwanda nu – amper 30 jaar na de genocide – is gebaseerd op rechtvaardigheid, vergeving en vooral een ongekende blik vooruit. Het is ook nog eens een heel schoon en veilig land om rond te reizen. Júist de geschiedenis van de genocide en de hartverwarmende ontmoetingen met de dorpelingen maken een fietsreis door dit Afrikaanse land heel intens en indringend.

Maak kennis met de verbluffende natuur van Rwanda. Ontdek het land van de duizend heuvels met zijn drie nationale parken, het tropisch regenwoud, vulkanen, het grote zoetwatermeer Lake Kivu, koffie- en theeplantages, gorilla’s, chimpansees en de Big Five. Je vindt het allemaal in dit kleine landje.
De natuur is een prachtig decor voor de echte diamanten van Rwanda: zijn trotse en oprechte bevolking. De waarde hiervan kun je pas inschatten door niet voorbij te gaan aan het gruwelijke verleden van Rwanda, waaraan het land voor altijd verbonden zal zijn. De genocide in 1994, het ongelooflijke leed van de volkerenmoord waarbij bijna een miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s binnen honderd dagen op gruwelijke wijze werden vermoord. Een bezoek aan het Kigali Genocide Memorial mag dan ook niet ontbreken.

Het zijn de hartverwarmende ontmoetingen met de bevolking, hun geschiedenis en cultuur naast de fantastische natuur die je hart doen overslaan. Rwanda kruipt onder je huid en zal een indruk achterlaten die je nooit zult vergeten.

RWANDA??

“Rwanda? Waarom nou Rwanda?” was mijn eerste vraag aan mijn partner Pascal toen hij in 2017 aangaf voor Tropical Cyclist juist daar een reis te willen organiseren. Zelf had ik alleen maar herinneringen aan de genocide van 1994, het ongelooflijke leed van de volkerenmoord waarbij bijna een miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s binnen honderd dagen op gruwelijke wijze werden vermoord. Dit had een enorme indruk op me gemaakt. Hoe kon Pascal aan dit land denken?

DE ACHTERGROND

We zijn gegaan, op de fiets, en het was fantástisch!
Wát een kleurrijk land, wát een vrolijke en gastvrije mensen, wát een veerkracht van zowel Hutu’s als Tutsi’s. De bloei van Rwanda nu – amper 30 jaar later – is gebaseerd op rechtvaardigheid, vergeving en vooral een ongekende blik vooruit. Het is ook nog eens een heel schoon en veilig land om rond te reizen. 

Ik heb genoten, was diep onder de indruk. Júist de geschiedenis van de genocide maakt een fietsreis door dit Afrikaanse land heel intens. Naast de vele heuvels, want Rwanda heet niet voor niets ‘Het land van de duizend heuvels’. 

AWOL SPECIAL: African Way of Life

Een bestemming buiten de gebaande paden. Afrika is een buitenbeentje in ons aanbod en niet iedereen zal gelijk dit land individueel willen verkennen. Al kan dat best: de infrastructuur is goed en het land geldt als het veiligste land van Afrika. Tijdens deze fietsvakantie door het land van de duizend heuvels wordt je bagage vervoerd door een volgwagen die ons, samen met onze Rwandese gids, begeleidt. Mocht je een dag minder ver willen fietsen, dan heb je de mogelijkheid in te stappen.
Juni is een perfecte periode om door Rwanda te fietsen, de start van het lange, droge seizoen, en de temperatuur ligt overdag rond de 25 graden en ‘s nachts 10-15 graden.

Rwanda is de combinatie van een perfect fietsland en een ongelooflijke geschiedenis, dat maakt ons lyrisch over dit ‘hartje Afrika’.

Deze tocht wordt begeleid door Monique Satink van AWOL en Pascal Kolkhuis Tanke van Tropical Cyclist. Beide hebben meerdere keren in Rwanda gefietst en georganiseerd.

De grootte van de groep bedraagt minimaal 10 en maximaal 18 personen.

FIETSEN IN RWANDA

Het is voortdurend omhoog en omlaag tussen meestal 1.800 en 2.200 meter hoogte, fietsend door een schitterend groen, tropisch landschap.  De wegen zijn verkeersstil of -luw en opvallend goed geasfalteerd, een kwart van de route is onverhard. Een mooie mix van asfalt en de authentieke Afrikaanse, oranje gravelwegen. Autorijders zijn door de vele fietstaxi’s gewend aan fietsers en rijden empathisch.
Typisch Afrikaanse dorpjes, mee rennende kinderen, fietstaxi’s die een sprintje met je aangaan, vrolijke aanmoedigingen: fietsen door Rwanda verveelt je absoluut geen moment. Rwanda is een glinsterende, ruwe diamant voor de ware fietsreiziger!

Mountainbikes zijn het best passend. Een hybride of een randonneur met dikkere banden, is een alternatief, maar uiteraard minder comfortabel op de onverharde stukken. Voldoende kleine versnellingen maken het fietsen door de vele heuvels een stuk aangenamer.

Fietshuur is mogelijk. Een goede mountainbike voor € 15,- per dag.

ROUTESCHETS

De eerste dag fietsen we een rondje in en om Kigali en eindigen we bij het Kigali Genocide Memorial, wat niemand onverschillig laat en je kijk op Rwandezen voor altijd zal kleuren. Een absolute múst wanneer je Rwanda bezoekt. De dag erna verlaten we Kigali. Over Nyanza en Nyamagabe – met onderweg het bezoek aan een koffieplantage – gaan we richting Lake Kivu, waarbij we 50 km door het prachtige Nyungwe National Park regenwoud fietsen. Onderweg geniet je van het wildlife dat dit tropische regenwoud te bieden heeft. Ontdek het platteland en de vele theeplantages die Rwanda rijk is. Tussen Karongi en Gisenyi volgen we, langs Lake Kivu, ruim 100 km de legendarische Congo-Nile Trail, een hoogtepunt. Vandaar gaan we richting Musanze. Van hieruit heb je zicht op de vulkanen in het noorden van Rwanda. Vanuit Musanze fietsen we onverhard een rondje tussen en langs de Twin Lakes Ruhondo & Burera. Onderweg geniet je van de intense beleving van local life.

Na Musanze volgt de ‘Koninginnerit’: de zwaarste, grotendeels onverharde etappe, off the beaten en van een overweldigende schoonheid. De laatste dag is het relaxed uitrollen terug naar Kigali.

Onderweg is er een rustdag ingelast op een prachtige plek aan Lake Kivu, één van de grootste zoetwatermeren van Afrika.

We overnachten in goede hotels en guesthouses; prima accommodaties, de meeste op prachtige locaties. Rwanda is een schoon en heel veilig land.

FIETSVAKANTIE IN RWANDA: PRAKTISCH

Onze combinatie van een kleine groep, een vreemd gebied en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. De prijzen in Afrika liggen hoger dan in Azië. Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan de tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

  • Vlucht uit en thuis, inclusief vervoer van je fiets
  • Airporttransfer van de luchthaven in Kigali naar je hotel en vice versa voor je terugreis
  • Alle overnachtingen in goede accommodaties
  • De volledige voorziening van drank en voedsel in de hotels en restaurants (behalve alcoholische dranken anders dan lokaal bier)
  • Onze Nederlandstalige begeleiding en die van een volgwagen die de bagage en eventueel mensen vervoert
  • Alle vervoer en transport tussen de start- en finishplaats Kigali
  • Alle entreegelden

Exclusief:

  • Visum en vaccinatiekosten
  • Eventueel benodigde PCR of sneltesten

Deelname aan de 15-daagse reis (inclusief reisdagen) is vanaf 3145,- euro per persoon*.

* Prijs is afhankelijk van geldende ticketprijzen en vertrekluchthaven op het moment van boeking. 

Het supplement voor een 1-persoonskamer bedraagt 595,- euro.

In de praktijk is aan zakgeld nog geen 5,- euro per dag nodig.

Liever individueel? Dat kan ook!

Abonneren
Notify of
guest

7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Ann Weckx
Ann Weckx
9 months ago
Rating :
     

Fantastische ervaring!
Fietsen door Rwanda is een heel andere beleving dan fietsen in Azië. De enthousiate bevolking zowel kinderen als volwassenen (soms iets te overweldigend maar geen enkele keer bedreigend) maken een blijvende indruk. Het prachtige en ongelooflijk groene landschap, de rijke vegetatie: rijst,…. in de dalen; bananen,kolen, aardappelen…. op de hellingen en thee, koffie in de hoge bergen. Leuk is dat de landbouw meestal nog heel kleinschalig is met heel veel volk, vooral vrouwen.
Nog heel opvallend is de afwezigheid van afval in dit toch arme land.Het doet deugd om in een vruchtbaar proper land te kunnen fietsen.

Elineke van Marrewijk
Elineke van Marrewijk
10 months ago
Rating :
     

Wat een geweldige reis was dit. De fietstochten zijn super, hard, onverhard en soms zwaar maar alles wordt beloond door de vriendelijke bevolking, de kinderen die met je meehollen en vooral de geweldige natuur.
Alles is perfect georganiseerd,locaties,verzorging onderweg.
Kan geen minpunten verzinnen.
Pascal en Monique zijn geweldig en een leuke groep.
Voor mensen die van een flinke uitdaging houden zou ik zeggen….doen!

Pieta&Cees
Pieta&Cees
2 years ago
Rating :
     

Net een week terug van onze reis door Rwanda, het was fantastisch om na anderhalf jaar weer te fietsen door dit bijzondere en mooie land en te genieten van de vriendelijke en vooral blije mensen en de prachtige natuur. Het reizen met een groep heeft ons enthousiast gemaakt en de fantastische begeleiding door Monique en Pascal heeft het voor ons mogelijk gemaakt om vooral te genieten van iedere minuut!

Marietje Bredewoud
Marietje Bredewoud
2 years ago
Rating :
     

Samen met mijn dochter Kim Maree deze prachtige reis mogen meemaken. Al fietsend door de prachtige natuur en dicht bij de locals. Het was een hele byzondere vakantie. Kim is ook al aangestoken door het fietsvirus. Hoe mooi kan het zijn dit met je dochter te beleven. Als afsluiting hebben we nog een bezoek gebracht aan het Het nationale park en hebben we de Berg gorilla’s in hun eigen habitat mogen beleven. Een Reis om niet te vergeten en dat in coronatijd. Het is gewoon mogelijk !!

Ton en Nynke
Ton en Nynke
2 years ago
Rating :
     

Rwanda heeft in alle opzichten onze verwachtingen overtroffen. Wat een prachtig, groen, vruchtbaar, veilig en schoon land. De Rwandezen zijn fijne mensen die oprecht blij zijn je te zien. Wij zullen de lach die doorbreekt op het gezicht van de Rwandezen als je terugzwaait nooit vergeten. De fietstochten zijn zeer afwisselend, af en toe best pittig, maar omdat het klimaat zo zalig is is het goed te doen. Naast het fietsen is er ook genoeg ruimte om cultuur te snuiven. Kortom, het was een fantastische reis. Heel veel dank voor de goede organisatie en begeleiding.

Ton Verbeek
Ton Verbeek
2 years ago
Rating :
     

Een fietsreis door Rwanda zal je niet snel vergeten. Allereerst de adembenemende landschappen, die je onderweg tegenkomt maken indruk. Maar het is vooral het enthousiasme van de bevolking onderweg, die maakt dat de trip steeds aangenaam verloopt. Verder is de begeleiding in goede handen en breng je de nacht door in prachtige resorts. En als kers op de taart kun je aan het eind van de reis nog een bezoek brengen aan een wildpark of de berggorilla’s gaan opzoeken.

michel van wambeke
michel van wambeke
2 years ago
Rating :
     

Net terug van Rwanda, SUPER, pittige avontuurlijke reis door de prachtige natuur, genieten van rust, natuur, cultuur en de afrikaanse keuken. Het land van 1000 heuvels heeft zijn naam niet gestolen, fietsend langs meren/ theeplantages en door natuurgebieden, wat meer wil je nog hebben. DANK