voordelen-van-een-fietsvakantie

7 voordelen van een fietsvakantie

0 0 votes
Rating

Een fietsvakantie is een fijne en ontspannen manier van vakantie vieren. Het geeft je nieuwe energie, het is gezond en je komt op plekken die je normaal niet zo snel ontdekt. Sta jij op het punt om te beginnen aan het avontuur dat ‘fietsvakantie’ heet, dan is dit artikel het laatste zetje dat je nodig hebt. Wij delen de 7 voordelen van een fietsvakantie met jou.

1. Fietsen is gezond

Allereerst is fietsen natuurlijk heel gezond. Zonder dat je het door hebt, fiets je honderden kilometers en train je tegelijkertijd jouw hele lichaam. Niet alleen voor je lichaam is fietsen en in de natuur zijn heel goed, maar ook mentaal doet het wonderen. Wanneer je fietst, heb je alle tijd om je hoofd leeg te maken en nieuwe energie op te doen. Doordat je de hele dag buiten bent, krijg je met een beetje geluk ook nog een lekker bruin kleurtje. Je moet er even voor trainen, maar je krijgt er ook heel veel voor terug!

2. Je wordt één met de natuur

Wanneer je fietst door prachtige groene landschappen, word je één met de natuur. Mensen die in een groene omgeving leven, ervaren minder depressieve gevoelens en kennen minder angst of stress. Een fietsvakantie is dus de ideale manier om je al je gedachten los te laten en je weer helemaal op te laden met goede energie.

Fietsvakantie

3. Je leert een land op een bijzondere manier kennen

Je bent vast wel eens op vakantie geweest met de auto. Wanneer je naar buiten kijkt uit je raam, zie je voornamelijk snelwegen en bomen. Wanneer je op fietsvakantie gaat, kom je op plekjes waar je niet snel komt wanneer je met de auto op vakantie gaat. Je kunt stoppen bij dat ene mooie riviertje of even een tussenstop maken in een prachtig landschap. Door te fietsen leer je een land op een hele bijzondere manier kennen. Je bent als het ware onderdeel van al het moois dat je tegenkomt. Extra genieten dus!

4. Je bent verzekerd van een prachtig avontuur

Een fietsvakantie betekent niet alleen maar genieten van adembenemende uitzichten en een stralende zon. Je moet je van tevoren namelijk goed voorbereiden en tijdens het fietsen zelf is het belangrijk dat je alert bent. Zo moet je in de gaten houden of je de juiste route volgt en moet je voor het donker op zoek gaan naar een plek om te overnachten. Een heel avontuur dus. Houd je wel van een uitdaging? Vergeet dan je voorbereiding en bekijk per dag wat er op jouw (fiets)pad komt.

Voordelen van een fietsvakantie

5. Een fietsvakantie is geschikt voor ieder budget

Een fietsvakantie hoeft niet duur te zijn en is daardoor geschikt voor ieder budget. Wanneer je weinig financiële ruimte hebt, kun je bijvoorbeeld besparen op benzine en dure vliegtickets. Tijdens jouw fietsvakantie bepaal je zelf wat en waaraan jij jouw geld uitgeeft. Zo kun je eenvoudig jouw budget bewaken. Daarnaast is het ook goedkoper om je fiets te laten repareren, dan wanneer je met autopech langs de kant van de weg komt te staan.

6. Door te fietsen ben je lief voor de wereld

Fietsen heeft niet alleen voordelen voor jezelf, maar ook voor de wereld. Door te fietsen zorg je voor een betere luchtkwaliteit, dan wanneer je met de auto, bus of het vliegtuig op vakantie gaat. Veel meer mensen gaan op vakantie met de auto dan op de fiets. Dus wanneer jij op fietsvakantie gaat, vermijd je ook alle verkeersdrukte en lange files.

7. Je kunt jouw reis eenvoudig aanpassen

Tijdens een fietsvakantie kun je gaan en staan waar jij maar wilt. Je kunt van tevoren een route uitstippelen, maar je kunt ook op de dag zelf bepalen waar je naartoe gaat. Het leuke hieraan is dat je jouw reis eenvoudig kunt aanpassen aan jouw wensen op dat moment. Zie je iets onverwachts, of wil je ergens wat langer blijven ‘plakken’, neem dan gewoon een omweg of je fiets een extra rondje.

Ben je nog op zoek naar mooie, uitdagende fietsroutes? Lees dan dit artikel over de mooiste fietsroutes van Europa.