Marokko tour

0 0 votes
Rating

Marokko

Marokko is met recht een ‘Duizend-en-één-nacht”- bestemming. Zó exotisch en toch zó dichtbij. Een intrigerende cultuur met Arabische, Europese en Afrikaanse invloeden. Souks, een mix aan Arabische geuren en duizenden kleuren. Bedoeïenen, Berbers en slangenbezweerders.

Afstand:

950 km

Zwaarte:

3

Etappes:

16 – 17

Reisduur:

3 ½ weken

Beste reisperiode

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Avontuur:

9 / 10

Hoogtepunten:
1 Koningsstad Marrakech met zijn eeuwenoude Medina;
2 De indrukwekkende Dadeskloof;
3 De Hoge Atlas, het vulkanische Saghro gebergte en de woestijn;
4 Aït Ben Haddou, de grootste Kashba die op de Unesco lijst staat.

Explore the freedom!

Fietsend in het land van de Berbers ervaar je de cultuur, ruik je de exotische geuren en ontmoet je de gastvrije bevolking.

Je rijdt aan de zuidkant van de hoge Atlas, door de oases in de dalen van Dra en Dades. Langs het vulkanische Saghro gebergte en langs de Sahara waar de kamelen je nieuwsgierig aankijken. Onderweg slaap je in bijzondere Kashba’s en Riads. Authentieke onderkomens opgetrokken uit oranje klei waar je je zo af en toe in het sprookje “Duizend en één nacht” waant.

Je fietsvakantie begint in Marrakech, na Fez de belangrijkste koningsstad van Marokko, van oudsher een rustplaats op de oude karavaanroutes naar Timboektoe. Het kent een fascinerend centrum en zeker de moeite waard om in een paar dagen te ontdekken. Daarbij mag een bezoek aan het bekende Place Djemaa El Fna niet ontbreken. Het plein van de markt in de ochtend, artiesten en acrobaten in de middag en een geweldig openluchtrestaurant in de avond. Natuurlijk is het struinen door de Medina en de soeks waar de koopwaar in de smalle steegjes ligt uitgestald, een onvergetelijke ervaring.

Vanuit Marrakech ga je met de bus of taxi naar de top van de Tizi n’Tichka pas op 2260mtr. Vanuit hier heb je een fenomenaal uitzicht en begint je fietstocht. Je rijdt stukken onverhard over kleine wegen, langs oasen om na twee dagen Aït Ben Haddou te bereiken. Dit is het meest indrukwekkendste kashbacomplex van heel Marokko, het staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dit is ook de plek waar de film “Lawrence of Arabia” is opgenomen.

Je vervolgt je weg aan de zuidkant van de Hoge Atlas via Ouarzazate  door de Vallei van de 1000 kashba’s naar Boumalne Dadès. Vanaf hier fiets je door de Dadès Kloof of ‘Dades du Gorges’: een spectaculaire kloof met aan weerszijden oprijzende muren van roodbruin rotsgesteente met daar tussendoor een groene slinger van bomen, planten en water. De grillige, rode rotsen wisselen zich hier af met ravijnen. Je dringt diep de kloof in over een weg met haarspeldbochten.

Van daaruit gaat je Marokkaanse fietsvakantie over de flanken van het vulkanische Jbel Saghro heen richting N’kob. De bergen zijn hier indrukwekkend kaal en zwart van kleur. Je vervolgt je weg via de Draa vallei waar je door een van de mooiste landschappen van Marokko fietst. Onderweg zie je eeuwenoude kashba’s, eindeloze reeksen palmbomen en fruitplantages aan de oever van de Draa. 

Je bereikt Zagora, de toegangspoort van de woestijn en één van de beste plekken in Marokko om de traditionele Marokkaanse historie en cultuur van het zuiden te ervaren. Het is de plek waar handelskaravanen eeuwenlang langskwamen op hun weg door de Sahara van Marrakesh naar Timboektoe in Mali. Hiervandaan nog een tocht van ruim 50 dagen per kameel! ☺ 

Vanuit Zagora fiets je via Agdz, dat rustplaats betekent, weer terug naar Ouarzazate. Bij Agdz kom je langs Kissane Jbel, een berg die bekend is om zijn vorm en veel weg heeft van een tajine, een soort kookpot die wordt gebruikt bij de bereiding van typisch Marokkaanse gerechten.

In Quarzazate kun je een bezoek brengen aan de grootste filmstudio ter wereld, de Atlas Studios. Verscheidene bekende films, zoals Lawrence of Arabia, werden in deze studio opgenomen. 

De volgende dag ga je met de bus terug naar Marrakech. Voor de echte die-hards is het mogelijk per fiets de Hoge Atlas over te steken en door te rijden tot vlakbij Marrakech.

Een fietsvakantie die nog lang zal ‘nagalmen’ door de vele indrukken die je onderweg hebt opgedaan!

Tijdens deze fietsreis word je improvisatietalent aangesproken. De wegen zijn vooral verhard, soms onverhard. Door de economische vooruitgang in Marokko kan het op de wegen ook wat drukker zijn. Maar in de valleien is het soms klimmen in een indrukwekkend decor van totale eenzaamheid.
Abonneren
Notify of
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments