Je reisverzekering, kleurcodes en Corona

0 0 votes
Rating

Je reisverzekering, kleurcodes en Corona

Wat is de kleurcode van jouw vakantiebestemming?

Vóór de uitbraak van het coronavirus bestond het reisadvies met de kleurcodes al. Een land waar een burgeroorlog woedde, kreeg de kleurcode rood. Landen waar onlusten dreigden uit te breken, hadden bijvoorbeeld code oranje. De kleurcodes worden nu ook gebruikt om aan te geven waar je wel of niet veilig heen kunt reizen door het coronavirus. Je kunt op Nederlandwereldwijd.nl zien wat het reisadvies van een land is. Een veel gehoorde misvatting is dat je niet verzekerd bent wanneer je naar oranje gebied reist. We geven je graag uitleg.

Hoe zit het met dekking in de reisverzekering in het buitenland?

Veel mensen denken dat je niet verzekerd bent wanneer je een reis boekt naar een bestemming met een oranje reisadvies. Dat idee klopt niet.

Nu zo langzamerhand steeds meer mensen overwegen een te reis boeken naar een bestemming met een oranje reisadvies krijgen we steeds vaker de vraag: ben ik wel verzekerd? Het antwoord is simpel: ja. 

Verzekeraars met dekking voor COVID in oranje gebied
Er zijn ook verzekeraars die een verzekering mét COVID-dekking aanbieden. Dat worden er steeds meer. Afgelopen week hebben ook de Europeesche, Unigarant en de ANWB laten weten dekking te bieden voor reizen naar oranje gebied. Ook voor COVID-gerelateerde zaken. Unigarant alleen voor de reisverzekering evenals de Europeesche. De ANWB voor zowel de reis- als de annuleringsverzekering.

Altijd verzekerd via je basiszorgverzekering
Via je basiszorgverzekering ben je altijd verzekerd voor standaard medische kosten in het buitenland, ook wanneer deze Coronagerelateerd zijn. De meeste reisverzekeringen (op een paar uitzonderingen na) dekken gewoon alle medische kosten en overige schade, met uitzondering van Covid-gerelateerde schade. De combinatie van je zorgverzekering met een reisverzekering maakt dat je goed verzekerd op reis kunt naar een oranje bestemming.
Heb je al een (doorlopende) reisverzekering, kijk dan na of deze dekking biedt in oranje gebied. 

Tip: Mocht je een doorlopende reisverzekering hebben die geen dekking geeft in oranje gebied (en dat zijn er maar weinig), dan zou je altijd voor de periode dat je op reis wilt een kortlopende reisverzekering elders kunnen afsluiten.

Reisverzekering
Meestal biedt de reisverzekering geen of een beperkte dekking als de schadeoorzaak ligt bij het coronavirus. Door een nieuwe uitbraak van het coronavirus moet je bijvoorbeeld langer op je vakantieadres blijven. De extra reis- en verblijfkosten krijg je niet vergoed door de verzekeraar. In hoofdlijnen komt het op het volgende neer:

Je reist naar een land met code oranje of geel:
De aan corona gerelateerde kosten zijn niet verzekerd. Bijvoorbeeld extra verblijfs- en reiskosten doordat je in quarantaine moet. 

Tijdens de vakantie verandert de kleurcode naar oranje of rood:
De reisverzekering biedt dekking tegen extra kosten die je maakt. Ook als het door corona wordt veroorzaakt. De verzekeraar stelt wel als voorwaarde dat je aanwijzingen opvolgt. Je moet vaak vertrekken met de eerstvolgende mogelijkheid (terugvlucht).

Wat als je medische kosten maakt tijdens de buitenlandse vakantie?

Als je in het buitenland medische issues krijgt, biedt de zorgverzekering dekking. Ook als je in het ziekenhuis terecht komt met corona. De basisverzekering (zorgverzekering) vergoedt de medische kosten tot maximaal het bedrag dat in Nederland gebruikelijk is. Als een behandeling in Nederland € 1000 kost, vergoedt de verzekeraar voor een behandeling in het buitenland ook maximaal € 1000. Met een aanvullende zorgverzekering kun je de buitenlandse geneeskundige kosten voor 100% verzekeren. 

In de reisverzekering kun je ook geneeskundige kosten meeverzekeren. Verzekeraars kunnen deze dekking uitsluiten als je naar een land reist waar code oranje of rood voor geldt. Het afsluiten van een reisverzekering is zeker een aanrader, overigens ook voor een vakantie in Nederland. Het is echter vaak niet dé oplossing voor kosten die worden gemaakt door het coronavirus. Risico’s kun je niet volledig uitsluiten, wel kun je ze zo klein mogelijk maken.

Wat dekt mijn reisverzekering?
Een overzicht van de dekking van diverse reisverzekeringen bij verschillende kleurcodes vind je op de MoneyView.

Bron: Poliswijzer.nl