fietsen-door-sri-lanka

Fietsen door Sri Lanka: start en eindig in Negombo

0 0 votes
Rating

Sri Lanka: een rijke geschiedenis, eeuwenoude cultuur en prachtige bezienswaardigheden. Wanneer je met Asian Way of Life door Sri Lanka fietst, fiets je dwars door het binnenland en langs de kust. Maak kennis met kleine dorpjes en stadjes, vele bezienswaardigheden en natuurlijk prachtig heuvellandschap met uitgestrekte theeplantages.

Negombo

Op 40 kilometer afstand, ten noorden van de hoofdstad Colombo ligt Negombo. De plek waar jouw fietsavontuur begint. Negombo is een kleine, rustige kustplaats waar jij je geen zorgen hoeft te maken over hordes verkeer. Wanneer je door dit vissersplaatsje fietst, is een bezoek aan de lokale vismarkt bijna een verplicht onderdeel. Op het strand liggen grote zeilen met gedroogd vis en een stukje verderop vind je de vismarkt. Een drukte van jewelste, maar erg leuk om eens mee te maken. Leuk om te weten: deze kustplaats is ruim anderhalve eeuw in handen geweest van Nederland, en dit zie je op verschillende plekken nog steeds terug. Zo kun je door de Dutch Canal varen of het Nederlandse Fort bezoeken.

Het Yala National Park

Het best bezochte nationale park van Sri Lanka: het Yala Nationaal Park. Met een oppervlakte van bijna 1300 vierkante meter, is de kans op het spotten van bijzondere dieren erg groot. En dat wil je natuurlijk niet missen. In het Yala park vind je 44 soorten zoogdieren en maar liefst 215 vogelsoorten. Daarnaast kun je apen, luipaarden en zelfs beren tegenkomen. Rondom het park zijn verschillende autoverhuurders waar je een Jeep kunt huren. De kosten voor de tour zijn 15 euro voor de entree, en daarboven op komen nog kosten voor de jeep, inclusief chauffeur. Je komt uit op een bedrag van ongeveer 30 euro per persoon.

Sigiriya

Een andere activiteit die absoluut niet mag ontbreken wanneer jij naar Sri Lanka gaat: Sigiriya bezoeken. Hier staat een beroemde rots, die de naam leeuwenrots kreeg. Mensen bezoeken deze rots vanwege de interessante geschiedenis. Op de rots stond, tussen 477 en 495 na Christus, namelijk het paleis van de toenmalige koning Kassapa. Het leuke aan deze leeuwenrots is dat je hier nog overblijfselen ziet, zoals muren, muurschilderingen en leeuwenpoten. De klim is wat hoog, maar helemaal veilig. Doordat je zelf boven op de rots staat, kun je de leeuwenrots helaas niet bewonderen, maar je hebt wel een prachtig uitzicht over Sigiriya. Nog niet uitgeklommen? Dan kun je de Pidurangala Rock ook nog beklimmen. Net zoals bij de Lion Rock heb je ook hier een prachtig uitzicht. Tip: vooral tijdens de zonsondergang of zonsopkomst is het uitzicht heel indrukwekkend.

Anuradhapura

Anuradhapura was de eerste hoofdstad van Sri Lanka. Vroeger zijn hier dan ook gigantische tempels gebouwd, waar je nu nog veel restanten van kunt bewonderen. Het bijzondere aan deze restanten is, dat de één helemaal vervallen en de ander gerenoveerd is. Wanneer je de tempels wilt bezoeken, is het belangrijk dat je gepast gekleed bent. Bedek je schouders en knieën, en kies het liefst voor witte kleding. De kleur wit staat namelijk voor puurheid en toont aan dat je openstaat om te leren over het boeddhisme. Terwijl je geniet van al het moois, is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met een familie apen. Let dus goed op je spullen, want ze vinden namelijk alles leuk!

Dambulla

Dambulla staat bekend om haar grottempels. In de vijf verschillende grotten staan rond de 150 adembenemende Boeddha-beelden en rotsschilderingen. Daarnaast worden deze stukken ook beschouwd als één van de belangrijkste stukken kunst van Sri Lanka. Het bijzondere aan deze kunstbeelden, is dat ze meer dan 2000 jaar oud zijn. Vanaf het complex en op 160 meter hoogte, heb je ook nog eens prachtig uitzicht over de Sigiriya die 20 kilometer verderop ligt.

Polonnaruwa

500 jaar lang is Polonnaruwa de hoofdstad van Sri Lanka geweest. De stad staat vol met eeuwenoude, prachtige tempels. Voordat je de ruïnes van de oude stad kunt bezoeken, moet je een ticket kopen bij het Archeologisch Museum. Wanneer je het museum uitloopt, kom je in de oude stad waar alle prachtbeelden staan. Je vindt hier o.a. het voormalig koninklijk paleis, de Lankatilaka tempel van 17 meter hoog en het hoogtepunt van de oude stad: de Gal Vihara. Hier staan 4 Boeddhabeelden, uitgehouwen uit één blok steen.

Je eindigt jouw fietsroute door Sri Lanka weer in Negombo. Tijdens deze fietsreis ben je verzekerd van een onbezorgd avontuur en een niet te evenaren vrijheid.