Rwanda – African Way of Life – Individuele rondreis

5 2 votes
Rating

Rwanda – Rondreis – Individueel met privé chauffeur

Het zijn de hartverwarmende ontmoetingen met de bevolking, hun geschiedenis en cultuur naast de fantastische natuur die je hart doen overslaan. Rwanda kruipt onder je huid en zal een indruk achterlaten die je nooit zult vergeten.

Logies:

Hotel/Lodge

Reis:

Individuele rondreis met privéchauffeur / gids

Reisduur:

15 dagen

Beste reisperiode

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Avontuur:

9 / 10

Hoogtepunten:
1 Een onvergetelijke reis over ongebaande paden: de perfecte combinatie van natuur, cultuur en activiteiten
2 Spot de Big Five tijdens een safari in Akagera National Park
3 Maak kennis met het lokale leven en de kleurrijke Rwandezen met hun spirit
4 Wandel of fiets over de legendarische Congo-Nile Trail langs Lake Kivu
5 Kigali Genocide Memorial, een indringende les voor de mensheid
6 Ontmoet de chimpansees in Nyungwe Forrest National Park
7 Ga op zoek naar de Golden Monkeys of Berggorilla’s in Volcanoes National Park
8 Bezoek de thee- en koffieplantages van Rwanda

Explore the freedom!

RONDREIS RWANDA
Maak kennis met de verbluffende natuur van Rwanda. Ontdek het land van de duizend heuvels met zijn drie nationale parken, het tropisch regenwoud, vulkanen, het grote zoetwatermeer Lake Kivu. Bezoek één van de vele koffie- en theeplantages. Ga op zoek naar de beroemde berggorilla’s en chimpansees. Ontmoet de Big Five op safari. Verken de Congo-Nile Trail te voet of op de fiets. Maak een boottocht op Lake Kivu en doe de Canopywalk in Nyungwe Forrest. Laat je rondleiden door de lokale bevolking en geniet!

RWANDA??
“Rwanda? Waarom nou Rwanda?” was mijn eerste vraag aan mijn partner Pascal toen hij in 2017 aangaf voor Tropical Cyclist juist daar een reis te willen organiseren. Zelf had ik alleen maar herinneringen aan de genocide van 1994, het ongelooflijke leed van de volkerenmoord waarbij bijna een miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s binnen honderd dagen op gruwelijke wijze werden vermoord. Dit had een enorme indruk op me gemaakt. Hoe kon Pascal aan dit land denken?

DE ACHTERGROND
We zijn gegaan en het was fantástisch!
Wát een kleurrijk land, wát een vrolijke en gastvrije mensen, wát een veerkracht van zowel Hutu’s als Tutsi’s. De bloei van Rwanda nu – amper 30 jaar later – is gebaseerd op rechtvaardigheid, vergeving en vooral een ongekende blik vooruit. Het is ook nog eens een heel schoon en veilig land om rond te reizen. 

Ik heb genoten, was diep onder de indruk. Júist de geschiedenis van de genocide maakt een rondreis door dit Afrikaanse land heel intens. Rwanda, ‘Het land van de duizend heuvels’ biedt de perfecte combinatie van een ongelofelijke geschiedenis, natuur, avontuur en cultuur. Dat maakt ons lyrisch over dit ‘hartje Afrika’.

Afgelopen januari (2021) zijn we opnieuw gegaan en nog meer verliefd geworden op dit kleurrijke land. Vrolijk, gastvrij, behulpzaam, kenmerkend voor de bevolking. Wat vóelen we ons hier welkom. In juli dit jaar zijn we teruggewenst met een groep. Iedereen even enthousiast en zelf ervaar ik Rwanda inmiddels als een tweede ‘thuis’. De ervaringen van een aantal van onze reizigers lees je onderaan deze pagina op onze website.

Reden genoeg om nog meer mensen in de gelegenheid te stellen deze Parel van Afrika te bezoeken en een reis samen te stellen voor reizigers die het land graag verkennen, maar dan niet op de fiets. Al kom je ook tijdens deze rondreis genoeg aan je trekken met activiteiten als wandelen, fietsen en varen.
De accommodaties en lokale bevolking is erg blij met onze komst, ook zij hebben enorm te lijden onder de enorme terugloop in gasten dit jaar. We hebben ervaren hoe het reizen door Rwanda zelfs in dit Coronatijdperk heel goed en veilig kan.

Bij onze reisverslagen vind je onze ervaringen van deze reis uit januari 2021.

DAG-TOT-DAG PROGRAMMA

Dag 1
Vertrek uit Nederland of België.
Na aankomst laat in de avond of in de nacht word je naar een heerlijk hotel gebracht, gelegen in een rustige wijk van Kigali, met een schitterend uitzicht over de (lichtjes van de) stad. 

Dag 2
De ochtend heb je de tijd om even bij te komen van de reis en in de middag breng je een bezoek aan het Kigali Genocide Memorial. Deze middag zal je niet onberoerd laten. De gruwelijke geschiedenis van de genocide in 1994 is voor altijd verbonden aan dit land en de manier waarop je tegen de veerkrachtige, gastvrije en vrolijke bevolking aankijkt.

Dag 3
De dag start met een wandeltour door de kleurrijkste wijk van Kigali: Nyamirambo. Deze rondleiding wordt verzorgd door het Nyamirambo’s Woman’s Centre, een lokaal initiatief dat tot doel heeft onderwijs te verstrekken aan vrouwen die zelf niet over de middelen beschikken waardoor zij betere kansen op werk hebben. Deze rondleiding geeft je een goed inkijkje in het lokale leven in Rwanda. Je leert een aantal woorden Kinyarwandees (één van de drie gesproken talen in Rwanda): mooi meegenomen. Je sluit af met een traditionele lunch bij een lokale familie thuis. Na de lunch volgt een transfer (3 uur) naar Huye, waar je overnacht. Onderweg breng je een bezoek aan Kings Palace in de voormalige hoofdstad van Rwanda: Nyanza.

Dag 4
Na het ontbijt breng je een bezoek aan het Etnografisch museum in Huye. Daarna vervolg je je weg door Nyungwe Forrest National Park, een tropisch regenwoud, naar Gisakura, het hart van de theepluk. 
Voor je daar bent stap je uit in hartje Nyungwe voor een wandeling: de Canopywalk. Deze trekking gaat over een 160 m lange en 70 m hoge hangbrug die je een fenomenaal uitzicht biedt over de boomtoppen en het wildlife in Nuyengwe.
Je overnacht in een hotel met een prachtig uitzicht over de groene theeplantages.

Dag 5
Een vroege start van de dag want je gaat op zoek naar de chimpansees in Nyungwe National Park. Een heel bijzondere belevenis. Goede wandelschoenen zijn op z’n plaats.In de middag wordt door lokale gidsen een rondleiding door de teafactory en een theeproeverij georganiseerd. Daarna vervolg je je weg naar Karongi, gelegen aan Lake Kivu, een van de grootste meren van Afrika. Onderweg geniet je al van de prachtige uitzichten over dit meer.

Thee
Thee werd in 1952 in Rwanda geïntroduceerd en is nu een van de grootste exportproducten van het land. De vruchtbare vulkanische bodem en het gematigde klimaat zorgen voor perfecte omstandigheden om thee te verbouwen.

Dag 6
Na het ontbijt maak je een kayaktrip over Lake Kivu. Later in de middag vertrek je naar de Congo-Nile Trail. Het hotel waar je verblijft ligt verscholen in een baai, je waant je hier alleen op de wereld. Deze omgeving leent zich uitstekend voor een wandeling en relaxen. 

Dag 7
Na een rustige start volg je vandaag een rondleiding over een koffieplantage: Kinunu Coffee Washing Station, dat om de hoek ligt. Leer alles over koffie. Je verblijft in hetzelfde hotel, zodat je de tijd hebt even de indrukkend van de afgelopen dagen op je te laten inwerken en weer ruimte te maken voor de dagen die nog gaan komen.

Koffie
Sinds de introductie van koffiebomen in Rwanda door missionarissen in 1904, is koffie uitgegroeid tot een van de grootste handelsgewassen van het land. Ongeveer 95% van de bonen is de hoogwaardige Arabica-variëteit Bourbon, met een zijdezachte romige body en hints van citroen en oranjebloesem, en karamel in de nasmaak. Een lappendeken van 450.000 kleine telers verbouwt koffie in heel Rwanda.

Dag 8
Vandaag staat in het teken van de verkenning van de legendarische Congo-Nile Trail. 
Een 227 kilometer lange onverharde weg die langs het Kivumeer loopt. Afrika op zijn mooist; je ervaart hier het echte Afrikaanse leven. Geniet van de kleine dorpjes en de ontmoetingen met de locals onderweg, die je zullen toelachen, aanmoedigen of ‘Umuzungu’ (blanke) roepen. Een dag die je niet snel zult vergeten. Je kunt ervoor kiezen een deel van de trail te wandelen óf te fietsen op een goede mountainbike. Je eindigt de dag in Gisenye, wederom gelegen aan Lake Kivu. Geniet aan het eind van de middag van een boottocht over het meer tijdens zonsondergang. Hét moment dat de vissersboten uitvaren.

Dag 9
Transfer naar Musanze, gelegen aan de voet van Volcanoes National Park. Dit park ligt verspreid over drie landen: Rwanda, Oeganda en Congo. Vijf van de acht vulkanen zijn gelegen in Rwanda. Het gebied staat bekend als het thuis van de Berggorilla’s en de Golden Monkeys. De plek waar Dian Fossey, (bekend uit Gorilla’s in the Mist) veel onderzoek naar de gorilla’s heeft gedaan. Je brengt een bezoek aan Red Rocks Centre voor een fietstour die je door dorpjes, het lokale leven en langs markten brengt. Ondertussen geniet je van prachtige uitzichten op de vulkanen. Aan het eind van de dag leer je van de lokale bevolking de fijne kneepjes over het brouwen van ‘banana beer’: het meest populaire drankje in Rwanda.

Dag 10
Tijd voor nog een ‘once-in-a-lifetime experience’. Heel vroeg in de ochtend breng je een bezoek aan de Golden Monkeys óf de beroemde Berggorilla’s. In de middag ben je vrij om rond te struinen in Musanze.

Dag 11
Transfer naar Akagera National Park, dé plek om de Big Five te spotten. Het park is de thuisbasis van de Big Five, maar ook van 482 vogelsoorten en meer dan 12.000 grote zoogdieren. Je verblijft in een prachtige Lodge met een fantastisch uitzicht over Lake Ihema. In de middag maak je je eerste gamedrive door dit wildpark. Opnieuw een ervaring om nooit te vergeten.

Dag 12
Je begint de dag met een boottocht. Vogels, krokodillen, hippo’s zullen het water met je delen. Vervolgens ga je op gamedrive en dring je dieper het park in op zoek naar nog meer bijzondere dieren. 

Dag 13
Na het ontbijt is er een transfer naar Kigali. Na een aantal dagen wildlife duik je nog eenmaal het lokale leven in om onder begeleiding van een Rwandese kok de fijne kneepjes uit de Rwandese keuken te leren door het volgen van een kookworkshop. Uiteraard mag je daarna genieten van je eigen kookkunsten.

Dag 14
Een laatste dag nagenieten van alle indrukken die je hebt opgedaan in Rwanda, de Parel van Afrika. Een plek waar je je inmiddels verbazingwekkend thuis zult voelen.  We hebben een late check-out voor je geregeld. Aan het eind van de dag vertrekt je vlucht naar huis.

Dag 15 
Aankomst in Nederland of België.

ACCOMODATIES

Je overnacht in goede hotels en lodges, vaak gelegen op prachtige locaties. Rwanda is een schoon en heel veilig land.

REISSOM

Deze combinatie van een privé-rondreis met chauffeur, safari’s, het bezoek aan meerdere nationale parken, diverse activiteiten, reizen door een vreemd gebied en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. De prijzen in Afrika liggen hoger dan in Azië. Aan de andere kant, is Rwanda, ten opzichte van de bekende safarilanden Kenia, Tanzania en Zuid-Afrika een stuk betaalbaarder. Én is veel inbegrepen in de reissom.

De reissom van deze 15-daagse reis (inclusief reisdagen) is vanaf 3899,- euro per persoon*, inclusief vlucht (op basis van 2 personen).

* Prijs is afhankelijk van geldende ticketprijzen en vertrekluchthaven op het moment van boeking. 

INCLUSIEF

De reissom is inclusief:

 • Advies en service van AWOL voor, tijdens en na de reis
 • Vlucht uit en thuis
 • Airporttransfer van de luchthaven in Kigali naar je hotel en vice versa voor je terugreis
 • Alle overnachtingen in goede accommodaties, inclusief ontbijt
 • Engelsprekende privéchauffeur/gids
 • Lunch op dag 3 en 13
 • Alle vervoer en transport naar begin en eindpunt van de activiteiten onderweg
 • Permits voor de Nationale Parken (Nyungwe National Park, Volcanoes National Park* en Akagera National Park
 • Chimpansee trekking en Canopywalk in Nyungwe Forrest National Park
 • Golden Monkey Trekking in Volcanoes National Park*
 • Twee dagen safari in Akagera National Park, inclusief boottocht.
 • Alle entreegelden voor de musea die je onderweg bezoekt
 • Alle kosten voor de activiteiten onderweg onder leiding van een lokale gids:
  • Wandeltour door Nyamirambo, de kleurrijkste wijk van Kigali
  • Kookworkshop
  • Entrée Kigali Genocide Memorial
  • Entrée Kings Palace
  • Entrée Ethnografisch Museum
  • Rondleiding theeplantages
  • Rondleiding koffieplantage
  • Kajaktrip
  • Boottocht Lake Kivu bij zonsondergang
  • Bananabeer Production Experience
  • Village Cycling Tour
  • Fietshuur Congo Nile Trail of begeleide wandeltour Congo-Nile Trail
 • Landeninformatie Rwanda met advies over geld, visum, ed.

Permit voor de Golden Monkeys. Wil je graag naar de berggorilla’s dan bedraagt de meerprijs € 1500,- per persoon.

EXCLUSIEF

De reissom is exclusief:

 • Lunch en diner (behalve lunch op dag 3 en 13)
 • Visum en vaccinatiekosten
 • PCR-testen in Nederland en in Rwanda

CORONA-PROOF VAKANTIE: RWANDA!

Voor Rwanda is het toerisme belangrijk, daarom heeft het een doordacht systeem van toelating bedacht:

 • Iedereen is welkom, invliegend
 • De landsgrenzen blijven gesloten
 • Je moet een negatieve PCR-testuitslag overleggen (test van thuis) die niet ouder mag zijn dan 72 uur
 • Na aankomst ga je naar een van hotels die de Rwandese staat heeft aangewezen en die jij hebt geselecteerd. Daar doe je opnieuw een PCR-test. In afwachting van de testuitslag (binnen 24 uur) blijf je in dat hotel, daarna ben je volledig vrij door het land te reizen
 • Vlak voor de terugvlucht onderga je nog een keer een PCR-test
 • Hotels en restaurants hebben goede hygiëne protocollen

Wij, en met ons alle fietsers die mee waren op onze groepsreis in juli én al onze individuele reizigers die op de fiets door Rwanda reizen, hebben zich, ondanks het huidige oranje reisadvies heel erg veilig gevoeld.

VIDEO IMPRESSIE RONDLEIDING KOFFIEPLANTAGE
(Video: Bert van Dalen)

Abonneren
Notify of
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments