Bali, Lombok, Sumbawa

4 1 vote
Rating

Bali, Lombok, Sumbawa

Bali is een paradijs en daarmee zeggen we niets teveel. Slechts zelden zul je een plek op de wereld tegenkomen die prachtige natuur zo sterk combineert met indrukwekkende cultuur. Bali is toeristisch, maar al fietsend laat je het massatoerisme snel achter je. Lombok en Sumbawa zijn verrassend mooie aanvullingen.

Afstand:

1160 km

Zwaarte:

4

Etappes:

27

Reisduur:

5 weken

Beste reisperiode

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Natuur:

9 / 10

Avontuur:

8 / 10

Hoogtepunten:
1 Ubud, het centrum van het culturele leven op Bali
2 Bali met zijn hindoeïstische cultuur, de prachtige rijstvelden en het overheerlijke eten
3 Lovina, een dolfijnexcursie in de vroege ochtend
4 Sumbawa met zijn imposante landschappen, vergezichten, vissersdorpen en zoutpannen

Explore the freedom!

De prachtige rijstvelden in terrasbouw, de unieke hindoeïstische cultuur met al zijn authentieke tempels en ceremonies, de fantastische zandstranden, de mogelijkheden om diverse excursies en wandelingen te maken, ze zorgen ervoor dat je in deze vakantie niets tekort komt. Bali is Indonesië op zijn best!

De fietsroute is heuvelachtig, met pittige klimmetjes, maar daar staat tegenover dat de gemiddelde etappe slechts 34 km lang is.
Voeg daarbij de uitstekende accommodaties, vaak met zwembad en eigen bungalow, alsook het heerlijke eten en je zult begrijpen dat een fietsvakantie op Bali veel meer is dan fietsen alleen. Dit boeiende eiland is uitermate geschikt voor een eerste kennismaking met Indonesië.

Het Fietsrouteboekje is gecombineerd met Lombok, zodat je ter plekke nog kunt kiezen of je ook naar het fascinerende Lombok gaat. Op Lombok zul je wat betreft mooie stranden en prachtige vergezichten niets tekort komen. Lombok heeft vele idyllische Gili’s (atollen) voor zijn kusten, waar prachtig koraal en kleurrijke vissen te bewonderen zijn. Je kunt op meerdere plekken tijdens de reis een boottocht maken om te gaan duiken en snorkelen. Ook kun je ervoor kiezen een excursie te maken naar de vulkaan (Gunung Rinjani) of een bezoek te brengen aan traditionele Sasak dorpjes. Net als Bali kent ook Lombok pittige klimmetjes, maar daar staat veel moois tegenover.

Voor wie meer wil zien en fietsen dan alleen Bali en Lombok is het ook interessant om naar Sumbawa te gaan. Op Sumbawa is er maar één weg, maar je zult je er zeker niet vervelen. Je fietst langs schilderachtige, traditionele paalwoningen en vele vissersdorpen. Ook zul je genieten van de mooie uitzichten op de tientallen zoutpannen die je onderweg tegenkomt. Vanuit Sape kun je de ferry nemen naar Flores om van daaruit een excursie te maken naar de Komodo eilanden. Aan het eind kun je terugfietsen of met een minivan naar de ferry voor de oversteek naar Lombok. Lombok en Sumbawa zijn islamitisch, er is weinig toerisme, terwijl cultuur en natuur bijzonder interessant zijn.

Deze fietstocht is geschikt voor mensen die oog hebben voor natuur en cultuur, willen genieten van zon, zee, lekker eten en relaxen en die niet bang zijn voor pittige klimmetjes. Tijdens het fietsen zul je frequent een zweetdruppeltje laten, maar wat is er fijner dan ’s middags aankomen bij je accommodatie, voldaan en vol van indrukken.

Je begint en eindigt je fietstocht in Seminyak, waar we een mooie accommodatie gereserveerd hebben, met zwembad middenin een tropische tuin. Ideaal om even uit te rusten van de lange vlucht en om je voor te bereiden op het avontuur dat komen gaat.

De fietsetappes op Bali en Lombok zijn zo kort dat je gemakkelijk etappes kunt combineren.
Ook kun je vanaf Lombok terugvliegen. Je laat dan een deel van Bali liggen.
Fietshuur is mogelijk.
Abonneren
Notify of
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Cees
Cees
1 year ago
Rating :
     

Ik heb deze route gefietst in combinatie met de route langs de oostkust van Maleisië gedurende sept-okt-nov 2022. Alles bij elkaar is het een fantastisch tocht geweest met veel variatie en contrasten in een compleet andere wereld. Teveel om hier op te noemen, maar de gastvrijheid van de mensen zowel in Maleisië als Indonesië was toch wel bijzonder en het vermelden waard. Ik ben drie maanden alleen onderweg geweest, maar had nooit het idee dat ik alleen was 🙂
Mijn reisverslag is hier te vinden: 2022 – Maleisië-Singapore-Indonesië op het reisblog van cees.op.reis (pindat.com)