Rwanda – African Way of Life – Individueel

5 8 votes
Rating

Rwanda – African Way of Life – Individueel

Het zijn de hartverwarmende ontmoetingen met de bevolking, hun geschiedenis en cultuur naast de fantastische natuur die je hart doen overslaan. Rwanda kruipt onder je huid en zal een indruk achterlaten die je nooit zult vergeten.

Afstand:

890 + 111 km

Zwaarte:

4 – 5

Etappes:

13 + 2

Reisduur:

3.5 week

Beste reisperiode

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Avontuur:

9 / 10

Hoogtepunten:
1 Kigali, de gemoedelijkste hoofdstad van Afrika
2 Kigali Genocide Memorial, een indringende les voor de mensheid
3 Fietsen over ‘bijna duizend’ Rwandese heuvels
4 Nyungwe Forest, ontmoet de chimpansees in dit tropisch regenwoud
5 Akagera National Park, de hele Big Five aanwezig
6 De Congo-Nile Trail langs Lake Kivu
7 De kleurrijke Rwandezen en hun spirit

Explore the freedom!

RWANDA??

“Rwanda? Waarom nou Rwanda?” was mijn eerste vraag aan mijn partner Pascal toen hij in 2017 aangaf voor Tropical Cyclist juist daar een reis te willen organiseren. Zelf had ik alleen maar herinneringen aan de genocide van 1994, het ongelooflijke leed van de volkerenmoord waarbij bijna een miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s binnen honderd dagen op gruwelijke wijze werden vermoord. Dit had een enorme indruk op me gemaakt. Hoe kon Pascal aan dit land denken?

DE ACHTERGROND

We zijn gegaan, op de fiets, en het was fantástisch!
Wát een kleurrijk land, wát een vrolijke en gastvrije mensen, wát een veerkracht van zowel Hutu’s als Tutsi’s. De bloei van Rwanda nu – amper 30 jaar later – is gebaseerd op rechtvaardigheid, vergeving en vooral een ongekende blik vooruit. Het is ook nog eens een heel schoon en veilig land om rond te reizen. 

Ik heb genoten, was diep onder de indruk. Júist de geschiedenis van de genocide maakt een fietsreis door dit Afrikaanse land heel intens. Naast de vele heuvels, want Rwanda heet niet voor niets ‘Het land van de duizend heuvels’. Rwanda is de combinatie van een perfect fietsland en een ongelooflijke geschiedenis, dat maakt ons lyrisch over dit ‘hartje Afrika’.

Afgelopen januari (2021) zijn we opnieuw gegaan en nog meer verliefd geworden op dit kleurrijke land. Vrolijk, gastvrij, behulpzaam, kenmerkend voor de bevolking. Wat vóelen we ons hier welkom. De accommodaties zijn erg blij met onze komst, ook zij hebben enorm te lijden onder de enorme terugloop in gasten dit jaar. We hebben ervaren hoe het reizen door Rwanda zelfs in dit Coronatijdperk heel goed en veilig kan. Rwanda kent bijzonder weinig besmettingen en staat niet voor niets op de EU-lijst met gele landen. Je hoeft bij terugkeer dan ook niet in quarantaine. 

Bij onze reisverslagen vind je onze ervaringen van deze reis uit januari 2021.

DE FIETSROUTE

De route start in Kigali, waar een bezoek aan het Kigali Genocide Memorial een absolute múst is. De gruwelijke geschiedenis van de genocide uit 1994 laat niemand onberoerd en geeft extra diepte aan de beleving van Rwanda. 

Vanuit Kigali heb je de mogelijkheid onbepakt een rondje Kigali te fietsen. Kigali staat bekend om zijn gemene klimmetjes dus zonder bepakking is wel zo prettig. Tijdens dit rondje ervaar je alle facetten van Kigali: de drukte van de stad met zijn vele fietsers en brommertjes, ‘rural life’ in de onverharde gebieden, de kleurrijkste wijk van Kigali én het luxe zakencentrum van de stad.

Elke dag is anders in het groene Rwanda, al zijn de groene heuvels en hierdoor een flink aantal dagelijkse hoogtemeters een vaste waarde. 

Je start de route Kigali uit over een drukke verkeersader richting Muhanga. Een transfer tot voorbij de drukte is zeker aan te raden. 

Vervolgens fiets je verder over rustige onverharde en verharde wegen in twee dagen richting Nyungwe National Park, een tropisch regenwoud. De dag erna fiets je hier 50 km doorheen met alleen de geluiden van het tropisch regenwoud en rondspringende apen om je heen. Aan het eind van het park beland je ineens tussen de groene theeplantages in Gisakura. Hét centrum van de theepluk. Van daaruit fietsen we richting Lake Kivu, één van de grootste zoetwatermeren van Afrika,

waarop je de twee etappes daarna vele prachtige uitzichten hebt. Halverwege het legendarische Congo Nile Trail eindig je op een plek die voelt als het eind van de wereld. De heerlijke accommodaties, de rust en de vele hoogtemeters die je al in je benen hebt maken deze plek perfect voor een rustdag. Om de hoek van de accommodaties een Coffee washing station, de moeite van een bezoek meer dan waard. Het vervolg van het Congo-Nile Trail is 50 km onverhard ‘stuiteren’, maar daar krijg je dan ook heel veel voor terug. Kleurrijk local life, vele begroetingen, prachtige uitzichten. Vanuit Lake Kivu fiets je verder naar Musanze aan de voet van Vulcanoes National Park. Onderweg krijgen we steeds mee zicht op de vulkanen. Deze plek is bekend om zijn gorilla’s. Wanneer je wilt kun je van hieruit voor ongeveer 1500 USD p.p. de gorilla’s van heel dichtbij in het wild ontmoeten. Veel toeristen komen om deze reden naar Rwanda. Vanuit Musanze kun je een onverhard rondje (zonder bepakking) langs de Twin Lakes fietsen. Een prachtige en pittige dag, zelfs zonder bepakking.

Daarna volgt de ‘koninginnenrit’ van deze reis. Zowel in schoonheid als in hoogtemeters. Ruim 20 km verharde weg en vervolgens 80 km gravelroad van goede kwaliteit brengen je 2300 hoogtemeters verder. Een werkelijk schitterend en heel afwisselend traject, ver van het gebaande pad. Je waant je hier diep in Afrika. Het lijkt soms alsof de bevolking hier nog nooit een blanke heeft gezien, kinderen springen soms verschrikt in de bosjes bij het zien van een ‘muzungu’ (blanke). Heel bijzonder. 

Daarna fiets je in twee etappes naar het Akagera National Park gelegen in het vlakkere oostelijke deel van Rwanda. Een bezoek aan dit National Park is absoluut de moeite waard. Giraffen, zebra’s, impala’s, apen, olifanten, krokodillen, topis, nijlpaarden, ze zijn allemaal te zien. De neushoorn, de leeuw en het luipaard zijn ook aanwezig, maar moeilijker te ‘spotten’ in dit relatief jonge National Park. Vanuit Akagera NP keer je via landelijke wegen, met weer volop kleurrijke plaatjes en vrolijke Rwandezen terug naar Kigali. De laatste dag hebben we een uitgebreide zoektocht gedaan naar kleine wegen om terug te keren in deze stad, maar het wegdek was van dermate slechte kwaliteit dat we er jou geen plezier mee zouden doen. Dus wordt het deels over de bredere weg uitrollen naar het eindpunt voor een laatste dag in het heerlijke hotel in Kigali.

Mocht je minder tijd hebben dan is het mogelijk de reis in te korten tot 9 etappes (+ 2).

FIETSEN IN RWANDA

Rwanda is een schoon en heel veilig land.
Het is voortdurend omhoog en omlaag tussen meestal 1.500 en 2.200 meter hoogte, fietsend door een schitterend groen, tropisch landschap.  Een route dus voor fietsers die van klimmen houden. De wegen zijn verkeersstil of -luw en opvallend goed geasfalteerd, een deel van de route is onverhard, meestal goede gravelwegen. Autorijders zijn door de vele fietstaxi’s gewend aan fietsers en rijden empathisch.
Typisch Afrikaanse dorpjes, mee rennende kinderen, fietstaxi’s die een sprintje met je aangaan, vrolijke aanmoedigingen: fietsen door Rwanda verveelt je absoluut geen moment. Rwanda is een glinsterende, ruwe diamant voor de ware fietsreiziger!

Mountainbikes zijn het best passend. Een hybride of een randonneur met dikkere banden, is een alternatief, maar uiteraard minder comfortabel op de onverharde stukken. Voldoende kleine versnellingen maken het fietsen door de vele heuvels een stuk aangenamer.

FIETSHUUR

Fietshuur in Kigali is mogelijk. E-bikes zijn te huur voor 50 euro per dag en een goede mountainbike voor 30 euro per dag. Je moet zelf een achterrek en fietstassen meenemen voor de mountainbike. Op de E-bike kan geen bagage vervoert worden.

EXTRA MOGELIJKHEDEN

Om het voor zoveel mogelijk fietsers mogelijk te maken om Rwanda te ontdekken bieden wij voor deze route de volgende extra mogelijkheden aan:

  • Individueel met bagagevervoer. Wanneer je bagage dagelijks vervoerd wordt is het wat makkelijker om de duizend heuvels te nemen.
  • Mocht je het prettig vinden in te kunnen stappen wanneer je wilt dan is het ook mogelijk individueel met een privéchauffeur te gaanJe bagage wordt vervoerd en je kunt instappen wanneer je even je dag niet hebt of gewoon minder wilt fietsen, maar wel 100% wilt genieten. Onze zeer betrouwbare, lokale contactpersoon reist dan, op gepaste afstand, met je mee en staat voor je klaar wanneer je hem nodig hebt.

AWOL SPECIAL: African Way of Life -groepsreis

In samenwerking met Tropical Cyclist organiseren we in juli 2021 eenmalig een groepsreis naar dit bijzondere land. Meer informatie vind je hier.

CORONA-PROOF FIETSVAKANTIE: RWANDA!

Rwanda heeft de coronacrisis goed aangepakt. Het land is daardoor een van de weinige landen buiten Europa waarvan de bewoners wél de EU binnen mogen. Daarom is er na thuiskomst vanuit Rwanda voor Nederlanders en Belgen ook geen quarantaine-verplichting. Nederland vraagt voor reizigers die terugkomen uit Rwanda geen negatieve PCR-test en/of sneltest omdat Rwanda op de lijst met veilige landen staat: er is een laag risico op COVID-19.

Voor Rwanda is het toerisme belangrijk, daarom heeft het een doordacht systeem van toelating bedacht:

  • Iedereen is welkom, invliegend
  • De landsgrenzen blijven gesloten
  • Je moet een negatieve PCR-testuitslag overleggen (test van thuis) die niet ouder mag zijn dan 72 uur
  • Na aankomst ga je naar een van hotels die de Rwandese staat heeft aangewezen en die jij hebt geselecteerd. Daar doe je opnieuw een PCR-test. In afwachting van de testuitslag (binnen 24 uur) blijf je in dat hotel, daarna ben je volledig vrij door het land te reizen
  • Vlak voor de terugvlucht onderga je nog een keer een PCR-test
  • Hotels en restaurants hebben goede hygiëne protocollen

Een mondkapje is verplicht in het openbaar, maar niet nodig op de fiets, in een restaurant of bij aankomst op het terras, aan een biertje.

guest

9 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Michiel en Angelien
Michiel en Angelien
9 months ago
Rating :
     

Wij wilden heel graag in januari een fietsvakantie maken. Door Corona waren de mogelijkheden nog beperkt, maar Rwanda kon wel! We hadden al vele fietsvakanties in Azië gemaakt (ook met AWOL), echter nog nooit in Afrika. Op naar een nieuw avontuur en wat werden we positief verrast! Rwanda een prachtig land met een hele afwisselende natuur. Omdat we ruim de tijd hadden hebben we de meeste etappes in tweeën gesplitst. Hierdoor was het fietsen met bagage heel goed te doen. Op aanraden van Monique hadden we een volgauto voor de ‘Koninginnerit’ wat een goede tip was!  Het is heerlijk dat… Lees verder »

Herman van Kesteren
Herman van Kesteren
9 months ago
Rating :
     

Waanzinnig mooi. Dit is onze 5e reis met AWOL en de eerste met Monique daar aan het roer. Haar enthousiasme en open communicatie waarderen we enorm. Als er iets is, kun je hun (ook Zinzi) altijd bereiken en krijg je vlot antwoorden. De gps-routes waren tot het laatste punt van hoge kwaliteit. De routebeschrijving in het boekje kijken we alleen in voor eventuele bezienswaardigheden. Rwanda is een bijzonder land daar in Midden-Afrika. Veilig, onvoorstelbaar mooi, groen en afwisselend landschap en een heel enthousiaste bevolking die je rustig voor blanke uitmaakt. Vooral de kinderen hebben met hun spontaniteit onze harten gestolen.… Lees verder »

B9B2EC95-7951-4D83-924C-46002141CB51.jpeg
Lynn en Steven
Lynn en Steven
10 months ago
Rating :
     

Prachtige reis!
We hadden 14 dagen waarvan 9 fietsdagen met etappes tussen 45 – 95 km (totaal: +/-650km en +/-11.000 hoogtemeters).
Stevige etappes in een schitterende omgeving met zeer vriendelijke en gastvrije bevolking.
Je voelt je op een wielerwedstrijd waar iedereen voor jou supportert!
Onderweg veel nieuwe indrukken opgedaan dankzij de lokale bevolking en hun gewoontes.
Geen enkel moment onveilig gevoeld, vlot door te reizen.
Wegen overwegend van goede asfalt of degelijke onverharde grindwegen.
Team AWOL en lokale contacten zijn eenvoudig te bereiken en volgen zeer goed op.
Aanrader!

Marleen en Ewout
Marleen en Ewout
11 months ago
Rating :
     

Na onze prachtige fietstocht in Z-O Azie in 2019 door China, Vietnam, Laos en Cambodja waren we het er snel over eens dat onze huwelijksreis ook op de fiets zou gaan….in 2021 betekende dat naar Rwanda! Een nieuwe bestemming waarvoor we veel contact hebben gehad met Monique: hoe werken de Covid maatregelen daar? Kunnen we voor onze huwelijksreis de route aanpassen? Hoe lang hebben we nodig? Monique hielp ons met al onze wensen en heeft zelfs de papieren voor ons ingediend zodat wij dat niet op onze bruiloft hoefde te doen! Aangekomen op onze bestemming was onze hotelkamer ook nog… Lees verder »

Sekel Bennema
Sekel Bennema
1 year ago
Rating :
     

4 weken fietsen door Rwanda: een indrukwekkende en inspannende reis. Door met de fiets te reizen krijgen we een goede indruk hoe mensen in dit dichtbevolkte land leven en werken. Overal zien we mensen op het land of in hun winkeltjes aan het werk of lopend of fietsend onderweg naar een markt om hun produkten te verkopen. Allerlei geuren en kleuren komen ons tijdens het fietsen tegemoet. Aan het eind van de dag zijn we blij dat we, aangekomen in een goed hotel, een douche kunnen nemen en een Virunga biertje kunnen drinken. Want AWOL heeft goede en soms zeer… Lees verder »

Colien Willems
Colien Willems
1 year ago
Rating :
     

Mateloos enthousiast zijn we, na deze prachtige fietsreis door Rwanda! De route van AWOL, door de eindeloze bergen van het groene Rwanda, is goed beschreven, en de accommodaties zijn verrassend goed, steeds heel prettig én ook leuk. Het is dé ultieme kans om door een bijzonder Afrikaans land te reizen, op de fiets nog wel. Rwanda ‘doet’ het goed. Het land heeft een afschuwelijke geschiedenis, de genocide die in 1994 zijn gruwelijke hoogtepunt bereikte. Overal wordt deze genocide herdacht, in elke plaats is er wel een ‘memorial’, het stilstaan bij dat afschuwelijke drama gaf een waardevolle dimensie aan onze reis.… Lees verder »

Linda Smit
Linda Smit
1 year ago
Rating :
     

Wat een prachtige fietsweken hebben wij gehad ! De route zó duidelijk, heel afwisselend en goed ( misschien op klein stukje onverhard na ) te befietsen. Ja zéér heuvelachtig, naar neem je tijd ! Relaxed fietsend kom je ook boven ! Wel is een fiets met bredere banden prettiger maar ook met randonneur ( kies je evt minder onverhard ) ook uitstekend te doen. Rwanda een prachtiggg land, zéér vriendelijke en behulpzame bevolking. Neem de tijd tijdens de route. Plan relaxdagen tussendoor, maak een wandeling, bekijk een dorpje en koop iets lokaal. Gelovig of niet maar bezoek op zondag een… Lees verder »

Inge de Jong
Inge de Jong
1 year ago
Rating :
     

Wat een geweldig nieuws! Wij komen snel bij jullie terug voor een boeking 🙂