Roemenië route

4 1 vote
Rating

Roemenië

Je waant je soms 30 jaar terug in de tijd en ziet regelmatig nog paard en wagen. Je komt door rustieke boerendorpjes met pastelkleurige eeuwenoude huizen. De steden zijn bruisend modern. Landbouw en wijngaarden, heuvels en bergen. Een land van contrasten. Onze route is uiterst divers, maar een paar dingen komen overal terug: schitterende landschappen, met op de achtergrond de Karpaten; rustige fietsweggetjes; lekker, gezond eten en drinken; mooie overnachtingsplekken Roemenië is bovenal een land dat je voortdurend verrast!

Afstand:

720 – 900 km

Zwaarte:

3.5

Etappes:

10 – 14

Reisduur:

2-3 weken

Beste reisperiode

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Avontuur:

9 / 10

Hoogtepunten:
1 Het historische centrum van Sibiu, culturele hoofdstad 2007;
2 Het authentieke plattelandsleven waar nog met paard en wagen wordt rondgereden;
3 Sighisoara, met z’n oude citadel (UNESCO-werelderfgoedlijst);
4 De Karpaten met zijn prachtige vergezichten;
5 De vele rijkelijk gedecoreerde kerken en kloosters.

Explore the freedom!

Onze fietsreis leidt je door Transsylvanië, het hart van Roemenië. De steden Cluj-Napoca en Sibiu laten je zien hoe het land is meegegaan in de vaart der EU-volkeren: het ontbreekt je aan niets in deze moderne steden, die tegelijkertijd hun historische wortels nooit verloochenen. Maar als je daarna door de dorpjes fietst, zullen paard-en-wagens je veelvuldig tegemoetkomen. Je gaat ver terug in de tijd. Het platteland ademt een sereen evenwicht uit, van het leven samen met de natuur.
‘Buna ziua’ lijkt niet voor niks op ‘Buen dia’, het Spaanse goedendag. Het Roemeens is een Latijnse taal en ook de volksaard is eerder Latijns dan van het voormalige Russische Oostblok. Warm, opvliegend, hartelijk. Des te opvallender is het kleine gedeelte van onze route dat door Szekelyland gaat, de regio waarin de Hongaarse etnische minderheid een zekere autonomie kent: ‘Jo nap!’
Onze route is uiterst divers, maar een paar dingen komen overal terug: schitterende landschappen, met op de achtergrond de Karpaten; rustige fietsweggetjes; lekker, gezond eten en drinken; mooie overnachtingsplekken. En niet te vergeten de vriendelijk bevolking en de vele de kerken en basilieken, van binnen vaak overdadig gedecoreerd. Roemenië is bovenal een land dat je voortdurend verrast!

We starten in Cluj-Napoca, een gezellige studentenstad. In vogelvlucht is het slechts 30 kilometer naar Turda, maar wij nemen er met een omweg twee rustige fietsdagen voor. De Kloof van Turda is een Nationaal Park waar je niet alleen mooie panorama’s op hebt vanaf de fiets, je kunt er ook in zo’n 3 uur doorheen lopen. Ons volgend doel is de wijnstreek rond Blaj. Voor de gehele reis geldt: geniet van een goed glas Roemeense wijn, de kwaliteit is hoog (net als die van de vele bieren)! Daarna trekken we richting de Cindrel-bergen, een van de lagere ketens binnen de Karpaten. Hartje Transsylvanië, stilletje weggetjes door rustieke dorpjes. Een overnachting in een van die dorpjes, in een lokaal B & B, is een ‘must’. Je zult overweldigd worden door de gastvrijheid.

Sibiu, in 2007 Culturele Hoofdstad van Europa, laat je vervolgens op zeer charmante wijze zien hoe goed het gaat met Roemenië. Het is er heerlijk toeven en fine dining & wining.

Vanuit Sibiu reis je door naar Sighisoara, waarvan de oude citadel niet voor niks in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Steeds meer zag je al naamborden eveneens in het Hongaars staan en je vervolgt de route door Szeklerland, waar een bevolkingsgroep binnen de Hongaarse minderheid van Roemenië (de Szeklers) woont. Vanuit Targu Mures fietsen we tenslotte over verkeersluwe weggetjes – zoals de hele tour – terug naar Cluj-Napoca. We hebben de volle diversiteit van Transsylvanië ervaren!

De route is heuvelachtig, met af en toe een langere klim. Vrijwel de hele route is geasfalteerd.

Accommodatie
De accommodaties onderweg variëren van eenvoudige pensions tot goede hotels. Ze voldoen allemaal aan westerse normen. Van eenvoudig tot luxe en altijd schoon. 

Abonneren
Notify of
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Lidy Buma en Hans Sibbing
Lidy Buma en Hans Sibbing
1 year ago
Rating :
     

We hebben genoten van deze 3 weekse fietsreis met zijn mooie vergezichten op de toppen van de bergen. Het doorbreken van de lente zorgde ervoor dat de akkers intense schakeringen groen vertoonden. We zijn vertrokken op de fiets met -5. De winterjas, muts, handschoenen en sjaal kwamen goed van pas. Nadat we de kou hadden getrotseerd, volgde er een verschrikkelijke onweersbui met hagel, storm en heel veel regen. Maar na regen komt zonneschijn. Wat smaakte de halve liter Urses heerlijk op het terras. Het is een bijzonder land met uitersten. De steden die modern en schoon zijn en het platteland… Lees verder »