Zuid-Sulawesi

4 2 votes
Rating

Zuid-Sulawesi

Op Zuid-Sulawesi, het vroegere Celebes, voel je je een ware ontdekkingsreiziger! Sulawesi is één van de grotere eilanden van de Indonesische archipel en wordt nog nauwelijks door toeristen bezocht.

Afstand:

1050 km

Zwaarte:

3.5

Etappes:

14

Reisduur:

3 ½ tot 4 weken

Beste reisperiode

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Cultuur:

9 / 10

Natuur:

9 / 10

Hoogtepunten:
1 Sengkang, met de drijvende dorpen op Lake Tempé en de zijdeweverijen
2 De Toraja cultuur met zijn bijzondere architectuur, rotsgraven met afbeeldingen van de overledenen en rituelen
3 Overweldigende natuur waaronder prachtige rijstvelden
4 Makassar met Ford Rotterdam, de oude haven, markt en de moskee

Explore the freedom!

Overal word je begroet door de hartelijke en gastvrije bevolking en veel mensen willen samen met je op de foto. Sulawesi heeft je veel te bieden, zoals een ongerepte natuur, schitterende rijstvelden, kleurrijke vissersdorpjes en hagelwitte stranden. Ook maak je kennis met de unieke architectuur en de eeuwenoude cultuur van de Toraja’s. Sulawesi is daardoor uitermate geschikt voor de avontuurlijke reiziger!

Je fietst dagelijks tussen de bananenbomen, rijstvelden en door de ongerepte natuur.
Vaak liggen producten van het land voor de huizen in de zon te drogen, zoals rijst, kruidnagel (kretek), koffie en zeewier. Je ziet de kleurrijke Buginese paalwoningen, die vaak als een aaneengesloten lint langs de wegen liggen. En in Torajaland maak je kennis met de bijzondere vorm van de huizen van de Toraja’s, met daarop hoorns van een waterbuffel.

Je begint en eindigt de reis in de levendige hoofdstad Makassar. Hier hebben we een comfortabele accommodatie met zwembad geboekt. 
Ideaal om even uit te rusten na een lange reis. In Makassar kun je het oude ford Rotterdam bezichtigen en snorkelen bij één van de pittoreske eilandjes voor de kust. Daarnaast is een bezoek aan de oude haven waar de Buginese schoeners liggen, die nog steeds goederen vervoeren door de hele archipel, zeker de moeite waard.

Vanuit Makassar begint je fietstocht. De dagetappes variëren van 42 tot 96 km en zijn bepaald door het aanbod aan accommodatie onderweg. Deze variëren van eenvoudig met ‘mandi’ tot comfortabel met zwembad. Je kunt tijdens deze fietsreis uitstapjes maken.
Zo kun je in Tana Beru de traditionele scheepsbouw van de Buginezen bewonderen.
Vanuit Bira met haar poederwitte stranden, kun je naar een van de eilanden, om te snorkelen.
Na een aantal fraaie etappes arriveer je in Sengkang, waar je een onvergetelijke boottocht kunt maken op het prachtige Tempémeer, met zijn drijvende huizen en talrijke vogelsoorten.

Wanneer je na een lange, maar regelmatige klim in Rantepao arriveert, moet je beslist een huis- of begrafenisceremonie van de Toraja’s bijwonen en o.a. hun hangende graven, rotsgraven en tau-tau (poppen die overledenen voorstellen) bezoeken. Als je daarna via een paar mooie etappes de bergen weer uitfietst, kun je in Leija heerlijk ontspannen in een heuse warmwaterbron.

Uiteindelijk arriveer je na ca. 1100 km weer in je hotel in Makassar, waar je kunt bijkomen van een heel bijzondere en avontuurlijke reis.

Deze fietsroute is heuvelachtig met soms pittige klimmetjes en kent een paar vlakke etappes. Halverwege de reis klim je gedurende 25 km tot ca. 1200 meter hoogte, om het land van de Toraja’s te bezoeken. Onderweg zijn schitterende vergezichten je beloning.
De wegen zijn niet altijd even goed, soms zelfs slecht, maar daar staat gelukkig veel tegenover.
En je hebt zóveel ontmoetingen met de lokale bevolking.

Abonneren
Notify of
guest

2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Francien
Francien
9 months ago
Rating :
     

Augustus 2023. Prachtige afwisselende fietsreis. Het is duidelijk dat de mensen niet gewend zijn aan veel buitenlandse toeristen (behalve in Toraja). De omgeving is heel mooi. Het gedeelte langs de kust is heel prettig om te fietsen, maar het binnenland is ook heel bijzonder. Het is de moeite waard om in het Toraja gebied een paar dagen te blijven en met een gids op pad te gaan. Heel bijzondere cultuur daar! De wegen zijn soms wat druk, maar we hebben ons nergens onveilig gevoeld in het verkeer. Over het algemeen wordt er rustig gereden op de wegen. De kwaliteit van… Lees verder »

Jaap plas
Jaap plas
1 year ago
Rating :
     

September 2022. Onvergetelijke afwisselende fietsreis. Zowel de kust als het binnenland zijn prachtig. Super aardige bevolking die heel blij verrast is weer eens een toerist te zien. Als fietser val je dubbel op en lachen mensen je tegemoet.
Heerlijk eten langs de weg. Veel cultuur en traditionele dorpen. Schitterende foto’s gemaakt. Wegen zijn redelijk te doen. Wel hier en daar wat druk maar daar staat veel mooi avontuur tegenover. Aanrader.