Filipijnen

4.6 11 votes
Rating

Filipijnen

Van het ene naar het volgende eiland ‘hoppen’ met de boot en daar verder fietsen, door een weer heel andere omgeving: dat is wat een fietsvakantie op de Filipijnen zo ontzettend aantrekkelijk maakt! Onze route doet zes eilanden aan: Cebu, Bohol, Camotes, Camiquin, Siquijor, Negros.

Afstand:

490 – 1165 km

Zwaarte:

3.5

Etappes:

9 – 19

Reisduur:

2.5-4 weken

Beste reisperiode

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Natuur:

8 / 10

Avontuur:

8 / 10

Hoogtepunten:
1 Island Hopping met diverse boten
2 De Chocolate Hills op Bohol
3 Paradijselijke tropische natuur met heerlijke resorts aan zee
4 Vrolijke, onbezorgde bevolking met zijn ‘easy going lifestyle’

Explore the freedom!

Na een kort verblijf in de hoofdstad van de Filipijnse Visayas-eilanden – Cebu City – neem je de boot naar de Camotes eilandengroep. Een groter contrast met de drukte van Cebu bestaat er niet. De rustige wegen, de prachtige natuur en het easy going eilandleven in volle glorie. De kleinere eilanden maken het mogelijk om ook eens een dag zonder bagage te fietsen.

Via twee boten ga je daarna naar het eiland Bohol. De Chocolate Hills zijn er de belangrijkste bezienswaardigheid, maar de Loboc Rivier en een bezoek aan de kleinste primaten ter wereld (de tarsiers) zijn zeker ook niet te versmaden. Halverwege Bohol maak je een uitstapje naar het kleine eiland Camiguin: de kleinere eilanden hebben op de Filipijnen de meeste charme! Je verblijft hier in ieder geval twee nachten om een ‘rondje eiland’ te maken. Daarna ga je terug naar Bohol om dit verder te verkennen.

Een boot brengt je verder naar Negros, waar je in 5 etappes verder reist door het zuidelijk deel. Nog zó onaangetast dat zelfs het vinden van accommodatie niet overal makkelijk is. Je fietst langs visserdorpjes en je medeweggebruikers zijn met name tricycles: erg leuk om hier onderdeel van uit te maken.

Je eindigt dit deel in Dumaguete, een van de leukste proviciestadjes op de Filipijnen. Een uurtje varen brengt je van hieruit naar het eiland van de ‘magic healers’, Siquijor. Het ultieme Bounty eiland. Zoals vrijwel altijd, kunnen de overnachtingen weer in resorts aan zee: puur verwennen! Van daaruit zijn twee schitterende trips te maken.

Tenslotte brengen twee korte ‘boat hops’ je naar het zuiden van Cebu. Langs de rustige westkust, met onderweg een of twee overnachtingen in duik-, snorkel- en mountainbikedorp Moalboal, fiets je richting het eindpunt, Cebu City.  De zes eilanden hebben aangevoeld als verschillende landjes, met de ‘island hop’ telkens als heerlijk intermezzo!

Een mooi reisverslag over deze tropische fietsvakantie op de Filipijnen vind je op de pagina Reisverslagen.

De vele korte heuvels in combinatie met de warmte en hoge luchtvochtigheid hebben invloed op de zwaarte van de tocht. Hierdoor wordt de route regelmatig als pittig ervaren.

Abonneren
Notify of
guest

12 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Evelyn en Martin
Evelyn en Martin
1 month ago
Rating :
     

Wat een heerlijk fietsland ! Mensen zijn erg vriendelijk en er wordt echt wel rekening met je gehouden in t verkeer. Wij vonden de gekozen route fijn en afwisselend. Negros hebben wij ivm tijdgebrek niet gedaan. (wel naar t zeer aan te raden apo eiland om te snorkelen, welbeach resort). De etappes heen en terug naar het mooie Camotes kan je aantrekkelijker maken door de fast ferry te kiezen van Cebu (mactan) naar Camotes. Hierdoor kan je in 1 dag van Comotes naar Bohol. Helaas 2 keer een fietsenmaker nodig gehad voor grote reparaties, maar zeer goed geholpen en binnen… Lees verder »

Bert en Elles
Bert en Elles
1 month ago
Rating :
     

We hebben enorm genoten van onze fietstrip naar de Filipijnen. Een goed bereisbaar en veilig land met een zeer vriendelijke bevolking, prachtige natuur en idyllische plekken om te verblijven. De routes zijn over het algemeen goed gekozen en goed berijdbaar. Alleen op Negros voeren sommige routes vooral langs drukke wegen en zijn daardoor niet echt aantrekkelijk. De organisatie van AWOL is zeer goed en accuraat. Je merkt aan alles dat het zelf fietsliefhebbers zijn en dat helpt! De AWOL-app beviel ons erg goed. Het boekje is prima voor de achtergrondinfo maar hebben we niet gebruikt voor de routes. Vervoer van… Lees verder »

Jaap Plas
Jaap Plas
3 months ago
Rating :
     

Filipijnen oktober 2023 Ik heb tijdens deze fietsreis ontzettend genoten van de prachtige natuur, stranden en van de relaxte mensen met bijna elke dag heerlijk weer, hoewel de vochtigheid aan de hoge kant is. Nooit eerder heb ik me zo veilig gevoeld op een fietstocht. De wegen zijn in vergelijking met eerdere fietstochten in Azië redelijk tot goed. Ik had 30 dagen te gaan maar kwam eigenlijk nog tijd te kort vanwege de vele activiteiten die er te doen zijn. En dat terwijl ik Negros heb overgeslagen. Ik ben dan ook op meerdere plekken langer dan 1 nacht gebleven om… Lees verder »

Jules & Linda
Jules & Linda
5 months ago
Rating :
     

Dankuwel AWOL, wederom een mooie fietsreis achter de rug. Prachtig van natuur en supervriendelijke bevolking. De route mag best pittig tot zwaar genoemd worden , voornamelijk door de hoge luchtvochtigheid en dagtemperaturen tussen de 35-45°.Ook een hele uitdaging om het verkeer te trotseren in de grotere steden. Een avontuur op zich want verkeersregels bestaan er blijkbaar niet. Routeboekje is super, zowel de routebeschrijving alsook de aanbevolen logementen . De info aangaande de ferry’s best ter plaatse checken ivm de vaartijden. Af en toe een rustdag inlassen in één van de vele mooie resorts is geen overbodige luxe. Dat houdt het… Lees verder »

Ellen Bekkers
Ellen Bekkers
11 months ago
Rating :
     

We hebben de reis ervaren als een groot avontuur. De gps-routes waren prima. Het routeboekje gaf goede informatie. We hebben ook hele leuke accommodatie via het boekje gevonden. De eerste dagen vonden we de wegen groot en druk. Dat viel wat tegen. Later werden de wegen rustiger, afwisselender, maar ook met meer hoogteverschillen. Dit vonden wij wel goed te doen. De gehuurde fietsen hebben wat problemen gegeven, dus volgende keer toch onze eigen fietsen mee. Leuk om verschillende eilanden aan te doen. Daarbij moet wel gezegd dat de ferry je vaak wel een dag kost. Dit heeft te maken met… Lees verder »

Linda en Wim
Linda en Wim
1 year ago
Rating :
     

Wat hebben wij een heerlijke reis gehad. Van te voren heel goed geïnformeerd door Awol. Routeboekje is duidelijk en wijst voor zich. Ook zonder km teller goed te volgen. De grote steden zijn druk of drukker maar wij hebben ons nergens onveilig gevoeld. Wat zijn de filipino’s aardig en behulpzaam. Wij vonden het leukste het bezoeken van de diverse eilanden. Telkens een nieuwe omgeving en lekker ontdekken. Prachtige natuur, stranden, snorkelen echt tropisch. Ook de diversiteit aan onderkomens beviel ons goed. Dan weer een zelf gevonden pareltje Chekesh Casa op Siquijor ( bezoek zéker ook Bocafe in de bergen van… Lees verder »

Hans en Dula
Hans en Dula
1 year ago
Rating :
     

We hebben een schitterende reis gehad. Heel veel mooie routes, soms druk, maar ook vaak prima rustig. De info van Awol was duidelijk en via de websites van de boten waren de overtochten goed te plannen. Wij hadden wel een paar keer met volle hotels te maken. Vooral voor de weekenden moet je goed van te voren plannen. Wij konden een paar keer niet in onze 1e voorkeur. Mensen zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Je merkt dat de Covid invloed heeft gehad op sommige onderkomen. Bv. Neptune in Santander heeft geen restaurant meer, geen WiFi en wij hadden savonds geen… Lees verder »

catrien straatman
catrien straatman
1 year ago
Rating :
     

De Fillipijnenreis vond ik een onvergetelijke ervaring. Wat betreft natuurschoon, maar ook wat betreft de vriendelijkheid van de mensen. Er zijn vaak unieke plekjes om te overnachten. Vooral van de cottages in een aantal resorts heb ik erg genoten. Sommige trajecten, vooral op Negros, vond ik wel erg druk. Er valt heel veel te zien langs de weg; dat is een enorme verrijking maar op veel momenten stoven er ook wel heel veel vrachtwagens en bussen voorbij. Wat betreft het al of niet ‘onontdekt’ zijn van het land, daar valt nog wel wat op af te dingen. Ik had bijv… Lees verder »

Rudi Block
Rudi Block
1 year ago
Rating :
     

We vermoeden dat we de eerste waren na de covid die deze reis gingen maken. Ondertussen hadden ze in januari ook nog een tyfoon over deze eilanden gehad… alle ingrediënten dus voor een avontuurlijke reis. De weg hebben we gevolgd met de Gpx (mapout is dus echt aan te bevelen hiervoor). Vooraf nog nagekeken qua ferry’s via hun website, maar die bleken ook niet echt accuraat te zijn, hebben we mogen ondervinden. gevolg in plaats van 2 dag-trips zijn het 1 avond trip en één nachttrip geworden. De eerste was die naar Bohol. De maand mei bleek een feestmaand te… Lees verder »

Marcelle van den Bergh
Marcelle van den Bergh
4 years ago
Rating :
     

Fantastisch

deze reis heeft alle ingrediënten van een fantastische reis en superlatieven

Sportief, mooi weer, aardige vriendelijke mensen( je wordt de hele dag blij onthaald : ” Hiiiiiii, byeeeee” ) , prachtige natuur, altijd de zee binnen zicht , schoon, veilig en toch avontuurlijk
geen massa toerisme , je waant je in het paradijs
Ook hebben wij hebben wel eens een afkorting genomen , daar ben je vrij in, en hebben (lekker) veel langer over de reis gedaan

we hebben alleen maar lof ook voor de goede steun van iedereen bij de AWOL
een absolute aanrader

Ids en Marcelle

Ton Flach
Ton Flach
4 years ago
Rating :
     

Een schitterende route met mooie uitdagende fietstochten. Aan de ene kant de zee en aan de andere kant groen begroeide bergen, die soms bedwongen moesten worden. Aardige mensen, prima hotels met goed eten en het lekkere weer vulden de vakantie sfeer prima aan. De vele boottochten zorgden voor het echte eiland gevoel. De duidelijke info van AWOL zorgde voor heldere info betreffende de vertrekplaatsen en vaarschema’s.
Kortom geweldig genoten.