tips-voor-fietsvakantie

8 tips voor een onvergetelijke fietsvakantie

0 0 votes
Rating

Tijdens een fietsvakantie ben je continue in beweging. Je geniet van de buitenlucht, het avontuur en van alle verrassingen die op je pad komen. Een unieke manier om kennis te maken met een land, de natuur en de lokale bevolking. Wij geven je 8 tips voor een onvergetelijke fietsvakantie.

Ga voor een bestemming die bij jou past

Voordat jij van een welverdiende fietsvakantie op jouw stalen ros geniet, moet je beslissen wat jouw bestemming wordt. Wanneer je op verkenning gaat in eigen land of tot net over de grens, dan begin je waarschijnlijk al vanaf de voordeur met trappen. Wil je graag een ander deel van de wereld ontdekken, dan begint jouw fietsvakantie met een autorit of een vliegreis.

Kies de juiste fiets

Misschien ben jij een echte fietser en beschik je over tweewieler van prima kwaliteit. Heel goed. De kans is groter dat jij rondrijdt op een oude kroegenfiets of een ander oud barrel. Beide zijn absoluut niet geschikt voor een fietsvakantie. Laat je daarom goed informeren en overweeg om een goede fiets te huren. Behoor jij tot de groep ‘echte fietsers’? Breng dan voor vertrek een bezoek aan de fietsenmaker voor een laatste check. Zo weet jij zeker dat alles goed werkt en je onderweg niet onaangenaam verrast wordt. 

Kweek zitvlees

Het lijkt misschien overbodig om voor een fietsvakantie te trainen. Fietsen kunnen we allemaal en hoe moeilijk kan het zijn om iedere dag 50 tot misschien wel 100 kilometer af te leggen? Toch is dit een stuk lastiger dan je denkt. Wij zijn namelijk gewend aan de vlakke en perfect geasfalteerde wegen van ons kikkerlandje. Wanneer je op fietsvakantie gaat naar het buitenland of misschien zelfs een tocht gaat afleggen door een land buiten Europa moet je jouw verwachtingen iets bijstellen. Grote kans dat jouw avontuur je leidt door heuvelachtig landschap en over moeilijk begaanbare wegen. Het is dan ook aan te raden om wat zitvlees te kweken voor jij aan jouw avontuur begint.

Kies voor functionele kleding

De kans is groot dat je na het afleggen van de nodige kilometers last krijgt van een pijnlijk achterwerk. Het is dan ook aan te raden om niet te besparen op de aanschaf van een fietsbroek die voldoende ondersteuning biedt. De weersvoorspelling kun je helaas niet beïnvloeden, vergeet daarom niet om een regenjas en -broek en waterdichte schoenen in te pakken. Schijnt de zon, dan zijn een zonnebril en/of pet geen overbodige luxe.

Eet voldoende tijdens jouw fietsvakantie

Wanneer je iedere dag veel kilometers aflegt, verbrand je ook veel calorieën. Zorg daarom dat je altijd voldoende koolhydraatrijke voeding eet onderweg. Wanneer je even last hebt van een dipje, zijn bananen, mueslirepen, druivensuiker of noten je beste vriend. Zorg ook voor een goede bidon waar ongeveer 1,5 liter water in past. Tijdens de warmere dagen heeft je lichaam ongeveer 4 tot 6 liter water nodig.

Rust goed uit

Niets is fijner dan na een lange dag met indrukken te genieten van een goed glas wijn en de natuur om je heen. Serieus fietsen betekent namelijk vaak ook serieus herstellen. Sterker nog, veel professionele fietsers zweren bij het belang van rust en herstel. Een hotel of guesthouse biedt jou het comfort dat je nodig hebt.

Zorg voor eerste hulp bij ongelukken

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Om te voorkomen dat jij tijdens jouw fietsvakantie veel tijd kwijt bent met het oplossen van een technisch probleem, is het verstandig om wat extra gereedschap mee te nemen. Denk aan een pomp, bandenplakset, sleutelset, touw en ijzerdraad. Daarnaast kan een EHBO-kit met ontsmettingsmiddel, pleisters, pijnstillers en verband onderweg goed van pas komen.

Kies voor een prepaid datasimkaart

Wanneer je langere tijd in het buitenland verblijft, is het fijn om af en toe even contact te hebben met het thuisfront. Binnen Europa kun je zonder extra abonnementskosten gebruikmaken van het beschikbare internet. Buiten Europa lopen de kosten vaak snel op. Om te voorkomen dat erbij thuiskomt een onaangename verrassing in de vorm van een torenhoge rekening op je ligt te wachten, kun je ervoor kiezen om een prepaid datasimkaart van een aantal gigabytes te kopen.