Noord-Thailand en Laos

3.3 3 votes
Rating

Noord-Thailand en Laos

Het is ons gelukt het mooiste van Noord-Thailand en Laos in één fietsvakantie te combineren: een boeiende, afwisselende en zeer avontuurlijke reis!

Afstand:

1450 km

Zwaarte:

3

Etappes:

23

Reisduur:

5 à 5 ½ weken

Beste reisperiode

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Natuur:

8 / 10

Avontuur:

8 / 10

Hoogtepunten:
1 Chiang Mai en Luang Prabang: twee historische steden
2 Kleurrijke bergstamvolkeren
3 Boottochten door adembenemend landschap
4 Golden Triangle

Explore the freedom!

Het noorden van Thailand is een ideaal gebied voor de fietser. De wegen zijn vaak goed, er is veel te zien en te beleven, het eten is heerlijk, het landschap is exotisch en de dagafstanden zijn prima.
Beginnen in Thailand en daarna door Laos fietsen is een bewuste keuze: bij aankomst maak je kennis met de aangename stad Chiang Mai, met zijn honderden tempels. Hier moet je beslist de tijd voor nemen. Je zit direct middenin de boeddhistische sfeer.
En dan begin je aan je fietsavontuur. 

Je fietst door een landschappelijk zeer fraaie omgeving, in enkele dagen naar Chiang Rai, waar je de beroemde Witte en Blauwe tempel kunt bezoeken. Onderweg hier naartoe heb je al één van de grootste tempelcomplexen van Thailand gezien, een lift geregeld naar de top van een steile heuvel om vervolgens een spectaculaire afdaling door theeplantages te maken, geslapen in een mooie bungalow aan de Ping rivier, genoten van een prachtige boottocht over de Kok rivier en indrukwekkende grotten bezocht. Via de legendarische ‘Gouden Driehoek’ fiets je naar de grens met Laos.

Na een dag op een ‘slow’ boot over de Mekong, gaat je fietsvakantie verder door het authentieke noorden van Laos. De wegen zijn in Laos niet overal even goed, maar de natuur is er ongelooflijk mooi. Je fietst door dorpjes waar nooit toeristen komen en zult vaak worden begroet. Via een indrukwekkende boottocht over de Nam Ou rivier bereik je het idyllisch gelegen Nong Kiaw, waar je op een terras aan de rivier zult genieten van het omliggende karstgebergte. Daarna fiets je verder naar Luang Prabang, de oude koningsstad, en als Werelderfgoed een toeristische trekpleister. Het is zeer de moeite waard er minstens een dag te blijven.

Door een onbedorven, heuvelachtige streek fiets je verder richting het zuiden. Er komen hier nauwelijks toeristen, je zult dan ook vaak met handen en voeten communiceren. Ook hier is de natuur weer prachtig en zul je genieten van de fraaie vergezichten. De bevolking is zeer vriendelijk. Fietsend langs de oevers van de Mekong rivier bereik je het rustige Vientiane, de hoofdstad van Laos en bekend om zijn Franse koloniale architectuur. Na een bezoek aan deze stad fiets je over de ‘Vriendschapsbrug’ naar Udon Thani in Thailand. Van daaruit vlieg je met een binnenlandse vlucht naar Bangkok, waar je terugreis naar Nederland begint.

Wil je na je fietsvakantie nog een bezoek brengen aan Bangkok? Wij kunnen de reis voor je op maat samenstellen. De bevolking is enthousiast en vriendelijk. De rust van het boeddhisme zal een aangename impact hebben. Je zult, naast goede accommodaties, een enkele keer ‘basic’ moeten overnachten. Je maakt daardoor Azië in al zijn oorspronkelijkheid mee. Het landschap is prachtig, met vaak spectaculaire vergezichten. Er moet regelmatig flink geklommen worden en je zult een aantal keren een lift moeten regelen. Het is dan ook een tocht boordevol afwisseling voor de avontuurlijk ingestelde reiziger!

De route kent een paar vlakke etappes, maar is overwegend (sterk) heuvelachtig, zeker in Laos. In meerdere etappes moet flink geklommen worden. Het wegdek is met name in Laos niet altijd even goed. Je kunt deze route ook inkorten.
Abonneren
Notify of
guest

2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
karen en walter
karen en walter
1 year ago
Rating :
     

Een weekje “Thailand fietsen” kon ons heel erg charmeren. Fijn om “the Asian Way of Life” te voelen. Prachtige landschappen, vriendelijke bevolking, mooie tempelcomplexen, rustige wegen. We bedachten de slogan “think twice whenever you eat rice”, want rijden langs de ontelbare rijstvelden, een praatje met de werkers op de velden (met gebaren en enkele woordjes Engels), leerden ons hoe intensief die rijstteelt wel is. Respect voor de arbeid. Laos opende voor ons een nieuwe wereld. Het land is duidelijk armer dan Thailand. De route wordt zwaarder om te fietsen dan het stuk in Thailand (slechtere wegen, meer hoogtemeters), maar trajecten… Lees verder »

Marieke Rinket
Marieke Rinket
2 years ago
Rating :
     

Net voor Corona, januari 2018 heb ik met het routeboekje van AWOL als leidraad deze route gefietst. Erg indrukwekkend was het. Ik heb een blog incl foto’s bijgehouden: https://www.pindat.com/reis/dagboek/waar.is.marieke/13681/2017-12-30/2018-01-17