fietsen-met-sneeuw-tips

Een fietsvakantie op een winterse bestemming: ga voorbereid op pad

0 0 votes
Rating

IJzel en sneeuw zijn ook voor doorgewinterde fietsers een echte uitdaging. Maar wanneer jij de juiste tips in acht neemt en je goed voorbereid, is fietsen door de sneeuw een uitdagend en leuk avontuur. Ben jij van plan om deze winter op je fiets te stappen, maar heb je nog niet de juiste tips om veilig jouw route af te leggen? In dit artikel vertellen wij jou waar je aan moet denken.

Zet je zadel wat lager dan normaal

Een handige tip die voorkomt dat je valt vanwege de gladheid, is het lager zetten van je zadel. Waarom? Op deze manier kun jij eenvoudig met je voeten bij de grond en is de kans kleiner dat je een harde val maakt. Staat je zadel lager dan normaal, dan kun jij jezelf makkelijker ‘opvangen’. Het fijne aan deze tip is dat het ook nog eens geen geld kost.

Laat wat lucht uit je banden lopen

Als echte fietsfanaat weet jij dat fietsen met harde banden over het algemeen veel fijner is dan fietsen met banden die te zacht zijn. Maar wanneer het sneeuwt en dus glad is, is het verstandig om je banden niet te hard op te pompen. Wanneer er wat minder lucht in jouw fietsband zit, heb je meer grip op de weg. Het oppervlak waarmee jouw band de sneeuw raakt, is op deze manier namelijk groter. Een handige, kosteloze tip.

Een goede uitrusting

Niets is vervelender dan verkleumde handen door de kou. Het doet niet alleen pijn, maar het maakt het ook lastiger om te remmen. Een paar goede, dikke handschoenen verhelpen dit. Daarnaast is het dragen van een zonnebril geen overbodige luxe. Bij kou en een strenge wind is de kans namelijk groot dat je vochtige ogen krijgt, waardoor je zicht behoorlijk wordt belemmert. Het ziet er misschien een beetje gek uit, maar het zorgt gegarandeerd voor meer fietsplezier. Het dragen van goede reflecterende kleding is ook erg belangrijk. Niet alleen voor jou, maar ook voor de rest van het verkeer is het zicht slecht wanneer het sneeuwt. Zorg er dus voor dat je goed zichtbaar bent.

Laagjes

Het dragen van laagjes staat misschien wel boven aan de lijst. Vaak zeggen fietsers dat je het door het fietsen wel warm krijgt, maar in de winter moet jouw lichaam veel meer moeite doen om zichzelf op te warmen. Het is dan ook belangrijk dat jij tijdens een fietstocht door de sneeuw voldoende laagjes draagt. Zo kun jij al jouw energie gebruiken om kilometers te maken en blijft jouw lichaam ook in extreme weersomstandigheden lekker warm. Naast het dragen van laagjes komt ook een windjack vaak goed van pas.

Winterbanden

Een winterband heeft een ander soort rubber dan een gewone fietsband. Dit zorgt ervoor dat jij meer grip hebt op de weg. Het rubber van een winterband is namelijk veel stroever dan dat van een zomerband. Daarnaast heeft een winterband natuurlijk meer profiel, waardoor sneeuw en ijs makkelijker van de band af glijdt.

Lees de weg

Met de weg lezen wordt bedoeld dat jij goed moet opletten waar jij fietst. Zo is het verstandig om niet al te snel te fietsen. Afstand houden tot de persoon voor je is daarbij ook belangrijk. Wanneer het wegdek glad is en je hebt te weinig ruimte tussen de persoon voor je, is de kans op een valpartij groter. Daarbij is het ook belangrijk om geleidelijk te remmen. Zie je in de verte een stoplicht? Begin dan al op tijd met het verminderen van je snelheid, zodat je niet plotseling hard moet remmen. Daarnaast is het verstandig om op verse sneeuw te rijden in plaats van op autosporen. Verse sneeuw is namelijk minder glad dan aangedrukte sneeuw.

Met de juiste voorbereidingen en door gebruik te maken van bovenstaande tips, is het heel goed mogelijk om te fietsen wanneer het sneeuwt. Fietsen in de winter is niet alleen een hele andere belevenis dan fietsen in de zomer, je hebt ook nog eens een prachtig uitzicht op besneeuwde dorpjes en witte bossen.