Cuba route

5 1 vote
Rating

Cuba

We nemen je in deze fietsvakantie op Cuba mee ‘Terug in de tijd’. Oldtimers, sigaren, kleurrijke koloniale huizen, cowboys, de vibe van salsa muziek, het communisme, Fidel Castro en Hemingway. Cuba is een land waar de tijd heeft stilgestaan. Geschiedenis, cultuur, natuur en strand, het land heeft veel te bieden. Tijdens deze reis nemen we je mee naar bruisend Havana, langs tabaksplantages, door de groene heuvels, naar koloniale stadjes en hagelwitte stranden. Laat je meeslepen in de wereld van muziek en dans.

Afstand:

1100 – 1420 km

Zwaarte:

3,5

Etappes:

15 – 19

Reisduur:

3,5 – 4 weken

Beste reisperiode

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Avontuur:

9 / 10

Hoogtepunten:
1 Koloniaal Havana en kleurrijk Trinidad;
2 De tabaksplantages in Viñales omgeven door prachtig karstgebergte;
3 Back in time: cowboys en oldtimers;
4 Tropische stranden.

Explore the freedom!

Je Cubaanse fietsvakantie begint in de bruisende hoofdstad Havana, een plek om je een paar dagen onder te dompelen in het lokale leven. Struin door de straten van Havana Vieja, geniet van de koloniale architectuur, bezoek de boekenmarkt op Plaza de Armas, neem een kijkje op Plaza de la Revolución, laat je meeslepen in de wereld van muziek en dans.

Vanuit Havana vertrek je op de fiets door de binnenlanden over verharde én onverharde wegen, door het heuvelachtige, groene binnenland naar de Viñalis vallei. Bestempeld als één van de mooiste gebieden van Cuba met zijn tabaksplantages omgeven door prachtig karstgebergte. Viñales is het authentieke dorpje dat in de vallei ligt. Het dorpje zelf is niet zo bijzonder, maar de sfeer des te leuker. Rijd door het pittoreske stadje langs klassieke auto’s en paardenkarren. Je waant je soms in het Wilde Westen. Locals chillen hier in hun hangstoel voor hun huis, met uiteraard een sigaartje in de hand. Overal klinkt Cubaanse muziek uit de huisjes. Uiteraard is dit dé plek om meer te leren over het ontstaan van de beroemde Cubaanse sigaar.

Via de historische Varkensbaai, waar de mislukte Amerikaanse invasie van Cuba plaatsvond, vervolg je je weg naar de studentenstad Cienfuegos. Deze stad wordt ook wel ‘la Perla del Sur’ genoemd, de Parel van het Zuiden, vanwege zijn prachtige stadscentrum dat in zijn geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Cienfuegos was vroeger een handelshaven voor suikerriet, tabak en koffie.

Vervolgens fiets je, deels langs de kust, deels door het binnenland, naar het kleurrijke Trinidad, waarvan het oude centrum ook op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat: het lijkt op één groot openluchtmuseum. Een heerlijke plek om wat langer te verblijven en te genieten van het lokale leven wat zich daar voornamelijk op straat afspeelt. In de omgeving is een aantal mooie watervallen te vinden waar je een wandeling naar toe kunt ondernemen.

Vanuit Trinidad fiets je noordwaarts door het binnenland, via een aantal traditionele stadjes. Je doet Santa Clara aan, de meest revolutionaire stad van Cuba. Met name door de link met de wereldberoemde guerrillero Che Guevara. Het mausoleum van Che Guevara is de belangrijkste bezienswaardigheid in Santa Clara.

Daarna vervolg je je weg richting het verassende Matanzas, in de buurt van Varadero, de bekende badplaats aan de noordkant van het eiland met zijn prachtige stranden. 

Je eindigt je Cubaanse fietsreis weer daar waar je begon: in het swingende Havana. Een unieke en onvergetelijke reiservaring verder…

Een fietsreis door Cuba is voor de avontuurlijk ingestelde reiziger. Op de fiets ervaar je zoveel meer van dit intrigerende land dan wanneer je alleen een bezoek brengt aan de toeristische centra van dit land. Je komt over onontgonnen wegen, deels met erg slecht asfalt. Je overnacht vooral in Casa Particulares, bij de locals thuis. In mei 2022 was het vinden van eten en drinken onderweg een ‘sport’, maar uiteindelijk kun je altijd rekenen op een goed ontbijt en diner in je Casa. Kortom: een fietsreis die niet geschikt is voor de reiziger die alleen maar comfort en luxe zoekt, maar des temeer voor degenen die heel graag eens een écht andere bestemming willen beleven.

Abonneren
Notify of
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Herman van Kesteren
Herman van Kesteren
2 months ago
Rating :
     

Niets teveel gezegd in de laatste beschrijving van AWOL hierboven, Prachtige belevenis, zeker de eerste week naast het wennen aan de slechte tot zeer slechte wegen ook pittige stukjes klimmen en dalen. Zeker het beste geschikt voor mountainbikes; maar wij 3en, alle mannen van 70plus, zijn verknocht aan onze touring bikes en dat was uiteindelijk ook prima. Genieten van de mooie landschappen, de volstrekt andere sfeer dan andere reizen in dit land van ontelbare Amerikaanse oldtimers waar de tijd niet alleen stil lijkt te staan maar zelfs achteruit lijkt te gaan. Havana een stad van ooit grootse grandeur waar je… Lees verder »

IMG_1590