Chili-Bolivia route

0 0 votes
Rating

Chili & Bolivia

Als ‘AWOL-SPECIAL’ organiseren we tweemaal – in oktober/november 2024 en 2025 – een groepsreis door fascinerende natuurgebieden in Chili & Bolivia: de Atacamawoestijn en het spectaculaire zuiden van Bolivia, waar je kleurrijke laguna’s, vulkanen, geisers, hotsprings en vele roze flamingo’s vindt.

Afstand:

1000 km

Zwaarte:

5

Etappes:

15

Reisduur:

19 dagen

Beste reisperiode

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Avontuur:

9 / 10

Hoogtepunten:
1 Atacamawoestijn: de droogste regio ter wereld
2 Valle de Luna: bizarre maanlandschappen
3 Kleurrijke Laguna’s vol flamingo’s
4 Sol de Mañana: stomende geisers en kolkende modderpoelen
5 Salar de Uyuni, de oogverblindende zoutmeren

Explore the freedom!

Slow Travel
We worden wakker en horen vanuit de tent niets anders dan het gekwetter van de flamingo’s. Voor de tent schittert een blauw meer dat verderop wit kleurt door de mineralen: Laguna Hedionda. De weerspiegeling van de bergen aan de overkant is duidelijk zichtbaar in het rimpelloze water waar verder alleen de roze flamingo’s zich tegoed doen aan algen en kleine visjes. Het ijs staat op de tent en het water – bedoeld om mee te koken – is bevroren, mijn vingers doen pijn van de kloven, maar allesoverheersend is de rust en de imponerende schoonheid van deze omgeving.
Het is het langzame fietstempo waarmee we reizen, dat ons de mogelijkheid biedt om ieder detail van deze pure, natuurlijke schoonheid in ons op te nemen.

Lees verder in het reisverslag van onze verkenning.…..

AWOL SPECIAL: Atacamawoestijn & de Laguna’s en zoutmeren van Zuid–Bolivia

Als ‘AWOL-special’ organiseren we tweemaal – in oktober/november 2024 en 2025 – een groepsreis door fascinerende natuurgebieden in Chili & Bolivia: de Atacamawoestijn en het spectaculaire zuiden van Bolivia, waar je kleurrijke laguna’s, vulkanen, geisers, hotsprings en vele roze flamingo’s vindt.

Fietsen in Chili & Bolivia
Fietsen door Noord-Chili en Bolivia is leven op hoogte. Op adembenemende hoogte, op koude hoogte, op hartverwarmende hoogte. Voortdurend ‘zweef’ je tussen de 2.000 en de 5.000 meter boven zeeniveau. Dit heeft impact op je fysieke mogelijkheden en rustig acclimatiseren is belangrijk. We gaan de uitdaging aan met de vele heuvels en bergen op eenzame hoogtes, laten ons keer op keer verrassen door het imponerende landschap en fietsen over de oogverblindende vlaktes van de zoutmeren in Bolivia. Vele delen van de route zijn onverhard, geregeld is er goed asfalt.Je bagage wordt vervoerd: dat maakt het net allemaal wat makkelijker.

ROUTESCHETS
We starten onze reis in Antofagasta, aan de kust in Chili. Van daaruit beginnen we met een transfer naar Mina Escondida, de grootste kopermijn ter wereld, gelegen op 3000m hoogte. Daar stappen we op de fiets.

Er volgen twee adembenemende dagen door een zeer afgelegen deel van de Atacamawoestijn waar we tweemaal wildkamperen. Meer één met de natuur kun je niet zijn.

Vervolgens fietsen we in twee dagen, deels onverhard, maar ook veelal over goede verharde wegen via het slaperige mijnwerkersdorpje Peina naar Socaire. Onderweg brengen we een bezoek aan de Salar de Atacama, waar zich het grootste lithiumdepot ter wereld bevindt.

Vanuit Socaire maken we een dagtrip naar de Laguna’s Menique y Misanti, twee schitterende, azuurblauwe meren gelegen op 4200m.

Vanuit Socaire fietsen we in twee dagen naar San Pedro de Atacama. Onderweg maken we een uitstapje naar Vulcán Lascar, de meest actieve vulkaan van de Noord-Chileense Andes en brengen we een bezoek aan Valle de Luna, een indrukwekkend natuurgebied met een bizar maandlandschap.

In San Pedro de Atacama zijn we weer even terug in de bewoonde wereld en genieten we van twee rustdagen, voor we beginnen aan een klim van ruim 2000 meter naar de Boliviaanse hoogvlakte, om daar vervolgens weer 7 dagen volledig van de wereld te zijn.

Het eerste deel in Bolivia gaat door het Eduardo Avaroa National Park. Een ongerept, beschermd natuurgebied. Het landschap is ronduit spectaculair: kleurrijke laguna’s, woestijn, vulkanen, warmwaterbronnen, geisers. Het wegdek is vanaf hier onverhard, met soms flink wat wasbord en rul zand, maar dat weegt niet op tegen de spectaculaire omgeving die je ervoor terugkrijgt. We komen langs Laguna Blanco, Laguna Verde en brengen een bezoek aan de thermale baden van Polques, waar je even lekker kunt ontspannen en het stof van je af kunt spoelen in het warme water.
Via de geisers en pruttelende modderpoelen van Sol de Mañana, gelegen op 4900 m het hoogste punt van de tour, fietsen we naar kroonjuweel Laguna Colorado.  Hier hebben we alle tijd om ons te ‘vergapen’: aan alle kleuren van het landschap en aan de roze flamingo’s die in groten getale aanwezig zijn. We overnachten in een refugio aan de rand van het meer.

We verlaten hier het nationale park, de natuur blijft weergaloos mooi. Het middelste deel van deze dag nemen we een transfer door de woestijn – waar fietsen onmogelijk is – om aan het eind van de dag weer op de fiets te springen en te eindigen bij Laguna Hedionda, waar we zullen kamperen aan de rand van dit meer. Wakker worden met de flamingo’s voor de tent: wat wil je nog meer? De dag erna dalen we af naar 3600 meter en transfereren het laatste deel naar San Juan. Van daaruit fietsen we in twee dagen via de oogverblindende zoutvlakten van Uyuni naar Uyuni. Fietsen over deze zoutvlakten van Bolivia is een surrealistische gewaarwording, samen met het kamperen op het zoutmeer is dit een fabelachtige ervaring. We eindigen de tour in Uyuni.
Moe, voldaan, de camera uitpuilend van de foto’s en vol onvergetelijke indrukken: een ‘once-in-a-lifetime experience’!

                                                           ***

OVERIGE  REISGEGEVENS
We ondersteunen de tocht met goede volg- en terreinwagens, lokale deskundigheid en een veldkeuken met koks. Je bagage wordt vervoerd. De volgwagens bieden bij transfers plaats aan iedereen plus fietsen en bagage.
De overnachtingen zijn een mix van goede hotels (in Atofagasta, San Pedro de Atacama en Uyuni), basic guesthouses/refugio’s en – een derde -wildkamperen.
De rustdagen bieden de ruimte om het lichaam te laten bijkomen van de gedane inspanningen en om helemaal je eigen plan te trekken.

Conditie
Hard en snel kunnen fietsen is veel minder belangrijk dan taaiheid, zowel fysiek als mentaal. Een goede conditie is een vereiste. Hoogte, wegdek, stof, basic accommodaties: ze vergen hun tol.

Je fiets
Aangezien grote stukken van de route onverhard zijn, is een mountainbike het meest geschikt. Voorvering is aan te raden. Een stevige hybride reisfiets met dikke banden kan ook, maar is soms wat minder comfortabel. Kleine versnellingen zijn een vereiste voor de zwaarste/steilste stukken. Op vele plaatsen is vrijwel geen fietsmateriaal te koop; gereedschap en een aantal universele onderdelen hebben we bij ons.

Klimaat
Oktober wordt gezien als één van de mooiste maanden voor deze reis, gezien de grote kans op zon en heldere luchten en de geringe neerslag.

Deelnemersaantal
De groepsgrootte bedraagt minimaal 14 en maximaal 20 deelnemers.

Reissom
De combinatie van een kleine groep, een avontuurlijke bestemming en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. De inzet van goede volg- en terreinwagens zorgt voor extra hoge transportkosten.

Aan de andere kant, de prijs van deelname dekt de meeste kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

  • Alle overnachtingen: goede hotels Antofagasta, San Pedro de Atacama, Uyuni; basic hotelletjes in Chili; ‘refugio’s’ (berghutten) in Bolivia; een-derde wildkamperen.
  • Alle voorziening van drinken (alcoholische dranken: alleen lokaal bier) en eten in restaurants en uit de veldkeuken onderweg;
  • Begeleidingsteam van gids, chauffeurs, koks en ondersteunend personeel
  • Onze meefietsende begeleiding
  • Alle vervoer en transport tussen start (Antofagasta) en finish (Uyuni), vanzelfsprekend inclusief dat van de bagage tijdens het fietsen
  • Alle entreegelden

In de praktijk is aan zakgeld nog geen 5 euro per dag nodig.

Deelnamekosten voor deze 19-daagse reis zijn 3795,- euro per persoon (exclusief vlucht). 

Data
We verwelkomen iedereen in Antofagasta op maandag 14 oktober 2024 en nemen afscheid in Uyuni op vrijdag 1 november 2024.
De data voor 2025 volgen later.

EXTRA INFORMATIE over TERUGREIS
De reis eindigt in Uyuni, Bolivia. Van daaruit kun je niet direct terugvliegen. Er zijn twee opties: 

  1. Terug vanuit het vliegveld van Calama, Chili: je hebt dan een transfer vanuit Uyuni naar Calama nodig, waarbij je de grens overgaat. Deze transfer duurt minimaal 7 uur (afhankelijk van de tijd die de grensformaliteiten kosten)
  2. Vanuit Uyuni met de nachtbus (goede slaapstoelen) naar La Paz (eindelijk onder de mensen 😉) en van daaruit terugvliegen.

De kosten van deze terugreis zijn niet inbegrepen bij de bovengenoemde reissom. We helpen graag deze voor je te regelen. De kosten zijn o.a. afhankelijk van het aantal personen dat voor dezelfde optie kiest.

VLUCHT
Vliegen naar Zuid-Amerika kan logistiek lastig zijn, zeker met fiets.
AWOL kan voor jou de vlucht naar Zuid-Amerika regelen. Wil je dat laat het ons dan weten.

Abonneren
Notify of
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments